Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Τι “βλέπουν” οι έμποροι για το μέλλον

tags :
Τι “βλέπουν” οι έμποροι για το μέλλον

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του ελληνικού εμπορίου την επόμενη χρονιά εμφανίζεται, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά συρρίκνωσης της εμπορικής δραστηριότητας και το 2014 θα καταγραφεί σταθεροποίηση της κατανάλωσης ενώ δειλά - δειλά θα σημειωθεί μικρή αύξηση σε όλους τους χώρους του εμπορίου, όπως εκτίμησε.

Ωστόσο για να επανακτηθούν οι απώλειες στην απασχόληση θα απαιτηθεί τουλάχιστον μια 20ετία σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Δεδουσόπουλο, καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου μιλώντας στην ίδια εκδήλωση. Σημειώνεται ότι για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο η απασχόληση στο εμπόριο παρουσίασε μείωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία φέτος η απασχόληση στο εμπόριο μειώθηκε στα επίπεδα του 1997, έχοντας απολέσει 176.400 καθαρές θέσεις εργασίας ή το 21,2% των θέσεων εργασίας του 2008.


Την ίδια ώρα την περίοδο 2009-2013 έβαλαν «λουκέτο» συνολικά 130.000 εμπορικές επιχειρήσεις και δημιουργήθηκαν 45.000 με αποτέλεσμα οι καθαρές απώλειες να ανέρχονται στις 85.000 εμπορικές επιχειρήσεις.

Σε ότι αφορά στις προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για το 2014, αυτές παραμένουν απαισιόδοξες, σε χαμηλότερο όμως βαθμό συγκριτικά με πέρυσι. Συγκεκριμένα πάνω από 5 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και 4 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ προβλέπουν χαμηλότερες πωλήσεις και κέρδη το 2014. Ενισχυμένη εικόνα επενδυτικής «απραξίας» καταγράφεται για το 2014.

Η απόλυτη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από νομική μορφή, προβλέπει στασιμότητα. Στασιμότητα απασχόλησης για το 2014 προβλέπουν τα τρία τέταρτα των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων και τα δύο τρίτα των ΑΕ και ΕΠΕ του εμπορίου. Την ίδια ώρα η απαισιοδοξία για τη ρευστότητα συνεχίζεται, με σχεδόν 6 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και 4 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ να προβλέπουν επιδείνωση της ρευστότητάς τους το 2014.


Σημειώνεται ότι για τη φετινή χρονιά 7 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις καθώς και οι 5 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ αναμένουν μείωση του κύκλου εργασιών τους το 2013. Η απόλυτη πλειονότητα των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από νομική μορφή, εκτιμούν επιδείνωση της κερδοφορίας τους, ενώ εντονότερο ήταν το φαινόμενο στις μικρές επιχειρήσεις, όπου οι 7 στις 10 δηλώνουν επιδείνωση.

Εν τω μεταξύ η απόλυτη πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από νομική μορφή, δήλωσαν στασιμότητα επενδύσεων το 2013, ενώ περιορίστηκαν τα ποσοστά όσων δηλώνουν μείωση επενδύσεων, ιδιαίτερα στις ΑΕ και ΕΠΕ. Την ίδια ώρα περισσότερες από 7 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και περισσότερες από 5 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι επιδεινώθηκε η ρευστότητά τους το 2013.


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης