Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

Ειδήσεις και σχόλια από και για τον χρηματιστηριακό χώρο(Ι)...

tags :
Ειδήσεις και σχόλια από και για τον χρηματιστηριακό χώρο(Ι)...
Η ΕΙΔΗΣΗ: Με την ζωτικής σημασίας ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου ανακεφαλαιοποιήσεων οι τράπεζες άντλησαν από τον ιδιωτικό τομέα συνολικά κεφάλαια 8,3 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες όπως αυτές εκτιμήθηκαν από την ΤτΕ.

ΜΕ την εισροή αυτών των σημαντικών κεφαλαίων διευρύνθηκε η επενδυτική βάση του τραπεζικού συστήματος και διασφαλίσθηκε η σταθερότητά του. Ενώ, παρέμειναν στο ακέραιο τα εναπομείναντα κεφάλαια του ΤΧΣ ύψους 11,5 δισ. ευρώ.


ΤΡΑΠΕΖΕΣ:
Είναι αδιανόητο, είναι απαράδεκτο ο τραπεζικός κλάδος να διαθέτει στο ταμπλό... 38 δισ.(!!) μετοχές.


Αυτός ο αρρωστημένος πληθωρισμός μετοχών πρέπει να διορθωθεί, καθώς προκαλεί δυσλειτουργία και σοβαρές στρεβλώσεις στο σύστημα, πλήττει την εικόνα του Χ.Α. και αποτελεί εστία κερδοσκοπίας που δεν συνάδει με την χρηστή λειτουργία του κλάδου και κατ' επέκταση του θεσμού.

Για όσους σπεύσουν να πουν ότι ο πληθωρισμός μετοχών είναι ένα απλό τεχνικό θέμα, θα τους πούμε ότι κάνουν λάθος. Ο ακραίος πληθωρισμός μετοχών, δεν επιτρέπει υγιείς συμπεριφορές στο χρηματιστήριο και πραγματοποιούνται ακραίοι όγκοι προκαλώντας χρηματιστηριακές στρεβλώσεις.

Χρειάζονται απαραιτήτως μέτρα που θα μειώσουν δραστικά τον αριθμό των κυκλοφορουσών μετοχών. Αλλωστε να μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες τράπεζες για να υλοποιήσουν τις αμκ το 2013 υποχρεώθηκαν σε reverse split.

Π.χ. η χρηματιστηριακή τιμή της Εθνικής προ του reverse split του 2013 σε σημερινές αξίες είναι 0,27 ευρώ ή της Πειραιώς 0,17 ευρώ κ.ο.κ.

Τα reverse split είναι απαραίτητα ώστε...

1). Να εξορθολογήσουν την ακραία στρέβλωση που προκαλεί ο υπερπληθωρισμός μετοχών στις τράπεζες που θα ξεπεράσουν τα 38 δισ. τεμάχια.


2). Θα επιτρέψουν οι χρηματιστηριακές αξίες έστω και τεχνικά – σημειολογικά να ξεκολλήσουν από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται και

3). Θα καταστήσουν τις τράπεζες αξιόπιστες χρηματιστηριακά στα μάτια των σοβαρών ξένων θεσμικών διαχειριστών. (Δεν είναι ''penny stocks'' τα χαρτιά τους)


NEXANS: Το ζήτημα της επιστροφής κεφαλαίου ύψους 0,15 ευρώ ανά μετοχή τέθηκε στη διοίκηση από μέτοχο μειοψηφίας, ο οποίος κατέχει ποσοστό άνω του 5%.

Αποτέλεσμα του αιτήματος ήταν η αναβολή της προγραμματισμένης για την 15η Μαΐου τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, για τις 26/6.


Το μεγάλο χρονικό εύρος της αναβολής που έδωσε η διοίκηση ερμηνεύεται ως πρόθεση να εξετάσει διεξοδικά το όλο θέμα και όχι να το απορρίψει χωρίς δεύτερη συζήτηση.

Το θέμα θα εξεταστεί με καλή πρόθεση και θα γίνει προσπάθεια ικανοποίησης του αιτήματος, στο βαθμό που δεν θα επηρεαστεί αρνητικά η πορεία της εισηγμένης.


ΑΧΕ: Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές στη Σοφοκλέους, κατέλαβε η Euroxx τον Απρίλιο (ποσοστό 18,4%), σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Eurobank Equities (16,08%), ακολουθούμενη από την Πειραιώς ΑΕΠΕΥ (9,89%). Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Axia Ventures (7,07%), NBG Sec (7,03%), Alpha Finance (5,95%), Παντελάκης (4,76%), UBS (4,47%), Citigroup (4,22%) και Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (3,94%).



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης