Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

Ειδικοί και...άσχετοι , καλές και... κακές μετοχές

tags :
Ειδικοί και...άσχετοι , καλές και... κακές μετοχές

Ως είθισται εδώ και αρκετές δεκαετίες αναλυτές και χρηματιστές διεθνώς δίνουν τις συστάσεις τους για τις «καλύτερες» μετοχές του έτους, με πολλά εύλογα επιχειρήματα και με εντυπωσιακές ετήσιες τιμές - στόχους. 


Και φυσικά ανθρώπινο είναι το ερώτημα που αυτόματα έρχεται στις σκέψεις όλων: - "Να ακούσουμε τις συμβουλές τους;" Ενδιαφέρον θα ήταν να βλέπαμε πρώτα και το πως έχει η προιστορία... Τι είχε συμβεί στα χρόνια που είχαν προηγηθεί των εκάστοτε προβλέψεων...



  • Ανατρέξαμε λοιπόν στις πηγές μας και ιδού τι μας... "απάντησαν''.
Ο Μπρεντ Άρεντς της «Wall Street Journal» είχε συγκεντρώσει τα στοιχεία του Reuters με τις συστάσεις αναλυτών για τις 10 «αγαπημένες» μετοχές του S&P 500 για το 2010.
  • Πώς τα πήγαν; Όχι και άσχημα. Εάν κάποιος είχε επενδύσει 1.000 δολάρια σε κάθε μία, ήτοι 10.000 δολάρια συνολικά, θα τα είχε κάνει σχεδόν 12.400 δολάρια. Θα είχε μία απόδοση 24%, ενώ ο δείκτης κέρδισε 13%. Μέχρι στιγμής όλα καλά.
Έλα όμως που προκύπτει ότι εάν κάποιος την ίδια στιγμή επένδυε τα χρήματα στις 10 «χειρότερες» μετοχές βάσει των συστάσεων των αναλυτών, θα κέρδιζε 32%. Εντάξει, ας πούμε ότι αυτά ήταν τα αποτελέσματα μίας χρονιάς.

Ας δούμε τώρα και τα αντίστοιχα του 2009. Εάν κάποιος λοιπόν επένδυε στις 10 «αγαπημένες» μετοχές θα είχε κέρδος 22%. Καθόλου άσχημα. Εάν είχε επενδύσει στον δείκτη S&P 500 θα κέρδιζε 26%. Και εάν πήγαινε «κόντρα στο ρεύμα» και επένδυε στις 10 «χειρότερες» των αναλυτών; Θα κέρδιζε… 70%!

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Sears, η πιο «μισητή» μετοχή για το 2009, υπερδιπλασίασε την αξία της και η Ford Motor, τέταρτη πιο μισητή, την υπερτετραπλασίασε. Πάλι, αυτά είναι αποτελέσματα μόνο δύο ετών και ανοδικών για την αγορά.
  • Τι γίνεται όμως σε περιόδους κάμψης;
Θα περίμενε κάποιος, οι κορυφαίες επιλογές των ειδικών να τον προστατεύσουν, σωστά; Ας δούμε λοιπόν και το 2008, οπότε ο S&P 500 υποχώρησε κατά 39%.
  • Όποιος πόνταρε στον δείκτη υπέστη καταστροφή.
  • Όποιος, όμως, άκουσε τις συμβουλές των αναλυτών για τις 10 κορυφαίες επιλογές; Εεε... αυτός έχασε 48%.
  • Και εάν κάποιος επέλεγε τις «χειρότερες» μετοχές των αναλυτών; Κάποιες δεν «επιβίωσαν» στο ταμπλό, αλλά αυτές εκ των 10 που διαπραγματεύονται ακόμη έχασαν 51%. Δηλαδή 3% περισσότερο απ' ό,τι οι «αγαπημένες».
Έτσι, εάν κάποιος κάθε χρόνο από το 2006 αγόραζε και διακρατούσε 12 μήνες τις 10 αγαπημένες μετοχές των αναλυτών, επανεπενδύοντας τα μερίσματα, στο τέλος του 2010 θα είχε κάνει τα 10.000 δολάρια 10.950, πριν από κόστη συναλλαγών και φόρους.

Εάν τοποθετούσε τα ίδια χρήματα στο SPDR S&P 500 για πέντε χρόνια, πόνταρε δηλαδή στον δείκτη, θα είχε 11.190 δολάρια, καθώς και πολύ μικρότερο κόστος συναλλαγών και φόρους.

Εάν αγόραζε για το ίδιο διάστημα τις 10 «χειρότερες» μετοχές κάθε έτους θα είχε 16.430 δολάρια.

Τέλος, στις αρχές του 2008 πόσοι αναλυτές έδωσαν σύσταση πώλησης για τη Lehman Brothers; Μόνο ένας εκ των 17 που κάλυπταν τη μετοχή. Αυτά λοιπόν για όσους εμπιστεύονται τυφλά τους ειδικούς των αγορών...

Βασίλης Παπαθεοδώρου 
Σύμβουλος 'Εκδοσης



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης