Τελευταία Νέα
Οταν μιλούν οι αριθμοί

ALERT! Υπάρχει τεράστια στρέβλωση μεταξύ Βιοχάλκο και Cenergy

tags :
ALERT! Υπάρχει τεράστια στρέβλωση μεταξύ Βιοχάλκο και Cenergy
Επειδή φίλοι μικροεπενδυτές όποιος παθαίνει, πρέπει να μαθαίνει...

Γιατί θεωρούμε επιβεβλημένη την προσέγγιση αποτίμησης των εταιρειών με τα μάτια της οικογένειας Στασινόπουλου...

Επειδή φίλοι μικροεπενδυτές όποιος παθαίνει πρέπει να μαθαίνει, έτσι κι εμείς μετά από το τελευταίο κάζο μεταξύ της σχέσης ανταλλαγής ΣΩΛΚ και ΕΛΚΑ και φυσικά την προϊστορία της οικογένειας Στασινόπουλου να πριμοδοτεί τους μετόχους της ΒΙΟΧΑΛΚΟ σε σχέση π.χ ΕΛΒΑΛ-ΣΙΔΕΝΟΡ και επειδή οι ίδιοι είναι μέτοχοι στην ΒΙΟΧΑΛΚΟ θεωρούμε επιβεβλημένη την προσέγγιση αποτίμησης των εταιρειών με τα μάτια της οικογένειας Στασινόπουλου.

Για να σας φρεσκάρουμε την μνήμη, τα ΣΩΛΚ πριν συγχωνευτούν είχαν μία κεφαλαιοποίηση 115 εκατ. ευρώ ενώ τα ΕΛΚΑ μια των 18,7 εκατ ευρώ. Παρόλο που τα ΣΩΛΚ είχαν κέρδη 3,5 εκατ. ευρώ στο 6μηνο και τα ΕΛΚΑ μόνον 60 χιλ. ευρώ, η σχέση ανταλλαγής έγινε με βάση μόνο τα ίδια κεφάλαια. Και έτσι ο όμιλος δικαιολόγησε το έγκλημα εις βάρος των μετόχων των ΣΩΛΚ, με το ότι τα ΕΛΚΑ δεν θα έπρεπε να ήταν τόσο υποτιμημένα στο χρηματιστήριο. Και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη και την μεγάλη απόσταση που τις χώριζε στο θέμα της δανειακής μόχλευσης...

  • Τώρα… κρατηθείτε… μην πέσετε…
Η CENERGY με χθεσινό κλείσιμο στα 0,8220 έχει μία κεφαλαιοποίηση 156,3 εκατ. ευρώ και τα ίδιά της βάσει 6μήνου του 2016 ήταν 215 εκατ. ευρώ δηλαδή ένα P/BV = 0,727. Ο καθαρός δανεισμός της στα 347 εκατ. ευρώ δηλαδή 1.61 φορά τα ίδια και τέλος κέρδη 3,56 εκ ευρώ.

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ τώρα, με χθεσινό κλείσιμο στο 1.39 έχει μία κεφαλαιοποίηση 360.2 εκατ. ευρώ με τα ίδιά της στο 1.086 δις ευρώ μας δίνει ένα P/BV = 0.3317. Τώρα ο καθαρός δανεισμός 6μήνου είναι στα 1.599 δις ευρώ δηλαδή 1.47 φορές τα ίδια (λίγο χαμηλότερα της CENERGY) αλλά τα κέρδη είναι μόλις στις 828 χιλ ευρώ.

Φίλτατοι μικροεπενδυτές, εάν ήταν να ακολουθήσει την μεθοδολογία ΣΩΛΚ με ΕΛΚΑ για να απορροφήσει η ΒΙΟΧΑΛΚΟ την CENERGY η τιμή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα έπρεπε να ήταν στο 3.02 !!!!! με την τιμή της CENERGY στο 0.822. Όπως βλέπεται η στρέβλωση είναι τεράστια.

Εμείς βέβαια θεωρούμε ότι η ΒΙΟΧΑΛΚΟ πρέπει να παίζει με ένα discount της τάξης του 20% σε σχέση με το P/BV = 0.727 της CENERGY δηλαδή να παίζει με ένα P/BV = 0.5816 γιατί έχει ακόμα η ΧΑΛΚΟΡ μικρές ζημιές (600 χιλ ευρώ) και γιατί η παλιά ΣΙΔΕΝΟΡ-ΕΤΕΜ έχει ζημιές 16.57 εκ ευρώ. Δηλαδή και χωρίς τον αλχημιστικό τρόπο προσδιορισμού των σχέσεων ανταλλαγής η ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι σε ΤΕΡΑΣΤΙΟ discount. Με την τιμή της CENERGY στο 0.822 η εύλογη αξία της ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα έπρεπε να είναι τώρα στο 2.43€.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης