Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Δημ.Τζάνας: Η λήψη αποφάσεων στη σωστή στιγμή είναι δυσχερέστατο έργο...

tags :
Δημ.Τζάνας: Η λήψη αποφάσεων στη σωστή στιγμή είναι δυσχερέστατο έργο...
"Με τα μάτια στραμμένα στους χώρους διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων, ανάμεσα στους Έλληνες Υπουργούς και τους Επικεφαλής των Θεσμών, βρίσκεται στο σύνολό της η επενδυτική κοινότητα" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ζητούμενο είναι να συνομολογήσει η Ελληνική Κυβέρνηση σε πακέτο μέτρων που έχει ως οροφή το 2% του ΑΕΠ και περιλαμβάνει περιστολή φορολογικών ελαφρύνσεων, περαιτέρω μείωση των συντάξεων και εργασιακές διαρρυθμίσεις με εφαρμογή από 1/1/2019.

Και ενώ τα ζητούμενα μέτρα είναι ήδη γνωστά, παραμένει ακόμη άγνωστο το ακριβές ύψος, τα πιθανά αντισταθμιστικά μέτρα που θα συμφωνηθούν και το κυριότερο ο ακριβής χρόνος επέλευσης μιας συμφωνίας.

Και όπως λέγεται συχνά, "timing is the hardest work in town", υπονοώντας ότι η λήψη αποφάσεων στη σωστή στιγμή είναι δυσχερέστατο έργο. Και είναι αυτό το πεδίο στο οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επιδείξει κακή προϊστορία, ιδιαίτερα αν θυμηθούμε τα όσα συνέβησαν το Καλοκαίρι του 2015.

Ενόψει των παραπάνω, το Ελληνικό Χρηματιστήριο κρατάει στάση αναμονής με εμφανή τη συναλλακτική υποτονικότητα, τη μεταβλητότητα να οριοθετείται σε ιδιαίτερα μικρό εύρος, τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνει μηδενική, περίπου, απόδοση από τη αρχή του έτους και τους επενδυτές εξωτερικού να επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη υπομονή!

Από την άλλη πλευρά, ο κεντρικός τραπεζίτης προτρέπει για την επιτάχυνση των διαδικασιών για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και τη νομοθέτηση όσων απαιτούνται για το ξεμπλοκάρισμα των "κόκκινων" δανείων ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος της απομείωσής τους κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.

Τελικό ζητούμενο η μείωση της αβεβαιότητας, ώστε να αλλάξουν οι χαμηλές προσδοκίες που διακρίνουν Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις σήμερα, αρνούμενοι να διενεργήσουν δαπάνες πέραν όσων αφορούν την ικανοποίηση βασικών αναγκών για τα Νοικοκυριά, ή πέραν ενός απόλυτα σφικτού επιχειρηματικού πλάνου που έχει ήδη δρομολογηθεί. Δεδομένα που αν δεν αλλάξουν, δεν θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι αναπτυξιακοί στόχοι που έχουν αναγγελθεί.

Στο αντίποδα, στις ΗΠΑ τα σημειώνονται αλλεπάλληλα ρεκόρ και το δείκτη Dow Jones να σημειώνει το 12ο συνεχόμενο!

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε ήδη την αύξηση των αμυντικών δαπανών και σήμερα θα αναφερθεί στους τρόπους με τους οποίους θα υλοποιηθεί το πακέτο δράσεων. Έτσι, ο Buffett δύσκολα θα διαψευστεί στην εκτίμησή του ότι "η Αγορά δεν είναι 'φούσκα", αφού το Trumpflation είναι σε εξέλιξη έτοιμο να σηματοδότηση την περαιτέρω τόνωση της συνολικής δαπάνης στην Αμερικανική Οικονομία και την παρεπόμενη αύξηση των εταιρικών μεγεθών των Αμερικανικών Επιχειρήσεων, του κύκλου εργασιών και των κερδών τους.

"Σε πρώτη φάση τουλάχιστον και στο βαθμό που δεν προκληθεί βλάβη στη Παγκοσμιοποίηση εξαιτίας κινήσεων απομονωτισμού από μέρους της Αμερικανικής Κυβέρνησης" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης