Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Tα πράγματα πρέπει να πάνε πολύ χειρότερα από ότι είναι τώρα για να χρειαστούν νέα κεφάλαια οι τράπεζες

tags :
Tα πράγματα πρέπει να πάνε πολύ χειρότερα από ότι είναι τώρα για να χρειαστούν νέα κεφάλαια οι τράπεζες


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ – ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Η πιο πρόσφατη ανάλυση για τις ελληνικές τράπεζες  είναι αυτή της HSBC με ημερομηνία 23 Ιουνίου η οποία ουσιαστικά εκμηδενίζει το ρίσκο νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Συγκεκριμένα, στη σελίδα 23 του report ο αναλυτής δίνει δύο πίνακες στους οποίους μας δείχνει πόσο τοις εκατό πρέπει να είναι παραπάνω οι προβλέψεις που θα πάρουν οι τράπεζες (από την αρχική πολύ συντηρητική εκτίμηση του αναλυτή) α) για να γυρίσουν οι τράπεζες σε ζημιές και β) να πέσει το Core Tier 1 κάτω από 13%. Σας μεταφέρουμε αυτούσια τους πίνακες για να τους έχετε (σελ 23 του report):



!ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ(1): Ο πρώτος πίνακας δείχνει το ποσοστό παραπάνω προβλέψεων που πρέπει να γίνουν ανά χρονιά και ανά τράπεζα για να βγάλει ζημιές η κάθε τράπεζα. Αυτό φυσικά είναι πάνω στην ήδη συντηρητική πρόβλεψη που έχει κάνει ο αναλυτής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2018 οι προβλέψεις πρέπει να είναι κατά 84% περισσότερες στην ALPHA BANK για να γυρίσει σε ζημιές, 78% περισσότερες στην EUROBANK, 73% περισσότερες στην ΕΘΝΙΚΗ και 23% περισσότερες στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Ο πιο σημαντικός πίνακας είναι ο δεύτερος που μας δείχνει αν κάποια τράπεζα θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αυτό με την παραδοχή ότι το Core Tier 1 θα είναι στο 13%, πολύ υψηλό όχι πχ 8% και 10%.

Πάλι παίρνουμε για μέτρο σύγκρισης το 2018. Οι προβλέψεις στην ALPHA BANK πρέπει να είναι 507% περισσότερες, στη EUROBANK 228% περισσότερες, στην ΕΘΝΙΚΗ 451% περισσότερες και στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ 463% περισσότερες.

!ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ(2): Όπως βλέπετε φίλοι αναγνώστες, τα πράγματα πρέπει να πάνε πολύ χειρότερα από ότι είναι τώρα για να χρειαστούν νέα κεφάλαια οι τράπεζες.

  • Φυσικά όμως, όπως μπορείτε να διακρίνετε, κάθε τράπεζα είναι διαφορετική.
  • Η EUROBANK είναι ο πιο αδύναμος κρίκος, και οι προβλέψεις πρέπει να είναι αυξημένες κατά 228% για να χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
  • Ενώ για την ALPHA BANK οι προβλέψεις πρέπει να είναι αυξημένες κατά 507%.
  • Δηλαδή, όπως βλέπετε και από τον παραπάνω πίνακα, η ALPHA BANK έχει με διαφορά το μικρότερο δείκτη επικινδυνότητας για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και από τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι συγκεκριμένες ιστοσελίδες όχι απλώς παραπληροφορούν αλλά δημιουργούν τρόμο και πανικό χωρίς καμία τεκμηρίωση.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης