Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

Επικρίσεις της Τεχνικής Ανάλυσης – Μύθοι και Αλήθειες

tags :
Επικρίσεις της Τεχνικής Ανάλυσης – Μύθοι και Αλήθειες
Επικρίσεις της Τεχνικής Ανάλυσης – Μύθοι και Αλήθειες: Υπάρχουν ορισμένοι μύθοι που περιβάλλουν την τεχνική ανάλυση:

  • Η αυτοεπαληθευόμενη προφητεία, η στήριξη της μελλοντικής δραστηριότητας των τιμών στην παρελθούσα συμπεριφορά, το ότι πρόκειται για καφεμαντεία.
Ο μύθος περί αυτοεπαληθευόμενης προφητείας έχει μια δόση αλήθειας. Όταν μια μετοχή διασπά ανοδικά το σχηματισμό στο διάγραμμα, προσελκύονται νέοι αγοραστές. Αυτοί ωθούν την τιμή
ακόμα ψηλότερα, κάτι το οποίο, με τη σειρά του, προσελκύει ακόμα περισσότερους αγοραστές. Το πρόβλημα με αυτή την εξήγηση είναι ότι ασυνείδητα συγχωνεύει στην ίδια ιστορία τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη ανάλυση με ένα γεγονός που συμβαίνει στιγμιαία, το ξέσπασμα.

Η βραχυπρόθεσμη ανάλυση είπε στους βραχυπρόθεσμους επενδυτές να αγοράσουν πριν από το ξέσπασμα. Αν οι τεχνικές συνθήκες εξακολουθούν να βελτιώνονται μετά το ξέσπασμα, η μακροπρόθεσμη ανάλυση το επιβεβαιώνει διαπιστώνοντας βελτιωμένη ορμή (οι τιμές κινούνται πειστικά) και υψηλότερο όγκο συναλλαγών (ευρύτερη συμμετοχή του κοινού). Το επενδυτικό συναίσθημα βελτιώνεται
καθώς οι αλλαγές στα θεμελιώδη δεδομένα γίνονται αντιληπτές από όλους τους επενδυτές.

Άλλος αγαπημένος στόχος των επικριτών είναι το θέμα της προηγούμενης συμπεριφοράς. Πώς μπορεί η προηγούμενη συμπεριφορά να καθορίσει τη μελλοντική;

  • Η θεωρία της “τυχαίας πορείας” της αγοράς λέει ότι, αν οι τιμές είναι τυχαίες, τίποτε δεν μπορεί να τις προβλέψει. Αλλά οι τιμές δεν είναι τυχαίες.
  • Οι τιμές βασίζονται στην υπολογιζόμενη αξία όπως αυτή τροποποιείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω με βάση την αντίληψη των ανθρώπων περί αξίας.
  • Η υπολογιζόμενη αξία μεταβάλλεται με προβλέψιμους τρόπους, βάσει εξελίξεων στην οικονομία και τη συγκεκριμένη εταιρεία.
  • Το πώς θα μεταβληθούν οι αντιλήψεις δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί, μπορεί όμως να μετρηθεί με βάση τις τρέχουσες αγορές και πωλήσεις στην αγορά.
Οι αγορές και οι πωλήσεις αφήνουν μετρήσιμα σημάδια πάνω στα διαγράμματα, και επειδή οι άνθρωποι συνηθίζουν να αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο σε παρόμοιες συνθήκες, μπορεί να προβλεφθεί τι θα κάνει στη συνέχεια η αγορά, που είναι το άθροισμα όλων των ανθρώπων που συμμετέχουν.

Αυτό που χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη του μέλλοντος δεν είναι η παρελθούσα συμπεριφορά των μετοχών.

  • Μάλλον, αυτό που καθορίζει την προσφορά και τη ζήτηση είναι η μορφή και ο βαθμός των σημερινών συναλλαγών και η δοκιμασμένη από το χρόνο γνώση του τι έκαναν οι άνθρωποι σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν.
  • Αυτό επιτρέπει την πρόβλεψη των τιμών.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης