Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

X.A: Διαδικαστικός μήνας ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος όμως;

tags :
X.A: Διαδικαστικός μήνας ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος όμως;

Από τον Αύγουστο του 2012 είχε να καταγραφεί τόσο χαμηλή μέση ημερήσια επίδοση συναλλαγών σε εβδομαδιαία βάση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Η ειδησεογραφία αναλώθηκε κυρίως στην πιστωτική διευθέτηση της μεγάλης υπόθεσης του Λιανικό εμπορίου της «Μαρινόπουλος» αλλά και την προετοιμασία για την προώθηση των 14 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόση από την πρώτη αξιολόγηση.

MANOΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ – ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ

Οι τράπεζες βρήκαν ωφέλιμο χώρο να ανακτήσουν ένα μικρό μέρος από το χαμένο έδαφος του Ιουλίου ενώ μικρές διακυμάνσεις σημειώθηκαν με αφορμή τις επικείμενες αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI και του Stoxx 600. Δεν προσφέρεται για πολλά συμπεράσματα ο Αύγουστος, ήταν περίπου διαδικαστικός μήνας που απλά έφερε χρονικά πιο κοντά γεγονότα που θα έχουν ισχυρότερο ήχο στις Αγορές.

Μοιραία λοιπόν, η συναλλακτική ξηρασία ακολούθησε την αδράνεια των νέων επαναλαμβάνοντας το μοτίβο ακριβώς τέσσερα χρόνια πριν, όταν βρίσκονταν και πάλι στα ίδια περίπου επίπεδα τιμών. Για την ιστορία ο Σεπτέμβριος του 2012 ήταν από τους καλύτερους μήνες σε απόδοση (+8,5%) ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα τριπλασιάστηκε σε μέσα επίπεδα (63,7 εκατ. ευρώ από 21.9 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο). Το αν θα υπάρξει και τώρα «Επιστροφή στο Μέλλον» θα εξαρτηθεί κυρίως από την ταχύτητα υλοποίησης των προαπαιτούμενων που σταδιακά ανεβαίνουν στο προσκήνιο έχοντας ένα οριακό χρονοδιάγραμμα έως το τέλος Οκτωβρίου.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την συσσώρευση τιμών σε ακόμα στενότερο εύρος διακύμανσης το οποίο αυτή την εβδομάδα περιορίστηκε σε 14 μονάδες του Γενικού Δείκτη συμβαδίζοντας με την συναλλακτική επίδοση. Οι πολλές ημέρες –ουσιαστικά ακινησίας- παραμονής στα τρέχοντα επίπεδα έφεραν πιο κοντά στο Γενικό Δείκτη τους κινητούς μέσους των 50 και 30 ημερών και πλέον η σύγκλιση τους γίνεται σε διάστημα λιγότερο από 20 μονάδες.

Συσσωρεύσεις τόσο μεγάλης χρονικής μορφής δίνουν μεγάλες κινήσεις στην εκτόνωση τους. Βάζοντας επομένως σαν όριο τις 575 και τις 545 μονάδες, που αποτελούν τα άκρα του εύρους διακύμανσης του Γενικού Δείκτη από τις 12 Ιουλίου, η διαφυγή προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση θα έχει σημαντικό δυνητικό περιθώριο. Προς το παρόν οι ταλαντωτές και MACD είναι αδιάφοροι χωρίς να ενθουσιάζουν ή να τρομάζουν με την διαγραμματική τους εικόνα.

Συμπερασματικά η τάση θα έρθει με τους όγκους. Αν ο Αύγουστος ήταν μήνας διακοπών για όλους, ο Σεπτέμβριος έχει πιο πυκνά γεγονότα και εξελίξεις σε κάθε οικονομικό επίπεδο για να παραμείνει η ίδια εικόνα.

Σημαντική παράμετρος των τάσεων είναι και το εξωτερικό στο οποίο η εμμονή στα υψηλά έτους δείχνει ότι παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται οι επενδυτές δεν φαίνεται να ακούν ιδιαίτερα τις προειδοποιήσεις για επερχόμενη διόρθωση καθώς την ίδια στιγμή δεν αναγνωρίζεται κάποια αγορά ή κατηγορία αξιών που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ανάχωμα σε ένα πτωτικό ενδεχόμενο.

Motor oil το απόγευμα της Δευτέρας 29 Αυγούστου συνεχίζει την ροή ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου και ακολουθούν την επόμενη ημέρα Alpha bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Φουρλής και Lamda Development. Την Τετάρτη, τελευταία ημέρα του μήνα, είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. Το ημερολόγιο της ερχόμενης εβδομάδας δεν έχει μόνο εταιρικά αποτελέσματα.

Το πρωί της Δευτέρας η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις προβλέψεις για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου(αρχική πρόβλεψη -0,7% σε εποχικά σταθμισμένη βάση), την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένο EuroWorking Group με τα 14 προαπαιτούμενα να μπαίνουν στο μικροσκόπιο των θεσμών ενώ την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας από την Fitch η οποία μας έχει στην βαθμίδα «CCC». Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων ενώ την ίδια ημέρα θα τρέξουν τριμηνιαίες οι αναδιαρθρώσεις του MSCI. Επισημαίνεται τέλος ότι την Δευτέρα η αγορά του Λονδίνου θα παραμείνει κλειστή.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης