Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς - Σήμερα ο Στρατής Πολυχρονέας...

tags :
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς - Σήμερα ο Στρατής Πολυχρονέας...


"Η απόφαση για μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης από τη FED κατά $10 δισ, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα, καταδεικνύει την διάθεση του Bernanke να καθορίσει την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας μέσα στο 2014...

Παρά την αποχώρησή του από τον προεδρικό θώκο αυτής στις 31/1 και την αντικατάστασή του από τη Yellen" τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι μόνο ο τρίτος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης (QEIII) οδήγησε σε αύξηση του ισολογισμού της FED στα $4,01 τρισ. στις 18/12/2013 από $2,82 τρισ. το Σεπτέμβριο του 2012.

Η απόφαση της FED στηρίχθηκε, στη βελτίωση που έχει παρατηρηθεί στην Αγορά κατοικιών, στην ανάκαμψη της Αγοράς εργασίας (203.000 νέες θέσεις εργασίας το Νοέμβριο του 2013 και υποχώρηση της ανεργίας στο 7% που είναι χαμηλό 5ετίας) και γενικότερα στην επιτάχυνση της Αμερικανικής οικονομίας.


Επί της ουσίας το "τύπωμα χρήματος" από τη FED, κάτι το οποίο κάνει τόσο η Ιαπωνία και η Μεγάλη Βρετάνια, είχε επιτυχία για τις ΗΠΑ, τη στιγμή που η Ευρωζώνη, κατ’ επιταγή της Γερμανίας εφαρμόζει πολιτική αυστηρής λιτότητας και όχι "τύπωμα χρήματος".

Η πολιτική της Γερμανίας δύσκολα φαίνεται να αλλάζει μέσα στο 2014, καθώς Μέρκελ και Σόιμπλε επικροτήθηκαν για τις επιλογές τους από τους Γερμανούς ψηφοφόρους, παραμένοντας στα αξιώματά τους, τη στιγμή μάλιστα που η Ιρλανδία προβάλλει ως το παράδειγμα επιτυχίας της πολιτικής αυτής εξερχόμενη από το Μνημόνιο.

Επιστρέφοντας στην οικονομία των ΗΠΑ, η αφαίρεση των "δεκανικιών" ανάπτυξης μέσα στο 2014, δηλαδή της ποσοτικής χαλάρωσης, όχι μόνο θα δείξει πόσο ισχυρή είναι η οικονομία της, αλλά και κατά πόσο η παγκόσμια οικονομία μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους του 3%.

"Πάντως τα βήματα που έχει κάνει μέχρι στιγμής η FED, είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, για αυτό και είναι λογικό να υποθέσει κάνεις ότι η όποια αύξηση επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί μετά την αναστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης" εκτιμά ο αναλυτής της Solidus Sec.        

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης