Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Eπιτυχής υπέρβαση...(Εβδομαδιαίο Δελτίο - Beta Χρηματιστηριακή)

tags :
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Eπιτυχής υπέρβαση...(Εβδομαδιαίο Δελτίο - Beta Χρηματιστηριακή)
Επιτυχής υπέρβαση

Με καθυστέρηση μίας εβδομάδας σε σχέση με την εκτίμηση μας οι αγοραστές έφεραν τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά έτους κλείνοντας τον μήνα στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 33 μηνών. Οι αφορμές νέων δόθηκαν από την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για χαμηλότερη τιμή προμήθειας στο φυσικό αέριο από την Gazprom, την προώθηση των διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ για ΟΛΠ και Ελληνικό, τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και εν μέρει από τις τηλεδιασκέψεις των αποτελεσμάτων τριμήνου που ενίσχυσαν την θετική αίσθηση για την πορεία της χρήσης του 2014.

Επί της ουσίας όμως η κυριότερη εξέλιξη ήταν η υποχώρηση του
spreadδιαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων σε χαμηλά 33 μηνών και πιθανόν ο βασικός λόγος που οι αποτιμήσεις είδαν νεότερα υψηλά χωρίς να έχουν την συνδρομή κάποιων θετικών εκπλήξεων από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Αν και οι μέχρι στιγμής ανακοινώσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν λόγο θετικής αναπροσαρμογής των υφιστάμενων αποτιμήσεων οι επενδυτές φαίνεται να κινούνται πιο επιθετικά ενσωματώνοντας τις μακροοικονομικές προσδοκίες στις τιμές ενώ την ίδια στιγμή αναπροσαρμόζουν σχεδόν δυναμικά το συντελεστή προεξόφλησης ρίσκου στο μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου των εισηγμένων.

Αν αυτό λέει κάτι η έξοδος της Ελλάδας από τις αγορές είχε γίνει στις 1.600 μονάδες στις 7 Απριλίου του 2011 (7ετες ομόλογο σταθερής απόδοσης με κουπόνι 5,9%). Εκεί είχε γίνει η τελευταία έκδοση μακροπρόθεσμου χρέους και έκτοτε οι μόνες εκδόσεις αφορούσαν 6μηνα και 3μηνα έντοκα που σε μεγάλο βαθμό αφορούσαν αναχρηματοδοτήσεις.

Η αγορά βλέπει το κουπόνι εκείνης της έκδοσης να κλείνει την ψαλίδα με την αγοραία πορεία του ελληνικού
spreadκαι ενδεχομένως ανεβάζει την πιθανότητα κάποιας κίνησης προς τις αγορές για μια περιορισμένη έκδοση ίσως πολύ νωρίτερα από όσο οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένουν. Συμφωνία με Τρόικα και Blackrockσαν εκκρεμότητες παραμένουν ωστόσο η πίεση που ασκούν πλέον τέτοιες καθυστερήσεις είναι περιορισμένη και από ότι αποδείχθηκε εύκολα αναχαιτίσιμη.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έπαιξε για μια ακόμα φορά με την ψυχολογία των εμπλεκομένων συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις πριν ανακάμψει δυναμικά σε νέα υψηλά έτους.

Οι 1.219 μονάδες που αποτέλεσαν το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της εβδομάδας ήταν το όριο ανοχής της διόρθωσης πριν μεταβάλλουν την κατεύθυνση της τάσης σε πτωτική ενώ αυτό που ακολούθησε είναι ίσως ενδεικτικό της ορμής που έχει η άνοδος στην Ελληνική αγορά και το πόσο γρήγορα το σκηνικό μπορεί να αλλάξει.

Σε δύο συνεδριάσεις η αγορά πήρε πίσω συσσώρευση 14 συνεδριάσεων, είδε νέα υψηλά και επανήλθε σε δεύτερο χρόνο πάνω από τις 1.300 μονάδες. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν θετικοί ενώ οι ταλαντωτές έχουν δώσει περιθώριο 50 μονάδων ανόδου πριν εισέλθουν σε τεχνικά βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένες ζώνες τιμών.

Τα καλά νέα για τον Γενικό Δείκτη είναι ότι όλη η συσσώρευση που έχει προηγηθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου αποτελεί πλέον ένα ικανό πεδίο στήριξης (1.220 – 1.280), ένα ανάχωμα ασφαλείας καθώς εκεί έχουν απορροφηθεί οι πωλήσεις κατοχύρωσης κερδών της πρώτης φάσης της φετινής ανόδου. Σε ότι αφορά την συνέχεια οι πιθανότητες συνέχισης της ανόδου παραμένουν και την ερχόμενη εβδομάδα υπέρ των αγοραστών με πιθανή στάση κοντά στις 1.350 μονάδες.


Η Aegean Air παίρνει την σκυτάλη των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων την Τρίτη 4 Μαρτίου ενώ στις  6 του μήνα είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ. Σε επίπεδο εταιρικών πράξεων την Τρίτη ξεκινάει η αύξηση κεφαλαίου της Καθημερινής (θα προηγηθεί reversesplit) ενώ τέλος εντός της εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα του διαγνωστικού τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης