Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

Πολλά και ενδιαφέροντα από και για τον... κόσμο της Αγοράς

tags :
Πολλά και ενδιαφέροντα από και για τον... κόσμο της Αγοράς
Η ΑΠΟΨΗ: Χαρακτήρα… εθνικού στοιχήματος έχει λάβει η τρέχουσα (τρίτη κατά σειρά σε 32 μήνες) ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, καθώς παρ’ ότι γίνεται στην πιο δυσμενή συγκυρία από κάθε άποψη, όλο το… παρασκήνιο εργάζεται για την επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου.
Η επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών είναι πλέον ένα… στοίχημα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για όλη την ελληνική οικονομία που «κρέμεται» από αυτή τη διαδικασία και από την επικείμενη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών.
Εδώ που φτάσαμε, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αποτυχίας ή καθυστέρησης. Ασχέτως βεβαίως αν τα κεφάλαια (και) από αυτήν την ανακεφαλαιοποίηση, είναι απειροελάχιστα σε σχέση με την κεφαλαιακή… χοάνη που έχουν να αντιμετωπίσουν.
Όμως, σ’ αυτή τη φάση, έχει χαρακτήρα… ή ταν ή επί τας είναι θέμα βιωσιμότητας, συνέχειας, κερδίζεται ζωτικός χρόνος που σ’ αυτή την ασφυκτική κατάσταση, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά σε σχέση με τα φαινομενικά λίγα – για το μέγεθος των αναγκών τους – κεφάλαια που αντλούν.
Τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα θετικό, το οποίο με τη σειρά του θα μεταγγίσει momentum… πίστης για την επιτυχία των αμκ.
Μέσα από ένα ανατροφοδοτούμενο σκηνικό βελτιωμένης ψυχολογίας, με ότι (θα) συνεπάγεται αυτό την επόμενη ημέρα και για το ελληνικό χρηματιστήριο.
To εγχείρημα των τραπεζών άλλωστε είναι τόσο σε πρακτικά οικονομικούς όσο σε πολιτικούς αλλά και χρηματιστηριακούς όρους, το δυσκολότερο στην ιστορία τους. 
Τέσσερα ανοικτά βιβλία, εν μέσω δυσμενέστατης οικονομικής συγκυρίας, με capital controls, με περιορισμούς συμμετοχής, με διαρκή πολιτική ανασφάλεια και χωρίς να έχει υπάρξει (μέχρι την Παρασκευή τουλάχιστον) συμφωνία για τη δόση!
Καθόλου τυχαία δεν ήταν η ηχηρή και καιρό προετοιμασμένη παρέμβαση των επιτελικών στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας που επιδίδονται σε μπαράζ συναντήσεων σε πολιτικό, θεσμικό και επιχειρηματικό επίπεδο όλες τις τελευταίες ημέρες…
Ανακοινώνοντας και την απόφαση για συμμετοχή με 300 εκατ. ευρώ στις αμκ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών.
ΣΤΑ ΜΟΝΟΤΟΝΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ: Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το σερί των αρνητικών συνεδριάσεων, συνεχίζει να επιβαρύνει την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α. 
Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και με βάση τα βραχυχρόνια διαγράμματα, χάθηκε και η στήριξη των 655 μονάδων και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 640 μονάδες. 
Οι 193 μονάδες λειτούργησαν σαν τελευταίο οχυρό για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 199 και 202 μονάδες. Το “stop” στο “short” έχει κατέβει στις 198 μονάδες.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, αφαιρώντας 3,66%. Από την αρχή του χρόνου ο Δείκτης σημειώνει “blackjack” με απώλειες 21%.
Σε εβδομαδιαία βάση ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 23,42%, ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες φθάνουν στο εμφατικό 83,88%. Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 16% και διαμορφώθηκε στα 42 εκατ. ενώ στο ίδιο διάστημα η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. σημείωσε απώλειες, περίπου, 1,7 δισ ευρώ.
TAMΠΛΟ X.A: Χαμηλότερα του 25αρη, ίσως αξίζει υποσημείωσης η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης του Fourli (+4%), στην παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 2,92 ευρώ (κλείσιμο 26/10). Με στηρίξεις στα 2,46 και 2,41 ευρώ και πρώτες αντιστάσεις στα 2,60 (τελευταίο κλείσιμο) και 2,67 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, να σημειώσουμε τις αντοχές που επέδειξε η Οικονομία παρά τα capital controls. Η ύφεση ήταν μόλις 0,5% το τρίτο τρίμηνο έναντι του 2ου και 0,4% έναντι του τρίτου τριμήνου του 2014. Η εκτίμηση των οικονομολόγων μιλούσε για 2,7% και 1,9% αντίστοιχα.
ΕΘΝΙΚΗ: Ποσό ύψους 160 εκατ. ευρώ θα αναζητήσει η Εθνική από Έλληνες μικροεπενδυτές, με την Τράπεζα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη ζήτηση.Η περίοδος εγγραφής στη δημόσια προσφορά για τους Έλληνες θα διαρκέσει από 24 έως 26 Νοεμβρίου ενώ θα υπάρξει μίνιμουμ συμμετοχή 1.000 ευρώ στην τιμή της ΑΜΚ που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών.
PIRAEUS BANK: Στα 1,34 δισ. από 1,6 δισ. ευρώ μειώνονται τα κεφάλαια που πρέπει να συγκεντρώσει η τράπεζα Πειραιώς καθώς ο SSM αποδέχθηκε ενέργειες που μειώνουν τις κεφαλιακές ανάγκες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα 2,213 δισ. του βασικού σεναρίου μειώνονται κατά 250 εκατ ευρώ. Η τιμή στο βιβλίο προσφορών εκτιμάται ότι θα κινηθεί κάτω από τα 0,04 ευρώ προ reverse split 100 παλαιών μετοχών προς 1 παλαιά μετοχή. Ο στόχος των 1,6 με 1,7 δισ. για την Πειραιώς είναι εφικτός. Η τράπεζα Πειραιώς μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει 900 εκατ με 1 δισ. ευρώ πέραν των LME των προσφορών ανταλλαγής. 
ΕΛΠΕ: Μέχρι τα 4,79 ευρώ (-5,52%) βρέθηκε να υποχωρεί ο τίτλος τους στον απόηχο της διαγραφής του από τον δείκτη MSCI Global Small Cap, για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 4,87 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 3,94%. Αν συνεχίσει να κινείται “νότια” η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 4,86 ευρώ.
ΟΠΑΠ: Αρνητικές εντυπώσεις δημιουργεί η συνεχιζόμενη πλαγιοκαθοδική κίνηση για τον τίτλο (-2,17%, παραμένει σε “short momentum”, μέχρι την υπερπήδηση των 7,94 ευρώ, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 6,70 ευρώ και τις πρώτες αντιστάσεις στα 7,15, 7,76 και 7,98 ευρώ)…
ΛΑΜΔΑ: Μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, προσπάθησε να αντιδράσει ο τίτλος της, όμως η λήξη βρήκε την μετοχή αισθητά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας (+0,49%).
ΣΩΛΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Ξεκίνησε από τα 1,0200 ευρώ την εβδομάδα για να βρεθεί την Παρασκευή έως και τα 1,1100 ευρώ όπου θα επιβεβαίωνε την διάσπαση της ισχυρής αντίστασης που υπάρχει στα 1,0800 ευρώ. Ομως η συνέχεια δεν είχε αίσιο τέλος, με την μετοχή να υποχωρεί και να κλείνει με σημαντικές απώλειες 3,67% στα 1,0500 ευρώ. Αποτιμάται σε 130 εκατ ευρώ και… διατελεί εν αναμονή σημαντικών για το μέλλον της αποφάσεων. Κυρίως από την πλευρά νέων παραγγελιών για τα projects που δρομολογούνται.
ΜΕΡΚΟ: Δημοσιεύθηκε το 9μηνο της εταιρείας με όλες τις βασικές τελικές γραμμές της αρκετά μειωμένες με τις αντίστοιχες του 2014. Θα ακολουθήσει η συνήθης χρηματοοικονομική της παράθεση…
ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Πολύ καλύτερο το φετεινό της 9μηνο συγκριτικά με πέρυσι, με επιστροφή στα κέρδη [515 χιλ. από ζημίες 333 χιλ.], πολύ καλά λειτουργικά [1,48 εκατ. από 653 χιλ. ευρώ] κ.λπ
———-
Περιμένοντας τις ΑΜΚ [Ηλ.Ζαχ.]: Από τις θεαματικές συνεδριάσεις ήταν αυτή της Παρασκευής, μιας και το άνοιγμα μας έδωσε σημαντική κίνηση.Με το κλείσιμο παρόλα αυτά να μας βρίσκει στο 193 επίπεδο.
Ο τραπεζικός καταγράφοντας κέρδη μέχρι 30% στην ΕΥΡΩΒ, έκλεισε με απώλειες στις 155 και πάνω ακριβώς στα ιστορικά χαμηλά.
Ο f25 έχει κοντινή στήριξη το 191 που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης προς το 185 ενώ κοντινή κύρια αντίσταση είναι το 195. Το 198 είναι το stop μας στο short σε ωριαίο κλείσιμο.
Η ΔΕΗ έκλεισε με σημαντικά κέρδη λόγω πιθανής εισόδου στον MSCI και ήταν η μόνη που κράτησε στον f25.
Από τον τραπεζικό με κέρδη έκλεισε η ΕΤΕ πλησιάζοντας με την σειρά της τα ιστορικά χαμηλά της.
Το ΕΥΡΩΒ μέχρι στιγμής έχει και την καλύτερη εικόνα.
Η αγορά περιμένει την συμφωνία αλλά κυρίως την επιτυχημένη ολοκλήρωση των ΑΜΚ.
Intraday position short stop 198
______________________
Support: 193, 191, 189
Resist.: 195,198,202, 205, 207
Daily spot market position short s/l 218

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης