Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

X.A: Τα αποτελέσματα των εισηγμένων μεγαλώνουν το επενδυτικό target group

tags :
X.A: Τα αποτελέσματα των εισηγμένων μεγαλώνουν το επενδυτικό target group

 

____
Όσοι ξεχώρισαν στο α’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς είχαν προετοιμαστεί για αυτή την στιγμή από καιρό. Η πρόοδος που παρατηρήθηκε στις εταιρίες που ξεχώρισαν στην τελική γραμμή είχε πίσω της πολύ δουλειά, ξεσκαρτάρισμα και συνεχείς αναδιαρθρώσεις ώστε το κόστος να μην απειλεί την βιωσιμότητα της εταιρίας καθώς η κρίση και οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης διανύουν την 8η συνεχή χρονιά. Πέρα από τον τραπεζικό κλάδο οποίος μπορεί να θεωρηθεί μια ειδική περίπτωση εταιριών οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες στάθηκαν σε γενικές γραμμές καλύτερα από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αυξήθηκαν σε πλήθος κερδοφορίας και μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερες αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης στο β’ εξάμηνο.
Να ποιες ήταν οι κυριότερες αναγνώσεις από τα πεπραγμένα των πρώτων 180 ημερών του 2017 στην «σούμα» των 181 δημοσιευμένων ισολογισμών:
Ποσοστό κερδοφόρων εταιριών:  Οι κερδοφόρες εταιρίες αποτελούν το 57% του συνόλου, επίδοση που μας γυρίζει στο λιγότερο απαισιόδοξο 2008. Βέβαια, τότε το αριθμός των εταιριών ήταν 280 και η βάση σύγκρισης σαφώς διαφορετική ωστόσο η ενίσχυση της τάσης από το 2016 και μετά αποτελεί την πλέον ενθαρρυντική ένδειξη για την συνέχεια. 
Μια άλλη ανάγνωση του σχετικού πίνακα έχει να κάνει με το βαθμό συσχέτισης με την εγχώρια οικονομία. Το γεγονός ότι μετά το 2010 οι εισηγμένες άρχισαν να κινούνται περισσότερο εκτός συνόρων μακροπρόθεσμα μπορεί να αμβλύνει το σφιχτό συσχετισμό με τις μεταβολές του ελληνικού ΑΕΠ.
Έτσι, ενώ το ΑΕΠ εμφανίζει μια πολύ ήπια μεταβολή το 2016 και 2017, η τάση αντιστροφής είναι ισχυρότερη από ότι σε άλλες περιόδους λόγω της εξωστρέφειας περισσότερων εταιριών. Στο τρίτο τρίμηνο είναι βέβαιο ότι το ποσοστό θα ενισχυθεί από τις εταιρίες που έχουν έκθεση στον τουρισμό –ήδη οι μεταβολές των αφίξεων προϊδεάζουν για μια χρονιά ρεκόρ- ενώ στο τέταρτο τρίμηνο πολλά θα εξαρτηθούν από την Χριστουγεννιάτικη περίοδο η οποία αποτελεί το 35 -40% του τζίρου του λιανικού εμπορίου.
Η αύξηση των κερδοφόρων εταιριών σημαίνει εκτός των άλλων λιγότερες επισφάλειες, μεγαλύτερη φορολογητέα βάση αλλά και δυνητικά περισσότερα μερίσματα προς τους μετόχους.
Για το Χρηματιστήριο το «άπλωμα» της κερδοφορίας σε περισσότερες εταιρίες σημαίνει και περισσότερες δυνητικές επενδυτικές επιλογές, καθώς τα τελευταία χρόνια η εστίαση γίνεται μονότονα σε ένα γκρουπ 25 – 30 εταιριών.
Πως εξελίσσεται ο αριθμός κερδοφόρων – ζημιογόνων εταιριών σε σχέση με το ΑΕΠ (ετήσια μεγέθη)


Πηγή: BetaΧρηματιστηριακή

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης