Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Δημ.Τζάνας: Οι αγοραστές συνεχίζουν να έχουν “το πάνω χέρι” παρέχοντας “ψήφο εμπιστοσύνης”

tags :
Δημ.Τζάνας: Οι αγοραστές συνεχίζουν να έχουν “το πάνω χέρι” παρέχοντας “ψήφο εμπιστοσύνης”

Με διάψευση των προσδοκιών παρήλθε το χθεσινό Eurogroup, καθώς το σύνολο των αποφάσεων μετατέθηκε για το επόμενο της 15ης Ιουνίου.

Και για μεν το ζήτημα του χρέους, η αδυναμία συνεννόησης του Βερολίνου με το ΔΝΤ προϊδέαζε για την εξέλιξη αυτή, καθώς ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών δεν επιθυμεί την ποσοτικοποίηση των όποιων μέτρων ελάφρυνσης πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ το ΔΝΤ αδυνατεί να συμμετάσχει σε πρόγραμμα αν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις βιωσιμότητάς του.

Έτσι, υπάρχει άλλη μια ευκαιρία για να υπάρξει συναντίληψη των δύο Πλευρών με την Ελλάδα να έχει πλήρως συμμορφωθεί στα ζητούμενα προαπαιτούμενα των Δανειστών της, χωρίς ωστόσο να παίρνει, επί του παρόντος, ούτε την απόφαση εκταμίευσης της ζωτικής σημασίας δόσης, με τις λήξεις των ομολόγων ύψους 7,4 δισ. του Ιουλίου να πλησιάζουν απειλητικά.

Το Χρηματιστήριο, ωστόσο, διατηρεί αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, κινούμενο στα όρια στήριξης που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση, χωρίς διάθεση για διενέργεια σημαντικού όγκου ρευστοποιήσεων. Οι αγοραστές συνεχίζουν να έχουν “το πάνω χέρι” παρέχοντας “ψήφο εμπιστοσύνης” με την προσδοκία ότι το επόμενο Eurogroup θα ολοκληρώσει τη 2η αξιολόγηση, θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης και θα αναφερθεί στο οδικό χάρτη των ενεργειών ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους.

Επομένως, η συσσώρευση από κοινού με τη λελογισμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, συνιστούν ένα πιθανό σενάριο εξελίξεων, με χαμηλή μεταβλητότητα στο βαθμό που δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι, από το διεθνές περιβάλλον κυρίως, για νέους κλυδωνισμούς.

Από την άλλη πλευρά, η μη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης συνιστά ένα προδήλως εφιαλτικό σενάριο με ιδιαίτερα αρνητικές παρενέργειες και στο Χρηματιστήριο, με πιθανότητα ωστόσο πολύ χαμηλή ως προς το σκέλος της εκταμίευσης της δόσης, κυρίως.

Στο μεταξύ, η επιλεκτική κινητικότητα για επιχειρηματικές συμφωνίες συνεχίζεται (μονάδες ΔΕΗ, συμφωνίες ΕΛΠΕ για τα κοιτάσματα, πιθανή στρατηγική συμμετοχή Κινεζικού fund στην Aegean), ενώ σε ορατό χρόνο το ΤΑΙΠΕΔ θα δρομολογήσει τη διαδικασία μεταβιβάσεων των συμμετοχών, ώστε να αναζωογονηθεί το πρόγραμμα των Ιδιωτικοποιήσεων.

Είναι δε σαφές ότι η αναβάθμιση των χρηματιστηριακών συναλλαγών και η υπέρβαση των 800 μονάδων είναι στενά συνδεδεμένη με την υλοποίηση των Αποκρατικοποιήσεων και των ενεργειών μεταβίβασης βιώσιμων Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της αυξημένης κινητικότητας περί τα NPLs από τις Τράπεζες.

Στο διεθνές περιβάλλον, ο ορισμός ειδικού ανακριτή, δημιουργεί προϋποθέσεις αμφισβήτησης της ολοκλήρωσης της θητείας Trump στην Προεδρία των ΗΠΑ, με το πρόγραμμα φορολογικών περικοπών να μην υλοποιείται, στην παρούσα φάση τουλάχιστον. Έτσι, εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Οικονομία, που ήδη κινείται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, έχει την ευκαιρία να πάρει προβάδισμα σε σχέση με εκείνη των ΗΠΑ το επόμενο διάστημα.

Εξέλιξη που θα επιδράσει θετικά και στις Ευρωπαϊκές Χρηματιστηριακές Αγορές, στις οποίες προσδοκούμε να περιληφθεί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αν βεβαίως ξεπεράσει το ‘Ρουβίκωνα’ της 2ης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης