Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Εβδομαδιαίο σχόλιο από τον Μάνο Χατζηδάκη - Η (καθοδική) δύναμη της αδράνειας

tags :
Εβδομαδιαίο σχόλιο από τον Μάνο Χατζηδάκη - Η (καθοδική) δύναμη της αδράνειας
 Εβδομαδιαίο σχόλιο από τον Μάνο Χατζηδάκη


Από πολύ νωρίς η ελληνική αγορά μπήκε στην λογική των αναμονής καθώς η αναβλητικότητα στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Blackrock, της ψήφισης του νόμου για τις τράπεζες και η έλλειψη σχετικών νέων με τις ιδιωτικοποιήσεις ή τις διαρθρωτικές αλλαγές περιόρισαν το ενδιαφέρον και επανέφεραν την επιφυλακτικότητα στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Σε αυτό το περιβάλλον προστέθηκε και η αλλαγή του κλίματος στα ξένα Χρηματιστήρια η οποία είχε καθολική διάχυση σε ώριμες και ανεπτυγμένες αγορές επιβαρύνοντας την πτωτική εικόνα. Η έλλειψη καταλυτών έστω και από το μέτωπο των επιχειρηματικών νέων ήταν αναμενόμενο να λειτουργήσει ανασταλτικά ακόμα και για το επιλεκτικό ενδιαφέρον που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται σε μικρομεσαία χαρτιά επαναφέροντας τους ημερήσιους τζίρους κάτω από 100 εκ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση η διόρθωση δικαιολογείται σε σημαντικό βαθμό από τα σημαντικά και γρήγορα κέρδη που είχαν συσσωρευτεί, άλλοθι που πλέον έχει εξαντλήσει την ισχύ του. Δεδομένου ότι τα επόμενα προγραμματισμένα νέα εντοπίζονται στο μέσον Φεβρουαρίου όπου ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου η Αγορά δύσκολα θα βρει τρόπο να ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά μιας δυναμικής αντίδρασης.

Στο παρελθόν η αδράνεια νέων οδηγούσε σε  φθορά επιπέδων τιμών με αντιδράσεις που ξεκινούσαν από τις ζώνες βραχυπρόθεσμης υποτιμητικής υπερβολής. Εφόσον δεν αλλάξει κάτι στο μέτωπο της ειδησεογραφίας το πρόσημο του Ιανουαρίου θα τεθεί σε αμφισβήτηση καθώς κάποια γυρίσματα τα οποία έγιναν κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων της εβδομάδας που πέρασε έδειξαν ότι η ισχύς των αγοραστών σταδιακά μειώνεται όπως και η δυνατότητα απόσβεσης μεγάλων ενδοσυνεδριακών κραδασμών.

Η δεύτερη εβδομάδα διόρθωσης στην Ελληνική αγορά έφερε τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά πλέον στο ξεκίνημα της χρονιάς εξανεμίζοντας τα σημαντικά κέρδη των πρώτων δέκα ημερών. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδωσε τα πρώτα σήματα πώλησης (MACD) ενώ εισήλθε στο κομβικό σημείο αναίρεσης των αγοραστικών σημάτων από τους κινητούς μέσους των 15 και 30 ημερών. Η ζώνη μεταξύ 1180 και 1160 μονάδων αποτελεί το κοντινότερο επίπεδο στήριξης από το οποίο θα μπορούσε να ξεκινήσει κάποια βραχυχρόνια αντίδραση.

Οι μειωμένοι συναλλακτικοί όγκοι υποστηρίζουν ένα σενάριο αντίδρασης το οποίο θα βάζαμε ως επικρατέστερο για την ερχόμενη εβδομάδα. Αν και οι ταλαντωτές του Γενικού Δείκτη έχουν ακόμα καθοδικό περιθώριο εώς την ζώνη υποτιμήσεων πολλά επιμέρους βραχυχρόνια διαγράμματα δεικτοβαρών μετοχών έχουν φθάσει ήδη σε υποτιμημένες περιοχές ή σε τιμές βάσης στην μεγάλη συσσώρευση Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Τέλος επισημαίνεται ότι στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η αύξηση κεφαλαίου της EurobankProperties (28/1) ενώ την προσεχή Δευτέρα (27/1) είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις Βρυξέλες το τακτικό  Eurogroupμεταξύ των αρχηγών των κρατών μελών της Ε.Ε.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης