Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Στο δρόμο για την -νέα- κορυφή (Του Μάνου Χατζηδάκη).

tags :
Στο δρόμο για την -νέα- κορυφή (Του Μάνου Χατζηδάκη).
Τα καλά μακροοικονομικά νέα συντήρησαν το ανοδικό κλίμα στην αγορά την εβδομάδα που πέρασε παρά την προοδευτική μείωση των συναλλακτικών τζίρων. Αναμενόμενα ίσως οι αγοραστές περιόρισαν την δραστηριότητα τους στο μέσον της εβδομάδας όταν οι συσσωρευμένες αποδόσεις στους βασικούς δεικτοβαρείς τίτλους έγιναν διψήφιες και η κατοχύρωση κερδών ήρθε σαν φυσική εξέλιξη μετά από το πολυήμερο ανοδικό σερί.

Γεγονός είναι ότι η αγορά αρχίζει και διαφοροποιείται σε επίπεδο επιμέρους τίτλων, αποδίδεται δηλαδή δικαιοσύνη ανάλογα με τις προοπτικές και τα θεμελιώδη που εμφανίζουν οι εταιρίες με αποτέλεσμα η στόχευση να γίνεται με βάση και το ειδικό ρίσκο που έχουν τα χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης ανοίγοντας την ψαλίδα των αποδόσεων μεταξύ +27 και -9% περιορίζοντας σε κάποιο βαθμό την ορμή της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά το ενδιαφέρον παραμένει σταθερά στραμμένο σε Τροίκα, Β
lackrockκαι χρηματοδοτικό κενό. Έχοντας μια καλή αρχική ένδειξη από το ΑΕΠ του 2013 (-3,7% έναντι αρχικής εκτίμησης 4,2%) μια θετικότερη αναθεώρηση των προβλέψεων είναι σχεδόν βέβαιη και στα τρία μέτωπα ενώ σε δεύτερο χρόνο θα αναμέναμε περισσότερη θετική οπτική σε επίπεδο αναλύσεων από διεθνείς οίκους που παρακολουθούν την πορεία των οικονομικών της χώρας και άρα καλύτερους όρους αποτίμησης για μετοχές, ομόλογα ή άλλες αξίες που έχουν την βάση της στην Ελλάδα.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αν και ξεκίνησε με μεγάλη όρεξη για νεότερα υψηλά τελικά έκανε συντήρηση δυνάμεων προς το τέλος της εβδομάδας. Το τοπικό υψηλό στις 1.285 μονάδες δεν υποδηλώνει κάποια αδυναμία ούτε αλλάζει το μεσοπρόθεσμο σενάριο νέων υψηλών. Απεναντίας ο Γενικός Δείκτης διατηρεί με άνεση τα σήματα αγορών από τους βραχυπρόθεσμους κινητούς μέσους αφού το κομβικό σημείο αναφοράς για την τάση βρίσκεται στις 1.210 μονάδες ενώ οι ταλαντωτές έχουν ακόμα αρκετό περιθώριο πριν εισέλθουν στην βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένη ζώνη.

Η διόρθωση της ταχύτητας ανόδου του Γενικού Δείκτη είναι θετική εξέλιξη και από την άποψη του «δεσίματος» των επιπέδων μιας και ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν σε αυτή την περιοχή διαπραγμάτευσης ένα μήνα νωρίτερα. Η αγορά δείχνει να γεμίζει τις τιμές με ειδήσεις ενώ η αλλαγή χεριών στις μετοχές γίνεται με σχετικά ήπιο τρόπο όπως και η δραστηριοποίηση νέων δυνάμεων (ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς) που καλύπτουν την υστέρηση άλλων δεικτοβαρών μετοχών (
CocaCola, Ελ. Πετρέλαια).

Η μεγάλη εικόνα παραμένει θετική και η προσέγγιση και διάσπαση των υψηλών της 10ης Ιανουαρίου σε επίπεδο Γενικού Δείκτη είναι μάλλον θέμα χρόνου.


Την προσεχή Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup με ελληνικό ενδιαφέρον. Την ίδια ημέρα οι Αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές ενώ την ερχόμενη Παρασκευή τέλος λήγουν τα παράγωγα επί μετοχών για τον μήνα Φεβρουάριο.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης