Τελευταία Νέα
Οταν μιλούν οι αριθμοί

Οταν μιλούν οι αριθμοί

tags :
Οταν μιλούν οι αριθμοί

Φτάσαμε δύο συνεδριάσεις πριν την ένταξη της αγοράς σε αναδυόμενη κατηγορία και κάπου εδώ τα ψέματα τελειώνουν. Η ημερομηνία της 26ης Νοεμβρίου δεν θα είναι «άλλη μια  ημέρα στο ΧΑ».

 

Θα έχει πολύ μεγάλο τζίρο και έντονες διακυμάνσεις στην δεκάδα των μετοχών που θα μπουν στον δείκτη των αναδυόμενων.

Βάση ιστορικών στοιχείων οι μεγαλύτεροι τζίροι της χρονιάς παρατηρούνται σε ημερομηνίες αναδιαρθρώσεων δεικτών και ειδικά όταν υπάρχουν πολλές αλλαγές σε πλήθος και αξία στάθμισης. 

Όταν η Ελλάδα είχε πρωτοεισαχθεί στους δείκτες του MSCI (Μάιος 2001) το κοντέρ είχε γράψει 824 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 237 εκατ. ευρώ αποτελούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ανατρέχοντας πίσω σε εκείνη την ημέρα παρατηρούμε σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ υψηλού και χαμηλού στις μετοχές που ήταν τότε και τώρα στην βασική λίστα διαμόρφωσης του δείκτη.

Μόνον η μετοχή της ΔΕΗ απουσίαζε –δεν ήταν εισηγμένη τότε- ενώ τα κλεισίματα αφορούσαν μεσοσταθμικές τιμές κλεισίματος του τελευταίου ημιώρου. 

Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ είναι η περίπτωση με τις περισσότερες εισροές αναλογικά με την συναλλακτική της δραστηριότητα ενώ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ θα έχουν και εκροές από την μετάταξή τους. Τα δε ΕΛΠΕ είναι αυτά με το μικρότερο free float...

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης