Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Πολλά μικρά και ενδιαφέροντα από τον κόσμο και το ταμπλό του Χ.Α.

tags :
Πολλά μικρά και ενδιαφέροντα από τον κόσμο και το ταμπλό του Χ.Α.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: Ακόμα και αν κρατήσουν οι 1140 - 1120 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 375 - 365 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το κλίμα έχει αλλάξει στο Χ.Α.

  • και θα χρειαστεί η είδηση - καταλύτης προκειμένου η Αγορά να επαναδιεκδικήσει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.
Ακόμα και αν το επερχόμενο triple witching "απαιτήσει" κάποιου είδους ανοδική αντίδραση, ίσως αυτή χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με αυξημένη προσοχή, καθώς δεν αποκλείεται να αποδειχθεί "fake" και "bull trap" (!) (σχόλιο από τον Θ.Στ.)

ΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ: Σύμφωνα με την πλειοψηφική άποψη των παραγόντων της Αγοράς, το σχέδιο νόμου για την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας των μετοχών από την 1/1/2014 θα αναγκάσει εγχώριους επενδυτές να συνεχίσουν να μειώνουν

  • είτε το μέγεθος του χαρτοφυλακίου τους, είτε να "κλειδώνουν" το κέρδος που έχουν καταγράψει, προκειμένου να γλυτώσουν τον φόρο του 15%, ή να "γυρίζουν θέσεις" προκειμένου να σημειώνουν νέες υψηλότερες τιμές κτήσης.
ΕΝΩ σε άλλες περιπτώσεις όπως τα warrants, όπου ο μέτοχος έχει λάβει χωρίς χρηματική καταβολή τίτλους, η υπεραξία φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει το σύνολο του κεφαλαίου..

ΧΩΡΙΣ να υπολογίζεται(!) η απομείωση που υπέστησαν οι μετοχές πριν και κατά την περίοδο της άσκησης του δικαιώματος προτίμησης γεγονός που οφείλεται και στην απόκτηση των warrants.


Πολύ προσφορά για τα δεδομένα του βγήκε στον τίτλο του ΟΛΘ που έχασε άλλο ένα 3,6% από την αξία του συνεχίζοντας την πλαγιοκαθοδική πορεία του. Στα 22,50 ευρώ πλέον μετά και το  -3,60% που συνοδεύθηκε από προσφορές 9500 τεμαχίων. Στο κλείσιμο εμφανίσθηκαν αγοραστές πρόθυμοι να απορροφήσουν άλλα 5000 τεμάχια...

ΟΛΘ(Ι): Αποτιμάται σε 227 εκατ. ευρώ, με την σχέση P/BV να διαμορφώνεται στο 1,6. Διαπραγματεύεται τώρα στα 22,5100 ευρώ, με ελάχιστο - μέγιστο 2013 στα 19,0000 και 25,9900 ευρώ.
ΕΦΕΤΟΣ έχει διαπραγματευθεί στο εύρος των 19,0000 και 25,9900 ευρώ με μέσο όρο τα 23,1500 ευρώ και στο -1,27%%. Ο γ.δ. στο ίδιο διάστημα ενισχύεται κατά 26,3%. Με την ονομαστική αξία του τίτλου στα 3,0000 και την λογιστική του στα 14,2500 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς: Τα νέα φορολογικά δεδομένα προβληματίζουν έντονα τους επενδυτές, ενώ επιτείνουν την πολιτική αστάθεια, σύμφωνα με την άποψη του Κώστα Φέγγου.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι ο Κυβερνητικός συνασπισμός χάνει και τους τελευταίους κοινωνικούς πυλώνες στήριξης που διέθετε, με την εμμονή του στην υπερφορολόγηση.

Επόμενο ερώτημα που θα απασχολήσει την εγχώρια επενδυτική κοινότητα, είναι τι στάση θα κρατήσουν τα ξένα κεφάλαια που εισήλθαν σχετικά πρόσφατα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Την ίδια ώρα η παντελής έλλειψη ρευστότητας, έχει θέσει εκτός Αγοράς το σύνολο, σχεδόν, των εγχώριων κωδικών λιανικής, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Η πρώτη περίοδος εξάσκησης των Τραπεζικών warrants αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς ιδιαίτερα θετικές εκπλήξεις, ενώ το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων συνεχίζεται με τους γνωστούς "χαλαρούς" ρυθμούς.

"Με αυτές τις προϋποθέσεις και αν δεν υπάρξουν κάποιες σημαντικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα επίμαχα φορολογικά άρθρα, η επόμενη κίνηση της εγχώριας Αγοράς, δείχνει να εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τους ξένους επενδυτές..

... υπό την προϋπόθεση ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα πείσει ότι αποτελεί αξιοπρόσεκτο επενδυτικό προορισμό", τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Versal ΑΕΠΕΥ. 


ΣΩΛΚ:Αποτιμάται αρκετά περισσότερο απότι θα του... επέτρεπαν τα μεγέθη του, αλλά λαμβάνει premium από την αγορά ενόψει της λίαν πιθανής ανάληψης σημαντικών παραγγελιών. Και ανακοινώθηκε η υπογραφή της συμφωνίας από την οποία αναμένει να πάρει σημαντικό μέρος από την πίττα...

ΣΩΛΚ(Ι): Αποτιμάται σε 254,4 εκατ. ευρώ, με την σχέση P/BV να διαμορφώνεται στο 1,60. Διαπραγματεύεται στα 2,0500 ευρώ, με ελάχιστο - μέγιστο 2013 στο 1,4000 και 2,5900 ευρώ. Στο -4,65% από την αρχή του έτους. Με την λογιστική του αξία στο 1,2800 ευρώ.
ΜΟΤΟR OIL: Εφέτος έχει κινηθεί στο εύρος των 6,4000 ευρώ (πρόσφατα στις 26/11 στο -23%...) και 9,3700 με μέσο όρο στα 8,1400 και κλείσιμο χθες στα . Με απόδοση 2,77% από την αρχή της χρονιάς...

ΜΕΤΚΑ: Κινητικότητα στη μετοχή (αλλά και πάλι στο μείον) που δεν θα ήθελε να χάσει τα 12,0000 ευρώ. Αλλά τελικά έκλεισε κάτω και από τα 1,50 ευρώ με συναλλαγές 160.000 περίπου τμχ.


ΚΟΥΑΛ: Πολλά τα κομμάτια που πάνε κι έρχονται...Πασχίζει να κρατήσει τα 5,0000 ευρώ η ΦΡΙΓΟ, στα 2-10 αισίως το σκόρ για την Αττικής που χάνει και το 0,2500 ευρώ(!).


ΤΑΜΠΛΟ: Πωλήσεις και αυξημένοι όγκοι στα warrants από εγχώριους κυρίως επενδυτές λόγω του φόρου υπεραξίας 15% -- Πέμπτη σερί πτωτική συνεδρίαση για το ελληνικό χρηματιστήριο που αναζητά δυνάμεις για την ανάκτηση των 1.150 μονάδων

Οι αυξημένοι όγκοι και οι πωλήσεις στα warrants των τραπεζών χαρακτήρισαν την συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έκλεισε για 5η συνεχή συνεδρίαση πτωτικά και για 2η διαδοχική χαμηλότερα από τις 1.150 μονάδες.


Ο τζίρος αυξημένος σε σχέση με χθές, διαμορφώθηκε στα 105 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 40,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων στις τράπεζες και στα warrants ξεπέρασαν τα 28,4 εκατ. τεμάχια.

Ο φόρος υπεραξίας 15% προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και ήδη οι όγκοι που έχουν διακινηθεί αλλά και οι πιέσεις που ασκούνται είναι σημαντικές.

Επειδή δεν έχει αποσαφηνιστεί ποια θα είναι η τιμή με βάση την οποία θα επιβληθεί ο φόρος υπεραξίας το μηδέν ή η τιμή εκκίνησης των warrants - η λογική λέει ότι θα είναι η τιμή εκκίνησης - οι εγχώριοι κυρίως επενδυτές πουλάνε για να αποφύγουν την φορολογία 15%. 


Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για το warrant της Εθνικής, που ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 1,24 ευρώ και έκλεισε στα 1,29 ευρώ (-3,73%) με όγκο 1.168.378 τμχ.

ΕΧΑΕ: Στα 10,00 ευρώ από 9,30 ευρώ προηγουμένως αυξάνει την τιμή-στόχο της μετοχής της η IBG, σε έκθεση στην οποία διατηρεί σύσταση "Αγορά".

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης