Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Απίστευτη στρέβλωση στην αποτίμηση της Eurobank

tags :
Απίστευτη στρέβλωση στην αποτίμηση της Eurobank
Αυτήν την περίοδο, η στρέβλωση στις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών είναι μεγάλη και συνάμα προκλητική αν σκεφτεί κανείς ότι η Eurobank αποτιμάται στο ΧΑ σε 3 δισ. ευρώ ενώ και τα τρία warrants των τραπεζών Πειραιώς, Εθνικής και Alpha Βank, αποτιμώνται συνολικά σε 2,5 δισ. ευρώ.

Λαμβανομένης υπόψη, λοιπόν, τόσο αυτής της στρέβλωσης, όσο και άλλων ιδιαίτερα σημαντικών παραμέτρων, τις οποίες σας αποκαλύπτει σήμερα η στήλη οι ξένοι θεσμικοί, μόνο βεβιασμένα δεν πήραν την απόφαση να ασχοληθούν με μια ελληνική τράπεζα.

Παλαιότερα, η Eurobank εθεωρείτο Νο1 τράπεζα, λόγω του ότι ελεγχόταν από την οικογένεια Λάτση, πλην όμως η πραγματικότητα των τελευταίων ετών διαφοροποίησε άρδην τις εκτιμήσεις αυτές. Οι ξένοι τότε ρευστοποιούσαν σωρηδόν τις μετοχές της τράπεζας, τώρα όμως βλέπουν ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για το μέλλον της.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης οι οποίες προκύπτουν από επαφές με κορυφαίο διαχειριστή στο Λονδίνο, εκτός από αριθμοδείκτες της τράπεζας που είναι ευρέως γνωστοί, υπάρχουν δεδομένα τα οποία θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον και τα οποία δεν είναι σε γνώση των περισσοτέρων.

Επιπλέον, την πλήρη αναδιάρθρωση της Eurobank και το όλο πρότζεκτ, το τρέχει πολύ μεγάλη συμβουλευτική αμερικανική εταιρεία, με επικεφαλής Γερμανό, ενώ το Νο2 της ίδιας ομάδας, θεωρείται το πιο εξειδικευμένο στέλεχος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Γερμανός και αυτός.

Ιδού λοιπόν τι μας αποκάλυψε ο κορυφαίος διαχειριστής για το μέλλον της Eurobank:

   * Βλέπει ότι από τη συγχώνευση με το ΤΤ και την Proton Bank θα προκύψουν συνέργειες 200 εκατ. ετησίως.

   * Επίσης, από το δεύτερο τρίμηνο εφέτος, υπήρξε πτώση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας. Πως μεταφράζεται αυτό; Ότι για 100 μονάδες βάσης, πτώσης των επισφαλειών, στο ενοποιημένο σχήμα, αυτό θα σημάνει κέρδος 400 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, το κόστος ρίσκου, το οποίο το 2007 ήταν 1% και το πρώτο τρίμηνο του 2013 4,4%, αν πέσει στο 3,4% - χωρίς καμία άλλη ωφέλεια - θα επιφέρει κέρδος 400 εκατ.

   * Έχει σταδιακά αρχίσει να δίνει χαμηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις μετά από πολλά χρόνια, κατά τα οποία τις πλήρωνε πολύ ακριβά. Για 100 μονάδες βάσης μείωσης των επιτοκίων, στο ενοποιημένο σχήμα, θα επέλθει κέρδος 230 εκατ. ευρώ προ φόρων.

* Αυτή την περίοδο βρίσκεται στη διαδικασία μεταφοράς του δανεισμού της από τον ELA προς την ΕΚΤ, καθώς πληρώνει 200 μονάδες βάσης επιπλέον των αντίστοιχων της Κεντρικής Τράπεζας. Για κάθε μεταβιβαζόμενο 1 δισ. ευρώ από τον ELA στην ΕΚΤ, προκύπτει κέρδος προ φόρων 18 εκατ. ευρώ.

* Η τράπεζα το 2007 είχε καθαρά έσοδα από προμήθειες 0,92% του μέσου όρου ενεργητικού της. Στο πρώτο εξάμηνο του 2013 είχε υποχωρήσει στο 0,39% όπως ήταν και καθόλη τη διάρκεια του 2012. Αν ξαναπάει στο 0,50%, σημαίνει ένα κέρδος 80 εκατ. ευρώ.

* Και τέλος η Eurolife Ασφαλιστική που δεν χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια από την τράπεζα, εμφανίζει καθαρά κέρδη 50 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Οι ξένοι επενδυτές, λοιπόν, παρατηρούν ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί η Eurobank, να βγάλει κέρδη άνω των 800 εκατ., χωρίς να υπάρξει ιδιαίτερη βελτίωση του γενικότερου κλίματος στην Ελλάδα.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης