Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Δημ. Τζάνας: Σκηνικό με συνεδριάσεις εορταστικών χαρακτηριστικών, θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες

tags :
Δημ. Τζάνας: Σκηνικό με συνεδριάσεις εορταστικών χαρακτηριστικών, θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες
ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΟΡΟΣΗΜΩΝ


Το σκηνικό με συνεδριάσεις εορταστικών χαρακτηριστικών, δηλαδή συναλλακτικά υποτονικών και μικρής μεταβλητότητας είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Έτσι, τα όσα συμβαίνουν σε αυτές τις συνεδριάσεις έχουν αυξημένο βαθμό επιρροής από τη ρηχότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και επομένως δεν μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεράσματα για την πιθανότητα ολοκλήρωσης ή μη των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το
Eurogroup ορόσημο της 22ης Μαΐου.

Σε αυτή τη φάση, εξαιρετική σημασία προσλαμβάνει η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 την Παρασκευή. Κυρίως όμως, η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ (21-23/4) κατά την οποία είναι πιθανό να διαφανεί ευκρινέστερα το ενδεχόμενο να αποδεχθεί το ΔΝΤ το σχέδιο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, από το οποίο θα εξαρτηθεί η συμμετοχή του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα κατά τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.


Στο μεταξύ, αρνητικά επιδρούν στις διεθνείς αγορές οι εξελίξεις επί διαφόρων ζητημάτων, επηρεάζοντας και το ελληνικό χρηματιστήριο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί ως προς την εφεξής αναμενόμενη συμπεριφορά του Ερντογάν, εισάγοντας αυξημένο βαθμό αβεβαιότητας.

Οι γαλλικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή (1ος γύρος) δεν διαμορφώνουν συνθήκες βεβαιότητας για την ήττα της Λεπέν στο 2ο γύρο. Και είναι φανερό ότι τυχόν νίκη της Λεπέν συνιστά εξέλιξη που θα ενισχύσει τις φυγόκεντρες τάσεις στην Ευρώπη, ενώ ερωτηματικά εγείρονται και από τους λόγους προκήρυξης πρόωρων εκλογών στη Βρετανία.

Το σκηνικό στη Συρία και τελευταία στη Β. Κορέα ενισχύει την προοπτική γεωπολιτικής αναταραχής, ενώ η ρητορική
Trump περί υπερτιμημένου δολαρίου αυξάνει τη νευρικότητα, καθώς μάλιστα το ενδεχόμενο υλοποίησης του πακέτου μέτρων έχει εξασθενήσει.

Έτσι, η προοπτική ενίσχυσης των εταιρικών μεγεθών είναι μάλλον δύσκολο να συντελεστεί δημιουργώντας αρνητικές προσδοκίες για τους χρηματιστηριακούς δείκτες και την αναζήτηση «άλλων επενδυτικών καταφυγίων» , όπως προκύπτει από την άνοδο της τιμής του χρυσού που ίσως σύντομα ξεπεράσει τα 1300 δολάρια.


Οι εξελίξεις αυτές στο διεθνές περιβάλλον δεν μπορούν να αφήσουν αλώβητο και το ελληνικό χρηματιστήριο στο βαθμό που οδηγήσουν σε γενικευμένη υποχώρηση των διεθνών αγορών.

Ωστόσο, η προοπτική ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμολόγηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, εξακολουθούν να διαμορφώνουν την πιθανότητα του ενάρετου σεναρίου ως του βασικού σεναρίου, με το Γενικό Δείκτη να εισέρχεται στη ζώνη των 700 μονάδων, στο βαθμό που οι ελληνικές εκκρεμότητες στο τελικό κύκλο διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-θεσμών  ολοκληρωθούν και οδηγηθούμε σε συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση και στην έγκριση της εκταμίευσης δόσης 7 δις. ευρώ περίπου.


Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης