Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

Τράπεζες: Πολύ δουλειά για το τίποτα – Το βάρος πέφτει στα κόκκινα δάνεια.

tags :
Τράπεζες: Πολύ δουλειά για το τίποτα – Το βάρος πέφτει στα κόκκινα δάνεια.


Πολύ δουλειά για το τίποτα

  • Ούτε στο β’ τρίμηνο της χρονιάς δεν υπήρξε κερδοφορία στον κλάδο. Το βάρος πέφτει στα κόκκινα δάνεια.
O χρόνος περνάει και οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών βλέπουν συνεχώς βελτιώσεις στους ισολογισμούς χωρίς όμως αυτές να μεταφράζονται σε κερδοφορία.

  • Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν κάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά πράγματα σε πολλά επίπεδα όμως ακόμα δεν έχουν καταφέρει να μετουσιώσουν την προσπάθεια σε πλούτο. Ακόμα και αν υποτεθεί ότι η άποψη αυτή είναι αφοριστική οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:
  • Σε σύνολο ενοποιημένων ενεργητικών 270 δις ευρώ το μετά από φόρους αποτέλεσμα στο εξάμηνο είναι σχεδόν μηδέν, αν υπολογιστούν τα κέρδη της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής που θα εγγράψει η Εθνική Τράπεζα σε κάποιο από τα επόμεναδύο τρίμηνα.
Φαίνεται ότι για τις ελληνικές τράπεζες η κερδοφορία δεν είναι ή μάλλον δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα επί του παρόντος. Το δύσκολο σύστημα με τους πολλούς αγνώστους και την μία και μοναδική λύση περνάει μέσα από την μείωση των επισφαλών ανοιγμάτων (NPEs) στα οποία οι τράπεζες ξεκινούν κάθε νέο τρίμηνο με στόχο να πιάσουν τον.. στόχο του επόπτη (SSM).

  • Αν δεν τα καταφέρουν στο τέλος της χρονιάς η ζημιά που θα υποστούν οι μέτοχοι τους θα είναι σημαντική
  • Αφού θα υποχρεωθούν να πάρουν επιπλέον προβλέψεις εις βάρος των κεφαλαίων τους εμφανίζοντας πιθανότατα ζημιές στην τελική γραμμή
  • Με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενεργοποίηση της ρήτρας έκδοσης νέων μετοχών από τις αναβαλλόμενες απαιτήσεις που έχουν στα κεφάλαια τους.
  • Επομένως, ναι μεν οι ελληνικές τράπεζες δεν βγάζουν –ακόμα- χρήματα από την άλλη προστατεύουν τα κεφάλαια τους όσο οι διαγραφές δανείων επιτρέπουν να επιτυγχάνονται οι τριμηνιαίοι εποπτικοί στόχοι των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης