Τελευταία Νέα
Επισημάνσεις για μετοχές

ΕΥΔΑΠ: Ένας όμιλος από τους λίγους...

tags :
ΕΥΔΑΠ: Ένας όμιλος από τους λίγους...
ΕΥΔΑΠ(από τον ειδικό συνεργάτη μας): Πολλά και ποικίλα τα συμπεράσματα, που προκύπτουν από τη δημοσίευση των ισολογισμών και των τριμηνιαίων καταστάσεων.

Ένας ισολογισμός, από τους λίγους που δείχνουν ότι σφίζει από υγεία, είναι αυτός της ΕΥΔΑΠ. Γι΄ αυτό είναι και περιζήτητη. Ιδού, δύο ισχυροί λόγοι.


Η εταιρεία ύδρευσης, το 2013 είχε ταμείο, δηλαδή, μετρητά 332 εκατ. ευρώ, τουτέστιν το 33% (!!!) της κεφαλαιοποίησής της, μηδέν τραπεζικό δανεισμό και ίδια κεφάλαια 950 εκατ. ευρώ. Αποτελεί κατ΄ ουσίαν μία επιχείρηση, που πολλοί θα την ήθελαν και για πολλούς λόγους.

Στο περυσινό πρώτο τρίμηνο, είχε τζίρο 73 εκατ. ευρώ ( εφέτος 70,7 εκατ.) και κέρδη 26 εκατ. ευρώ (φέτος καθαρά 5,5 εκατ.) εκ των οποίων τα 20 ήταν έκτακτα και τα καθαρά 6 εκατ. ευρώ. 

Θα σταθούμε, όμως, στην ομολογουμένως αποκαλυπτική ανάλυση της Alpha Finance, σύμφωνα με την οποία η μετοχή της εταιρείας παίζει με P/BV 1 το 2013...

Οταν η ίδια χρηματιστηριακή προβλέπει κέρδη 66 εκατ. ευρώ το 2014 και ίδια κεφάλαια 1,016 δισ., αναφέροντας ότι ο μέσος όρος του P/BV των ομοειδών εταιρειών διεθνώς είναι 2,5 και απόδοση των ιδίων της ΕΥΔΑΠ, είναι στο 14,4%.

Η προαναφερόμενη χρηματιστηριακή, θεωρεί ότι η απόδοση των ιδίων, θα ήταν αρκούντως ικανοποιητική στο 7%-8% και ταυτόχρονα εκτιμά ότι πρέπει η μετοχή να παίζει με P/BV στο 1,7, γεγονός που σημαίνει ότι η τιμή της μετοχής, θα πρέπει να αναρριχηθεί στα 16,20 ευρώ.

Ο δεύτερος λόγος, έχει να κάνει με το ότι το 10% της ΕΥΔΑΠ έχει περιέλθει στον γνωστό Αμερικανό μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον, με 8,10 ευρώ/ μετοχή.

Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει την άποψη της Κέπλερ Σεβρέ, ότι υπάρχει πολύ μεγάλη εισροή κεφαλαίων σε αμυντικά χαρτιά, όπως είναι κατ΄ εξοχήν οι μετοχές των εταιρειών ύδρευσης.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης