Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

ΟΙ ειδικοί της αγοράς σχολιάζουν και εκτιμούν...

tags :
ΟΙ ειδικοί της αγοράς σχολιάζουν και εκτιμούν...
Με θετικές προσδοκίες ξεκινά το 2014, για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ελλάδα, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας. Για τις ΗΠΑ, η απόφαση της FED να προχωρήσει σε μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης, υποστηρίζεται από τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία εμφανίζουν βελτίωση:

Στην Αγορά κατοικιών (ενάρξεις κατασκευών κατοικιών στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2008, πωλήσεις νέων κατοικιών στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008).

Στην υποχώρηση της ανεργίας (μείωσή της στο 7% που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2008, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας υπερέβησαν τις 200.000 το Νοέμβριο).

Στην ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας (βρέθηκε το Νοέμβριο του 2013 στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2011).

Στην άνοδο των εγχώριων πωλήσεων αυτοκινήτων (στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2007) και Στην αύξηση του ΑΕΠ (+4,1% το δ΄3μηνο του 2013).


Ζητούμενο για τις ΗΠΑ είναιη διατήρηση της ανάπτυξης του ΑΕΠ (επιθυμητή αύξηση άνω του 2%) μετά τη σταδιακή μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο 2014, η αντιμετώπιση του ορίου χρέους και ο χαμηλός πληθωρισμός.

Η Ευρώπη βρίσκεται αρκετά πίσω από τις ΗΠΑ, καθώς η ΕΚΤ φαίνεται πως δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το κύκλο μείωσης των επιτοκίων (οι Τράπεζες παρουσιάζονται επιφυλακτικές ως προς το δανεισμό των κεφαλαίων που διαθέτουν), η Τραπεζική ένωση προχωρά με αργά βήματα...

ΕΝΩ η Κρατική κρίση χρέους δεν έχει παρέλθει ακόμα (μπορεί η Ιρλανδία να εξήλθε από το μνημόνιο και τα κεφάλαια που χρησιμοποίησε η Ισπανία για τις Τράπεζες να ήταν σημαντικά λιγότερα από τα συνολικά που της δόθηκαν, ωστόσο τα μέτρα λιτότητας και η υψηλή ανεργία συνεχίζουν να ταλανίζουν τις Χώρες του Νότου).


Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2014 αποτελεί κομβικό έτος, καθώς προβλέπεται  από την Κυβέρνηση να επανέλθει στην ανάπτυξη και περιμένει να διαπραγματευθεί μια αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Η ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα μπορεί από τη μια να μειώνει ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα για την επάρκεια ρευστότητας του συστήματος, αλλά από την άλλη αυξάνει σημαντικά τις απαιτήσεις για την επιτυχή αναδιάρθρωση του χρέους.


Επίσης, σημαντική ευκαιρία αποτελεί η ανάληψη της προεδρίας από την Ελλάδα για το Ευρωπαϊκό Νότο, καθώς, κατά τη διάρκειά της, θα μπορούσε να δημιουργηθεί "διαπραγματευτικό μπλόκ" έναντι της Γερμανίας, προκειμένου να αμβλυνθεί η πολιτική λιτότητας και να προωθηθεί η ανάπτυξη.

Για όλα τα παραπάνω και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., αστάθμητους παράγοντες μπορεί να αποτελέσουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι σε εξωτερικό και εσωτερικό, οι οποίοι στην τρέχουσα φάση βρίσκονται σε ύφεση. 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης