Κερδισμένοι και Χαμένοι

CoCos: Κατά το ελληνικότερο Contingent Convertibles (υπό συνθήκη μετατρέψιμα ομόλογα)…

tags :
CoCos: Κατά το ελληνικότερο Contingent Convertibles (υπό συνθήκη μετατρέψιμα ομόλογα)…

  • CoCosΚατά το ελληνικότερο Contingent Convertibles (υπό συνθήκη μετατρέψιμα ομόλογα)…
Ας πάρουμε την περίπτωση της Eurobank που πιθανότατα θα μετατρέψει τα 950 εκατ. ευρώ των προνομιούχων μετοχών που έχει με τα νέα αξιόγραφα αφού η προθεσμία που οι προνομιούχες λογίζονται ως βασικά κεφάλαια είναι μέχρι το τέλος του 2017.

H Eurobank έχει δύο επιλογές:

  • είτε να εξαγοράσει τις προνομιούχες μετοχές (αγοράζοντας και ακυρώνοντας το ισόποσο των προνομιούχων)
  • είτε να τις μετατρέψει σε κοινές μετοχές απομειώνοντας σημαντικά την συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων της.
Με την ανταλλαγή τους σε Cocos πετυχαίνει την επιμήκυνση των κεφαλαίων στον ισολογισμό της έως το 2022, ενώ καλύπτει και τις απαιτήσεις των ανταλλάξιμων χρεογράφων που οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά από τον Ιανουάριο του 2020.

Τα «υπό συνθήκη μετατρέψιμα ομόλογα»  είναι δεύτερης διαβάθμισης κεφάλαια, δεν επηρεάζουν τα βασικά κεφάλαια τα οποία θα μείνουν στο 13,6% σε πλήρη ενσωμάτωση της Βασιλείας ΙΙΙ ή 17,3% στην μεταβατική φάση.

  • Σε αντίθεση με τις προνομιούχες μετοχές, οι οποίες πληρώνουν τόκο σε ενδεχόμενη κερδοφορία του μητρικού σχήματος, το κόστος του κουπονιού θα αποδίδεται πλέον ανά εξάμηνο στο  Δημόσιο (6,3% – 6,4% ετησίως).
Ωστόσο η Τράπεζα Πειραιώς που επίσης διατηρεί CoCos αφαιρεί κατευθείαν το κόστος του κουπονιού από την καθαρή της θέση και όχι από το έσοδα από τόκους.

  • Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται το ενδεχόμενο η τράπεζα να βγάλει ζημιές ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα μετατροπής του αναβαλλόμενου φόρου σε μετοχές υπέρ του δημοσίου.
Από την άλλη πλευρά τα Cocos δεν λειτουργούν ανασταλτικά στην απόδοση μερίσματος όπως οι προνομιούχες μετοχές…

  • Δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους μετόχους να προσδοκούν –επιτέλους- ότι θα έχουν συμμετοχή σε μια ενδεχόμενη διανομή της κερδοφορία της τράπεζας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης