Τελευταία Νέα
Επισημάνσεις για μετοχές

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ΜΕΤΚΑ

tags :
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ΜΕΤΚΑ
Μυτιληναίος/ΜΕΤΚΑ: Στην καθιερωμένη ετήσια παρουσίαση των αναλυτών η διοίκηση εμφανίστηκε σαφώς πιο άνετη μετά από μια δύσκολη χρονιά κατά την οποία το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης κόστους του Αλουμινίου οδεύει προς ολοκλήρωση (υλοποίηση 90%)...

ΕΝΩ ο καθαρός δανεισμός του ομίλου υποχώρησε στα 500 εκ. ευρώ και η ΜΕΤΚΑ διατηρεί μια σταθερή ροή έργων που τις εξασφαλίζουν συνεχώς νέες δουλειές. Πιο συγκεκριμένα:

Η ΜΕΤΚΑ προσανατολίζεται στις αγορές της Βόρειας Αφρικής (Λιβύη, Αλγερία) αλλά και αλλού για νέα ενεργειακά έργα παραμένοντας με μεγάλη ρευστότητα στον ισολογισμό της (200 εκ. ευρώ).

Το δεύτερο έργο στην Συρία αξίας 700 εκ. ευρώ αν και βρίσκεται σε καθυστέρηση λόγω του εμφυλίου πολέμου δεν έχει ακυρωθεί και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν θα μπορούσε να ξαναρχίσει η εκτέλεση του.

Η εταιρία  εν τω μεταξύ έχει εξασφαλίσει τις σχετικές πιστωτικές εγγυήσεις για την εκτέλεση του. Το συνολικό ανεκτέλεστο στο ξεκίνημα του 2014 διαμορφώνεται σε 2,7 δις ευρώ εξασφαλίζοντας μια ομαλή εκτέλεση έργω στην επόμενη διετία και κερδοφορία κοντά στα 65  - 70 εκ. ευρώ για κάθε έτος.

Στο Αλουμίνιο της Ελλάδος ο βασικός καταλύτης είναι η συμφωνία με την ΔΕΗ μετά την απόφαση της διαιτησίας για την τιμή αγοράς ρεύματος. Η διοίκηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει εναλλακτικές που θα μπορούσαν να είναι επωφελείς και προς τις δύο πλευρές.

Η ανάκαμψη της τιμής διεθνώς (χαμηλά τετραετίας) με την μεγάλη μείωση που έχει επιτευχθεί στο λειτουργικό κομμάτι θα μπορούσε να έχει ισχυρό όφελος στην τελική γραμμή καθώς σε αυτό συμβάλει και η αύξηση της δυναμικότητας από 165 χιλ. τόνοι στους 175 χιλ. τόνους αλουμινίου ετησίως.

Στο κομμάτι της ενέργειας ο όμιλος έχει προγραμματίσει την εγκατάσταση επιπλέον δυναμικότητας 70MW σε αιολικά πάρκα τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία στην διετία 2014 – 2015.

Η μείωση της τιμής φυσικού αερίου θα έχει θετικό αντίκτυπο κατά 20 εκ. ευρώ στην τελική γραμμή εφόσον επιτευχθεί έκπτωση στην τιμή αγοράς από την Gazprom της τάξης του 20%.

Αναδρομικά ενδέχεται να υπάρξει όφελος (έκτακτο αποτέλεσμα) το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από 15 εώς 60 εκ. ευρώ. Λόγω των ρυθμιστικών αλλαγών στην αγορά ενέργειας τα εργοστάσια αναμένεται να έχουν χαμηλότερη παραγωγή αλλά υψηλότερη πάγια.
 
Τέλος η παρουσία του Fairfax  στο μετοχικό κεφάλαιο εκτός από επενδυτικό χαρακτήρα θα έχει και στρατηγική  σημασία ενισχύοντας την χρηματοοικονομική εικόνα του ομίλου σε ενδεχόμενες προσπάθειες εξαγορών η συγχωνεύσεων.

Από την άλλη πλευρά η προσπάθεια μείωσης του καθαρού δανεισμού παραμένει στο επίκεντρο των στόχων της φετινής χρονιάς, ενώ σε ότι αφορά την ομολογιακή έκδοση αυτή θα πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον το επιτόκιο πέσει κάτω από το μέσο κόστος δανεισμού του ομίλου το οποίο είναι 6,5%.

Του Μάνου Χατζηδάκη
εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης