Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Πολλά μικρά και ενδιαφέροντα από τον κόσμο του ελληνικού χρηματιστηρίου... (Β)

tags :
Πολλά μικρά και ενδιαφέροντα από τον κόσμο του ελληνικού χρηματιστηρίου... (Β)

ΜΠΕΛΑ: Σε νέα ιστορικά υψηλά, με άνοδο 5,8% στα 12,6900 ευρώ και συναλλαγές 527.000 τμχ. Από κοντά και η Τενέργ στο +5,8% και στα 4,7200 ευρώ με 134.500 τμχ.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ: ΤΕΝΕΡΓ 516 εκατ. ευρώ και ΑΡΑΙΓ 453,5 εκατ. ευρώ. Η ΑΡΑΙΓ με ημερομηνία εισαγωγής 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007 και τιμή εισόδου στα 7,6000 ευρώ και η ΤΕΝΕΡΓ τέσσερις μήνες αργότερα περίπου ( 14 - 11 - 2007 ) και αντίτιμο εισιτηρίου στα... 11,0000 ευρώ.  ΕΙΧΑΝ δει τα ιστορικά χαμηλά τους πριν 18μήνου στο 1,1000 και 0,7000 ευρώ ή κάπου εκεί γύρω.


ΤΡΑΠΕΖΕΣ - το σχόλιο: Όλα του γάμου δύσκολα ή αναζητούνται τρόποι προκειμένου να δημιουργηθεί νέο πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες;

ΚΑΙ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί άραγε κρατική ενίσχυσή τους, με την κλασσική έννοια του όρου ή όσοι προωθούν αυτήν την άποψη, υπηρετούν άλλα συμφέροντα;

Εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα θέματα, πολύ περισσότερο όταν αυτά άπτονται της ύπαρξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, φυσικά και δεν υπάρχουν.

Ακριβώς για το λόγο αυτό το "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ", σε σχέση με το αν τα χρήματα που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελούν ή όχι κρατική ενίσχυση, έψαξε το θέμα, απευθυνόμενο σε έγκυρους νομικούς, ούτως ώστε να υπάρξει μία ξεκάθαρη απάντηση επί των αμφιβολιών που εγείρονται από ορισμένες πλευρές.

ΟΙ τράπεζες, λοιπόν, δεν υπόκεινται στην έννοια των κρατικών ενισχύσεων, όπως για παράδειγμα είχε συμβεί παλαιότερα με την Oλυμπιακή και άλλες ελληνικές εταιρείες. ΟΙ επιχειρήσεις αυτές ουσιαστικά πριμοδοτούνταν από το ελληνικό Δημόσιο, για να ανταπεξέλθουν στον διεθνή και δη στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., θεωρώντας ότι καταστρατηγούνταν οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, επενέβαινε και επέβαλλε πρόστιμα στις επιχειρήσεις αυτές, θεωρώντας ότι κακώς έπαιρναν έμμεσες επιδοτήσεις από το κράτος.

ΣΤΗΝ περίπτωση των τραπεζών όμως δεν ισχύει το ίδιο καθώς η ανακεφαλαιοποίησή τους κατέστη αναγκαία λόγω εξαΰλωσης των κεφαλαίων τους, από τη διαδικασία του PSI και για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το ΤΧΣ ώστε να στηρίξει τη βιωσιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η θέση που εκφράζουν έγκυροι νομικοί κύκλοι είναι ότι δεν τίθεται καν θέμα άνισου ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, ακριβώς για τους προαναφερόμενους λόγους.

ΑΛΛΩΣΤΕ και ο διοικητής της ΤτΕ σε πρόσφατη συνέντευξή του ήταν ξεκάθαρος, δηλώνοντας ότι το ΤΧΣ διαθέτει ακόμα ένα ικανοποιητικό "μαξιλάρι" κεφαλαίων, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για την ενίσχυση οποιασδήποτε ελληνικής τράπεζας χρειάζεται και άλλα κεφάλαια.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης