Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

ΟΙ ειδικοί της αγοράς σχολιάζουν και εκτιμούν...

tags :
ΟΙ ειδικοί της αγοράς σχολιάζουν και εκτιμούν...
ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ σχολιάζουν: Ο συνδυασμός πολιτικής αβεβαιότητας, καθυστέρησης έλευσης της Τρόικας και υποχώρησης των αναδυόμενων Αγορών αποδείχθηκε καταλυτικός στην κίνηση του Χ.Α. την εβδομάδα που διανύσαμε, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Βασικός λόγος υποχώρησης των αναδυόμενων Αγορών ήταν, πλην βεβαίως των γεωπολιτικών εξελίξεων, οι προσδοκίες και η απόφαση της FED να μειώσει την ποσοτική χαλάρωση εκ νέου κατά 10 δισ. ευρώ στην τελευταία πράξη του Bernanke ως προέδρου της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας.

Η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 3,2% το δ΄3μηνο του 2013, αν καίτοι χαμηλότερη του εντυπωσιακού +4,1% το γ΄3μηνο, αλλά και η υποχώρηση της ανεργίας στο 6,7% το Δεκέμβριο αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία που καταδεικνύουν την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ και δικαιολογούν την πράξη της FED.

Μένει βέβαια στη συνέχεια να δούμε το κατά πόσο η Yellen θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό την μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι εξαντλήσεώς της, κάτι το οποίο αρχικά δεν φαινόταν διατιθεμένη να κάνει.


Επιστρέφοντας στα του εσωτερικού, εντύπωση προκαλεί όχι τόσο η υποχώρηση των μετοχών, όσο η υποχώρηση των Κρατικών χρεογράφων, εν μέσω υψηλών προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί και από την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.

Ακόμα και αυτή η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 υπερβαίνει το 1 δισ. δε μπόρεσε να μικρύνει, επί της ουσίας, το spread των 10ετών Ελληνικών με τα αντίστοιχα Γερμανικά.

Εντύπωση επίσης προκαλεί η καθυστέρηση έλευσης της Τρόικας στην Ελλάδα, εν μέσω της Ελληνικής Προεδρίας, τη στιγμή που το προεκλογικό κλίμα εντείνεται για τις εκλογές του Μαΐου και όχι μόνο.

Κατά συνέπεια και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec. είναι λογικό οι διακυμάνσεις της εγχώριας Αγοράς να συνεχισθούν, όσο το κλίμα δεν μεταβάλλεται προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, επιτρέποντας την αναφορά και την συσχέτιση με την πορεία των αναδυόμενων Αγορών.       

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης