Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Γιατί έχουν προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό και στην Ελλάδα οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία

tags :
Γιατί έχουν προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό και στην Ελλάδα οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία


Δεν πρόκειται μόνο για τους περίπου 150.000 Έλληνες που ζουν στη χώρα αλλά και για το πλήθος των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί.

Ανάμεσα στις ελληνικές εταιρείες που έχουν την έδρα ή τα γραφεία τους στην Ουκρανία είναι και οι: Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Coca Cola Hellenic, Ήφαιστος, Alumil, Balkan, Etem, Profilco, Yioula, Chipita, Sunlight, Printec, Γερμανός, Σαράντης.

Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές τα τελευταία χρόνια εμφάνιζαν αυξητικές τάσεις στην εξαγωγική τους δραστηριότητα κάτι που πλέον μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο. 

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά. Στην Ουκρανία οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσεις άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ!

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Γραφείο Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Κίεβο οι συνολικές ελληνικές άμεσες επενδύσεις στην Ουκρανία ανέρχονταν στα 466,1 εκατ. δολ. στις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Όπως και στις βαλκανικές χώρες, έτσι και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης οι Έλληνες έχουν να επιδείξουν μία έντονη δραστηριότητα στον τραπεζικό τομέα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η EFG Eurobank η οποία πρόσφατα εξαγόρασε την ουκρανική Universal Bank ενώ από το καλοκαίρι του 2007 είχε θέσει σε λειτουργία δίκτυο καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Από την άλλη η Τράπεζα Πειραιώς έχει και αυτή εξαγοράσει την ουκρανική τράπεζα International Commerce Bank σε ποσοστό 78% ενώ η Αlpha Bank, τον Μάρτιο του 2008, εξαγόρασε ποσοστό 90% της ουκρανικής τράπεζας OJSC Astra Bank.

Όπως αναφέρθηκε όμως η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στην Ουκρανία επεκτείνεται και πέραν του τραπεζικού τομέα με την Μηχανική να έχει φέρει εις πέρας σειρά έργων αντιμετωπίζοντας όμως πολλά προβλήματα πλέον.

Μεταξύ άλλων έχει κατασκευάσει υπερσύγχονο εμπορικό κέντρο 30.000 τ.μ. στην Οδησσό, κτήρια διαμερισμάτων, καταστημάτων, ένα μεγάλο κτίριο γραφείων και ένα πολιτιστικό κέντρο στη Μαριούπολη, που δόθηκε δωρεά στους ομογενείς, ενώ σε εκκρεμότητα παρέμεναν δύο συγκροτήματα σε Κίεβο και Οδησσό αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα μεγάλο πλήγμα αναμένεται να προκαλέσει στην εσωτερική αγορά και η μείωση των τουριστικών αφίξεων από την Ουκρανία αφού είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο πέρισυ οι αφίξεις Ουκρανών τουριστών, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα έφτασαν τις 110.000...


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης