Τελευταία Νέα
Επισημάνσεις για μετοχές

ΟΛΙΓΑ ΤΙΝΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ...

tags :
ΟΛΙΓΑ ΤΙΝΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ...
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ: Όλες οι ελληνικές τράπεζες κουβαλάνε το βαρύ φορτίο των υψηλών τραπεζικών δανείων, που χορήγησαν προς μεγάλους εγχώριους ομίλους, γεγονός που δυσκολεύει αφάνταστα τις προσπάθειες ανάκαμψής τους, καθώς τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια είτε δεν εξυπηρετούνται καθόλου είτε πλημμελώς.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Alpha Bank, με την Axon, του ομίλου Λιακουνάκου. Στην αγορά, είναι λίγο-πολύ γνωστό ποια τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει και με πόσα κεφάλαια, τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια της χώρας.

Το ΙΑΣΩ έχει πάρει τα περισσότερα δάνειά του από την Εθνική Τράπεζα. Το Ιατρικό έχει το μεγαλύτερο δανεισμό του από τη Eurobank.

Το Metropolitan και το ΡΕΑ από την Πειραιώς και ο όμιλος Axon που συμπεριλαμβάνει τη Euromedica έχει πάρει το μεγαλύτερο δανεισμό του από την Alpha Bank.


Στο επιτελείο λοιπόν της Alpha Bank επικρατεί τεράστιος αναβρασμός, ειδικότερα μετά τη δημοσίευση του ισολογισμού εννεαμήνου από τον όμιλο Axon.

Και αυτό γιατί ο όμιλος εμφάνισε αρνητικά κεφάλαια 98,8 εκατ. ευρώ, σύνολο τραπεζικού δανεισμού 445 εκατ. ευρώ, με την πλειονότητά του να προέρχεται από την Alpha Bank και σύνολο υποχρεώσεων του ομίλου Λιακουνάκου 741 εκατ. ευρώ!!!

Όλα τα ακίνητα και κινητά του ομίλου είναι μάλιστα υποθηκευμένα στις τράπεζες και όπως αναφέρεται στην παρατήρηση 13 του ορκωτού, απαιτείται άμεσα αύξηση - μαμούθ του μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να μην καταρρεύσει ο όμιλος, με συνέπεια να δημιουργηθεί μια τεράστια μαύρη τρύπα, κυρίως στην Alpha Bank.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ομίλου Λιακουνάκου ανέρχονται σε 183,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 102,8 εκατ. αφορούν σε τραπεζικά δάνεια.

Και σα να μην έφταναν αυτά, οι πρόσφατες εξελίξεις για φερόμενη εμπλοκή Λιακουνάκου στις μίζες των εξοπλιστικών και στα σκάνδαλα προμηθειών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επιβάρυνε τα μάλλα την ήδη βαριά ατμόσφαιρα και πολλαπλασίασε τα σύννεφα πάνω από το επιτελείο της τράπεζας.

Πολλοί επενδυτικοί κύκλοι, μάλιστα, εξ αιτίας αυτών των γεγονότων, αναρωτιούνται για την πραγματική κατάσταση του στεγαστικού χαρτοφυλακίου της Alpha Bank, καθώς η τράπεζα μπήκε τελευταία στο παιχνίδι των συγκεκριμένων δανείων και ήταν αυτή που ''έκλεισε την πόρτα'' των συγκεκριμένων δανειοδοτήσεων.

Είχαν προηγηθεί η Εθνική και η Eurobank, οι οποίες, όμως, προχώρησαν σε σοβαρές εξυγιαντικές κινήσεις, καθώς η μεν πρώτη πώλησε την Πανγαία και η δεύτερη την Eurobank Properties.

Το ελληνικό χαρτοφυλάκιο στεγαστικών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ανέρχεται για μεν την Εθνική σε 18,4 δισ., για τη Eurobank σε 12 δισ. ευρώ και για την Alpha Bank, που θεωρείται το προβληματικότερο, σε 17,7 δισ. ευρώ.

Άλλωστε, η σχέση δανείων προς καταθέσεις της Alpha Bank ανέρχεται στο 125%, δείκτης που είναι ο υψηλότερος, μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Από τον Ειδικό συνεργάτη του ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης