Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

Ταμειακά διαθέσιμα: Όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά...

tags :
Ταμειακά διαθέσιμα: Όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά...
Ταμειακά διαθέσιμα: Όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά... 

Αν μάλιστα η ταμειακή θέση δεν έχει απέναντι της δανειακά κεφάλαια τότε το ενδιαφέρον γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Υπάρχουν μέσα στις εισηγμένες εταιρίες που έχουν υψηλά καθαρά ταμειακά διαθέσιμα

Είτε ως απόρροια μιας επιχειρηματικής στρατηγικής που θέλει την ρευστότητα να μένει εντός του ισολογισμού για να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις 

Είτε ως αποτέλεσμα των συνεχόμενων υψηλών επιδόσεων σε επίπεδο ελεύθερων ταμειακών ροών. Για παράδειγμα Καρέλιας, Aegean και  METKA διατηρούν υψηλά ταμειακά διαθέσιμα για να αντιμετωπίζουν φορολογία, έκτακτες καταστάσεις ή να αποκτούν εγγυητικές καλής εκτέλεσης αντίστοιχα. 

Αντιθέτως ΟΠΑΠ και Ελληνικά Χρηματιστήρια χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα τους για να επιβραβεύουν τους πιστούς μετόχους με υψηλά μερίσματα.

Θετική ταμειακή εικόνα παρουσιάζει και μια ομάδα συντηρητικών αλλά πετυχημένων εταιριών από την Β. Ελλάδα οι οποίες ακολουθούν την ίδια συνταγή κεφαλαίων στον ισολογισμό τους: 

Κυριακίδης, Kleeman, Κρι-Κρι έχουν προχωρήσει σε απομόχλευση των ισολογισμών τους, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν επιστρέψει σε ικανοποιητικές ανταμοιβές των μετόχων τους μέσα από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίων.

Στο ύψος των ταμειακών τους διαθεσίμων διαπραγματεύονται Alpha Aστικά ακίνητα και ΕΛΒΕ ενδυμάτων. Εκεί που γίνεται το έγκλημα είναι στην ΕΚΤΕΡ. 

Η εταιρία παραμένει με καθαρό ταμείο 9,9 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της είναι μόλις 5,1 εκατ. ευρώ. Αν υπήρχε αποτελεσματική αγορά η εταιρία θα γίνονταν αντικείμενο επιθετικής εξαγοράς ουσιαστικά με τα λεφτά που έχει στο ταμείο της. 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης