Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

ΡΩΣΙΑ: Η αξία των ελληνικών επενδύσεων υπολογίζονται σε περίπου 2,5 δισ. Ευρώ

tags :
ΡΩΣΙΑ: Η αξία των ελληνικών επενδύσεων υπολογίζονται σε περίπου 2,5 δισ. Ευρώ



Σημαντικές βήματα για περαιτέρω διείσδυση στη ρωσική αγορά κάνουν οι Έλληνες εξαγωγείς αλλά και αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις μέσω παραγωγικής επέκτασης, προσδοκώντας να κερδίσουν το στοίχημα της ρωσικής αγοράς των 143 εκατομμυρίων καταναλωτών και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι προοπτικές για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Ρωσία, οι οποίες παρά τις διακυμάνσεις αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, είναι μεγάλες, ειδικά για τα ελληνικά τρόφιμα. 


Η ρωσική οικονομία παρά τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητές της, παραμένει μια από τις πολλά υποσχόμενες του πλανήτη καθώς σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς που υπερβαίνουν το 3%.

Επιπλέον, οι εταιρείες που θα αποκτήσουν παρουσία στην Ρωσία μπορούν να επεκταθούν ευκολότερα στις γειτονικές αγορές της Λευκορωσίας και του Καζακστάν λόγω της Τελωνειακής Ένωσης που έχουν υπογράψει τα τρία αυτά κράτη.

Δεν είναι τυχαίο πως πολυεθνικές-κολοσσοί όπως η Coca-Cola, τα McDonald's και η Pizza Hut εντείνουν τις προσπάθειές τους για μεγαλύτερη διείσδυση στην ρωσική αγορά, επενδύοντας δισεκατομμύρια ευρώ.

Τις ευκαιρίες που αναδύονται στην ρωσική αγορά επιδιώκει να αδράξει και η βορειοελλαδίτικη εταιρεία ανελκυστήρων Kleemann Hellas, η οποία στις αρχές του 2013 προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας, αναβαθμίζοντας την παρουσία της καθώς μέχρι τότε διατηρούσε γραφείο αντιπροσώπευσης.

Εκτός απ' όσες φιλοδοξούν να εισέλθουν για πρώτη φορά, την θέση τους εργάζονται να ενισχύσουν και αυτές που έχουν ήδη παρουσία, όπως  η Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, η οποία διατηρεί παραγωγική μονάδα στην Αγ. Πετρούπολη, η Πλαστικά Κρήτης και η Coca Cola HBC, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη άμεση επένδυση στην Ρωσία.

Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, η αξία των ελληνικών επενδύσεων υπολογίζονται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τις περίπου 70 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη ρωσική επικράτεια.

Εξίσου δυναμικά σχέδια για την Ρωσία έχουν και οι ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούν πως παρά τον σκληρό ανταγωνισμό υπάρχουν σημαντικά περιθώρια επέκτασης της παρουσίας τους. Μια από αυτές είναι η Vivartia, η οποία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία καταστημάτων Goody's και Everest στη Μόσχα, με την έναρξη λειτουργίας τους να τοποθετείται στις αρχές του 2014.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιάννης Αρτινός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων, καθώς όπως είπε, το ενδιαφέρον των ξένων για ελληνικά προϊόντα και ελληνικά εμπορικά σήματα είναι αυξημένο.

Ανάλογες προσπάθειες καταβάλλει και η Παγωτά Δωδώνη, η οποία είναι σε τελικές συζητήσεις με υποψήφιους συνεργάτες, οι οποίοι με τη μέθοδο του master franchise θα αναλάβουν την ευθύνη για την ανάπτυξη του δικτύου της στην ρωσική αγορά.

Στελέχη της εταιρείας, η οποία ανήκει στην NBGI τον επενδυτικό βραχίονα της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρουν ότι, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί το «μπλόκο» της ρώσικης κυβέρνησης στην εισαγωγή ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι αισιόδοξα, ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα έχει επιτευχθεί συμφωνία και θα έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες για την είσοδο στη ρωσική αγορά.

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως στην παρούσα φάση εξετάζονται δύο σενάρια για τον τρόπο διείσδυσης. Το πρώτο αφορά σε απευθείας εξαγωγές προϊόντων από την Ελλάδα και ανάθεση σε τοπικό συνεργάτη της διανομή τους και το δεύτερο αφορά στην ανάθεση σε τοπική βιοτεχνία της παραγωγής των προϊόντων της, και συμφωνία με τοπικό συνεργάτη για τη διανομή τους.

Το δεύτερο σενάριο φαίνεται πως κερδίζει έδαφος λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν τους τελευταίους μήνες με τις εξαγωγές ελληνικών γαλακτοκομικών προς τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αυτή τη στιγμή ειλημμένη απόφαση.

Σημειώνεται ότι η Coca-Cola 3E βρίσκεται στη Ρωσία από το 2001 και σήμερα διαθέτει 15 εργοστάσια. Για  την περίοδο 2012-2016 μαζί με τη The Coca-Cola Company θα επενδύσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Chipita διατηρεί εργοστάσιο στην Αγ. Πετρούπολη από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, η Kleemann Hellas ίδρυσε θυγατρική στη Μόσχα με στόχο την ενίσχυση των πωλήσεών της ενώ η Vivartia σχεδιάζει την επέκταση των καταστημάτων εστίασης Goody's, Everest και La Pasteria.

Σε ότι αφορά στην Apivita διείσδυσε πρόσφατα στην Ρωσία, όπου θεωρεί πως υπάρχουν περιθώρια για τα φυσικά καλλυντικά, η Sunlight υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια των ρωσικών σιδηροδρόμων για την προμήθεια μπαταριών ανοιχτού τύπου ενώ η Πλαστικά Κρήτης απέκτησε εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη, μετά την εξαγορά του 85% της Stalker G.C. 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης