Τελευταία Νέα
Επισημάνσεις για μετοχές

Τι να περιμένουμε από το α’ εξάμηνο της χρονιάς - Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες οι ανακοινώσεις

tags :
Τι να περιμένουμε από το α’ εξάμηνο της χρονιάς - Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες οι ανακοινώσεις

Τι να περιμένουμε από το α’ εξάμηνο της χρονιάς

  • Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες οι ανακοινώσεις. Ενδιαφέρον στις τράπεζες για διατήρηση της κερδοφορίας στην τελική γραμμή. 
Η επιχειρηματική πορεία των εισηγμένων που έχουν μεγάλη έκθεση στην εσωτερική αγορά συνδέθηκε με την πορεία της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση. 

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και στην περίπτωση της εξέλιξης των οικονομικών μεγεθών η ρήση αυτή σπάνια πέφτει έξω. Το καλό πρώτο εξάμηνο του 2016 διαδέχτηκε ένα εξίσου καλό δεύτερο εξάμηνο σφραγίζοντας ένα turnaroundπου είχε βάθος, ποιότητα και ουσία για τις εισηγμένες εταιρίες. Άρα τα κεκτημένα της περυσινής κερδοφορίας και το πλήθος των εταιριών που θα μείνουν σε κερδοφορία θα κρίνουν σε γενικές γραμμές αν έχει υπάρξει πρόοδος στην πορεία της φετινής χρήσης η οποία από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται να ανεβάζει στροφές μετά το μέσον του δευτέρου τριμήνου. Για το Χρηματιστήριο η συνθήκη αυτή είναι αναγκαία τουλάχιστον για την διατήρηση των αποτιμήσεων καθώς έχουν πλέον προεξοφληθεί προσδοκίες που συνδέονται και με την κερδοφορία.

Πως κινούνται τα λειτουργικά και καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιριών από το ξεκίνημα της χρήσης (σε χιλ. ευρώ)



Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή
  • Τράπεζες: Οι πωλήσεις παγίων και συμμετοχώνσυνεχίστηκαν στο β’ τρίμηνο με κυριότερες αυτέςτης Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς και χαρτοφυλάκια δανείων σε βαλκανικές θυγατρικέςκαι ένα μικρό αριθμό από ακίνητα. Ο λόγος των καταθέσεων προς δάνεια αναμένεται να σημειώσει βελτίωση υπέρ της μείωσης του ELA (-4 δις ευρώ) μεταφέροντας μικρές βελτιώσεις στο επιτοκιακό αποτέλεσμα, οριακές μεν αλλά σημαντικές για την διατήρηση του αμιγώς οργανικού αποτελέσματος σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αυξημένα θα είναι και τα έσοδα από προμήθειες λόγω της μείωσης ή και εξάλειψης του «ακριβού» Πυλώνα χρηματοδότησης ΙΙ αλλά και από την διάθεση των εισηγμένων ομολογιακών εκδόσεων που έφεραν κάποια ικανοποιητικά έσοδα στους αναδόχους. Ακόμα, αναμένεται να εμφανιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό η επίδραση των ενεργειών αναδιάρθρωσης (Εθελούσια έξοδος, εξορθολογισμός/βελτιστοποίηση δικτύου) αυξάνοντας τα επαναλαμβανόμενα οργανικά έξοδα. Επισημαίνεται ότι στο α’ τρίμηνο ο λόγος κόστος/έσοδα έσπασε το φράγμα του 50% για πρώτη φορά μετά το 2011 με τον στόχο να έχει τεθεί στο 45%.  Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από το μέτωπο των πιστωτικών ζημιών όπου το κόστος αναμένεται να προσεγγίσει σε μικτό επίπεδο τις 200 μονάδες βάσης (222 στο α’ τρίμηνο). Το καλό χρηματιστηριακό κλίμα στην εγχώρια αλλά και την διεθνή αγορά αναμένεται αφενός να ενισχύσει τα έσοδα από τις χρηματοοικονομικές πράξεις και να βελτιώσει την αποτίμηση των ομολόγων ενισχύοντας την καθαρή θέση. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να κλείσουν το εξάμηνο με κερδοφορία με την Εθνική Τράπεζα να αποκτά προβάδισμα λόγω των σημαντικών κινήσεων που έχουν προηγηθεί στην διάθεση και αξιοποίηση των θυγατρικών της.
Η εξέλιξη του επιτοκιακού περιθωρίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

 

 Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

  • Λιανικό Εμπόριο: Ο Απρίλιος ήταν κατά γενική ομολογία κακός μήνας για τις εταιρίες του Λιανικού εμπορίου. Ωστόσο από το μέσον του Μαΐου και μετά και προς το τέλος του τριμήνου η ζήτηση βελτιώθηκε απόρροια και της επιτάχυνσης των κινήσεων για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης. Στο σύνολο το β’ τρίμηνο αναμένεται να έχει για τις εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα οριακά θετικό πρόσημο μεταβολής στον κύκλο εργασιών
  • ΕΧΑΕ: Το β’ τρίμηνο έτρεξε με 76 εκατ. ευρώ μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα έναντι 41,5 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν από την αύξηση της κεφαλαιοποίησης και από τις εισαγωγές ομολόγων και του ΑΔΜΗΕ. Με το β’ τρίμηνο η ΕΧΑΕ έπιασε τα νούμερα του 2016 σε συνολική συναλλακτική δραστηριότητα γεγονός το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί και στον ισολογισμό του εξαμήνου.
  • Διυλιστήρια – Πρατήρια: Τα περιθώρια διύλισης κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με το περυσινό β’ τρίμηνο αλλά και με το α’ τρίμηνο του 2016 ενώ η διακύμανση του πετρελαίου και των ισοτιμιών έναντι του δολαρίου λογιστικά θα έχουν μικρή αρνητική επίπτωση στα αποθέματα. Η απρόσκοπτη λειτουργία των δύο διυλιστηρίων και η διατήρηση των εξαγωγών σε υψηλά επίπεδα προϊδεάζουν για ένα τρίμηνο υψηλής απόδοσης. Στην Revoil και την Motoroilαναμένεται να εμφανιστεί η συναλλαγή της πώλησης των αποθηκευτικών χώρων στην Καβάλα που είχε στην κατοχή της η πρώτη.
  • Ενέργεια: Με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ οι καταναλώσεις ήταν μειωμένες στο β’ τρίμηνο λόγω της χαμηλότερης ζήτησης τον Ιούνιοωστόσο η οριακή τιμή του συστήματος κινήθηκε μεταξύ 46 και 51 €/MW αισθητά υψηλότερα από το περυσινό εύρος 41 – 42 €/MW. Στην ΔΕΗ αναμένονται τα οφέλη των έκτακτων κερδών από την πώληση του ΑΔΜΗΕ αλλά και η υστέρηση στα μεγέθη από την συνεισφορά του αφού πλέον δεν θα ενοποιείται. Στον όμιλο Μυτιληναίου η ευνοϊκή συγκυρία τιμών στο αλουμίνιο συνεχίστηκε, η απασχόληση των θερμικών εργοστασίων στο δίκτυο κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και το μερίδιο στην λιανική διευρύνθηκε. Καλή εικόνα μεγεθών αναμένεται να έχουν και οι δύο εταιρίες στις ΑΠΕ λόγω της αύξησης της ονομαστικής δυναμικότητας ισχύος σε σχέση με πέρυσι.
  • AegeanΤα νούμερα από την κίνηση των αεροδρομίων στο εξάμηνο (+0,6 σε πτήσεις και +10,3% σε επιβάτες) αλλά και η επικαιροποίηση της κίνησης της εταιρίας (δίμηνο Απρίλιος – Μάιος +8%) δείχνουν ότι στο β’ τρίμηνο υπάρχει αντιστροφή της μείωσης κατά 6% στις εγχώριες μεταφορές (α’ τρίμηνο) φέρνοντας πιθανότατα την τελική γραμμή στο β’ τρίμηνο ελαφρώς υψηλότερα από το σημείο ισορροπίας.
  • ΟΠΑΠ: Στον ΟΠΑΠ αναμένονται υψηλότερα μεγέθη λόγω τηςεπέκτασης των VLT’s και της έναρξης των virtualπαιχνιδιών στοιχηματισμού. Ο ισολογισμός αναμένεται να εμφανίσει αυξημένη μόχλευση καθώς το προϊόν της δημόσιας προσφοράς του ομολόγου διανεμήθηκε σχεδόν στο σύνολο σαν μέρισμα.
Τελευταία ημέρα δημοσίευσης είναι το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και ως είθισται οι περισσότερες εταιρίες θα εξαντλήσουν την προθεσμία. Εκτός από την κερδοφορία που είθισται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον οι αναγνώσεις στον δανεισμό και τις ταμειακές ροές θα έχουν την τιμητική τους ειδικά σε εγχειρήματα αναδιαρθρώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.Το εξάμηνο πάντως θα συμπληρωθεί με αισθητά χαμηλότερο αριθμό εταιριών καθώς μόνο από συγχωνεύσεις και εξαγορές ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 10 ενώ μόλις δυο νέες εισαγωγές, αυτές των ΑΔΜΗΕ, BRIQ PROPERTIES και Sunlight έχουν αντικαταστήσει τις διαγραφές από το ταμπλό.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης