Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Χ.Α: Η ανάπτυξη πάει περίπατο, έχουμε βαρεθεί να ακούμε για κλείσιμο της αξιολόγησης...

tags :
Χ.Α: Η ανάπτυξη πάει περίπατο, έχουμε βαρεθεί να ακούμε για κλείσιμο της αξιολόγησης...
Daily position short stop 1730 

Greek Market WEEKLY Overview 

Η αδράνεια σε σχέση με την αξιολόγηση φοβίζει την αγορά και ειδικά τον τραπεζικό κλάδο που θα πληγεί πρώτος και περισσότερο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Το πρώτο τρίμηνο φαίνεται να κλείνει με τους χειρότερους οιωνούς μιας και η εν αναμονή συμφωνία έχει παγώσει στην κυριολεξία τόσο την πραγματική οικονομία όσο και την χρηματαγορά. 
  • Του Ηλία Ζαχαράκη - Fast Finance Sec.
Η ανάπτυξη που υπολογιζόταν πάει περίπατο μιας και το πρώτο τρίμηνο επιβαρύνει σίγουρα τα νούμερα ακόμα και αν έχουμε το πρωί επίτευξη συμφωνίας. Ο τραπεζικός σε νέα χαμηλά έτους με επόμενη στήριξη τις 620 ενώ αγοραστικό σήμα θα έχουμε μόνο με κλείσιμο πάνω από τις 711. Για να δούμε την αγορά μας που κινείται σε δύο ταχύτητες αρκεί να παρατηρήσουμε τα στατιστικά. 

Ο τραπεζικός χάνει 19,01% από αρχές έτους, ο ΓΔ μόλις - 1,24%, ο f25 -2,47% ενώ τέλος ο ftsem διατηρεί κέρδη της τάξεως του 8,06%. Οι όγκοι γενικά σε χαμηλά επίπεδα με τον ΓΔ να συντηρεί μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση όσο πάνω από τις 620 ενώ σε κάθε περίπτωση χρειάζεται κατοχύρωση του 660 για να μας δώσει συνέχιση της κίνησης. 

Ενσωματωμένη εικόνα 1

Το μηνιαίο γράφημα μας δείχνει το τέλμα που η αγορά έχει περιέλθει τους τελευταίους αρκετούς μήνες μιας και δεν έχουμε εξελίξεις σε σχέση με την αξιολόγηση. Οι όγκοι σε χαμηλές πτήσεις με κάποιους τίτλους να έχουν ξεφύγει ανοδικά χωρίς παρόλα αυτά το σύνολο να μας δείχνει το ίδιο. Το μεγαλύτερο μέρος των επιλογών μας είναι ανοδικοί με πολύ κοντινά stop. Φαίνεται ότι μετά την μεγάλη επιτυχία του ΟΠΑΠ και μάλιστα με τόσο χαμηλό κουπόνι θα υπάρξουν σύντομα και άλλες εταιρίες που θα επιχειρήσουν αντίστοιχα εσωτερικό δανεισμό. 

Ο φόβος των αποταμιευτών είναι μεγαλύτερος στις τράπεζες όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση και τα κόκκινα δάνεια παρά να επενδύσουν σε εταιρίες σε Ελληνικό δίκαιο και με σχετικά χαμηλό επιτόκιο αν σκεφτεί κάποιος τα κρατικά επιτόκια. Ο χρόνος και όχι τόσο οι αποτιμήσεις και οι τιμές ήταν και συνεχίζει να είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα κάτι που πλέον αρχίζει και φαίνεται στους περισσότερους. Η αγορά και η κοινωνία έχει κουραστεί με την αδράνεια και προσπαθεί να καταλάβει γιατί τόσο μεγάλη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις.

Ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να κλείσει την αξιολόγηση οφείλει να πάρει σύντομα αποφάσεις μιας και η χώρα δεν μπορεί να είναι όμηρος στην απραξία. Οι οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες έχουν εκτοξευτεί γεγονός που αυξάνει σημαντικά το πρόβλημα της ρευστότητας. Δεν μπορούμε να φανταστούμε σε ποιο λόγο οφείλεται η τόσο μεγάλη καθυστέρηση και αν έχει νόημα σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. 

Το μόνο θετικό είναι ότι ακόμα και αν η κυβέρνηση αποφασίσει να πάει σε εκλογές για όποιο λόγο, η αγορά δεν φοβάται... παρόλα αυτά η κάθε μέρα που χάνεται είναι πολύ σημαντική για την οικονομία. Η ζημιά είναι μεγαλύτερη όσο καθυστερούμε μιας και αν η αξιολόγηση είχε κλείσει έστω και τέλος του 2016 το πιο πιθανό είναι να είχαμε κερδίσει χρόνο και μονάδες στο ΑΕΠ.

Θυμίζουμε, ότι τον Ιούλιο η κυβέρνηση έχει να πληρώσει περίπου 7 δις σε χρέος ξέροντας πως χωρίς να έχει επέλθει συμφωνία κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Παρόλα αυτά δεν έχει νόημα να τραβάμε τον χρόνο όσο μπορούμε μιας και η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη από όποια άλλη σκέψη πολιτική λύσης που ήδη δοκιμάστηκε χωρίς καμία επιτυχία. Ας ελπίσουμε η κυβέρνηση να μας εκπλήξει θετικά, μιας και πλέον έχουμε βαρεθεί να ακούμε για κλείσιμο της αξιολόγησης. 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης