Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Πολλά μικρά και ενδιαφέροντα από τον κόσμο του ελληνικού χρηματιστηρίου...

tags :
Πολλά μικρά και ενδιαφέροντα από τον κόσμο του ελληνικού χρηματιστηρίου...

ΤΡΑΠΕΖΑ Αττικής: Καιρό είχε να μας δείξει τέτοια θετική συμπεριφορά, με κλείσιμο στο υψηλό της ημέρας και έχοντας απορροφήσει 2,5 εκατ. τεμάχια. Έχει προοπτικές και περιθώρια αλλά χρειάζεται ''έξωθεν'' βοήθειες...

ΕΛΚΑ: Με τιμή στο 1,3200 ευρώ και κφση 39 εκατ. λογικό είναι να αντιδράσει. Με μέσο όρο τιμής 6μήνου στο 1,6000 ευρώ...

ΣΕΝΤΟΝΙ ολόκληρο  το Δελτίο Τύπου της Πειραιώς... Σχόλια ευαρέσκειας, αμέτρητα μεγέθη και να λείπει το βασικότερο από όλα. Αυτό της τελικής γραμμής:... Επαναλαμβανόμενα κέρδη 9μήνου μετά φόρων και μετά προβλέψεων. Γιατί άραγε;

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ( σχόλιο Μαν.Χατζ.):  Καλά τα νέα από το Ιράν αφού φαίνεται ότι το θέμα του πυρηνικού προγράμματος μπορεί να διευθετηθεί και να ξανανοίξουν οι διεθνείς αγορές για εξαγωγές πετρελαίου.

Τα δύο εγχώρια διυλιστήρια πριν την επιβολή του εμπάργκο που επιβλήθηκε από την 1η Ιουλίου του 2012  προμηθεύονταν περίπου 113.000 βαρέλια ημερησίως...
  •  το οποίο αντιστοιχεί στο 22% με 25% της συνολικής εξαγωγικής του δραστηριότητας στην Ε.Ε. ή το 30 – 35% της ημερήσιας δυναμικότητας διύλισης.
Τόσο για τα Ελληνικά Πετρέλαια όσο και την Motor Οil το ιρανικό πετρέλαιο είχε καλύτερους όρους πληρωμών ενώ αποτελεί μια ακόμα επιλογή στην γκάμα των διαθέσιμων παραγωγών.

Καλά νέα για τα δύο διυλιστήρια αποτελεί και η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης που παρατηρείται τον Νοέμβριο ενώ τα καύσιμα κίνησης παρουσιάζουν σταθεροποίηση στο τελευταίο τρίμηνο...
  • μετά από αρκετά τρίμηνα υποχώρησης, εξέλιξη η οποία αποδίδεται και στην ζήτηση σε τουριστικές περιοχές. Αν μη τι άλλο το 2014 ξεκινάει με καλύτερες προοπτικές από την φετινή χρονιά.
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ Πίστη: Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 38,5 εκατ. ευρώ με την τιμή της μετοχής στο 1,4000 ευρώ.Ξεκίνησε την χρονιά από το 0,9760 ευρώ, με το υψηλό της στο 1,6200 ευρώ προ 6,5 μηνών.

Το σύνολον των ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 54,7 εκατ. ευρώ από τα 50 εκατ. ευρώ στις 31.12.2012. Τα κέρδη στα 5,37 εκατ. στο 9μηνο έναντι των 7,08 εκατ.του 2012.

Οι πωλήσεις της διαβάζονται στον αριθμό 122,3 εκατ., ενισχυμένες και πάλι.Με τον δείκτη P/BV στο 0,62 και με πολλαπλασιαστή κερδών στο 9, με βάση και μόνον τα κέρδη του 6μήνου.

ΑΓΟΡΑ - σχόλιο ( Μάνος Χατζ.): Κάποτε ένας καλός ισολογισμός αρκούσε να έχει χαρακτηριστικά δυνατής ανάπτυξης σε επίπεδο πωλήσεων και ικανοποιητική κερδοφορία στην τελική γραμμή.

Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι ισολογισμοί εκτός από κερδοφορία θα πρέπει να έχουν ισορροπημένη δανειακή μόχλευση, ταμειακές ροές και διαφοροποιημένες πωλήσεις (γεωγραφικές ή προιοντικές) ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες απαιτήσεις των καιρών.

Το να αναζητά ένας επενδυτής ελληνικές επιχειρήσεις με αυτά τα χαρακτηριστικά το 2013 στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι ισοδύναμο της αναζήτησης θέσης parking στην Κυψέλη σε ώρα αιχμής :Υπάρχουν, αλλά δεν εντοπίζονται εύκολα.

Παρόλα αυτά έχει εδραιωθεί από μια μικρή ομάδα εταιριών ένα καλό σερί ανακοινώσεων που ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες έχει καταφέρει να εμφανίζει θετικά αποτελέσματα βγαλμένα από άλλες εποχές.

Θα μπορούσαν αυτοί οι ισολογισμοί να θεωρηθούν υποδείγματα για μελέτες περιπτώσεων στο μέλλον όταν ο ιστορικός/αναλυτής θα ανατρέχει σε εξαιρετικά φαινόμενα σε ακραίες οικονομικές συνθήκες ώστε να καταδείξει ότι ακόμα και στα δύσκολα πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που βγάζουν χρήματα...


ΜΟΗ: Δεν την θυμόμαστε ποτέ τόσον... επιθετική στη σύγχρονη ιστορία της, με τρία σερί θετικά πρόσημα που όχι μόνον κάλυψαν το ''θλιβερό'' -22,80% της 26ης Νοεμβρίου, αλλά το ξεπέρασαν(!).
  • Στα 8,2900 την 25η Νοεμβρίου και στα 8,5600 ευρώ χθες... Πέρασε και σε θετική απόδοση από την αρχή της χρονιάς και συγκεκριμένα στο +3,13%.
Απογοητευτικά τα μέχρι τούδε μεγέθη της για το 2013, ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα ξαναβρεθούν εκεί που μας είχαν συνηθίσει...

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης