Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Περιορισμένες οι εμπορικές και επενδυτικές συναλλαγές με Ουκρανία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ελληνικής πρεσβείας.

tags :
Περιορισμένες οι εμπορικές και επενδυτικές συναλλαγές με Ουκρανία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ελληνικής πρεσβείας.

Περιορισμένες είναι οι εμπορικές και επενδυτικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ελληνικής πρεσβείας. 

Συγκεκριμένα, το 2012 οι ελληνικές εξαγωγές στην Ουκρανία σηµείωσαν αύξηση μεν αύξηση κατά 22,2% αλλά κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, στα 149,8 εκατ. ευρώ.

Κατά κύριο λόγο αφορούν εξαγωγές ορυκτών καυσίµων (κυρίως πετρέλαιο εσωτερικής και εξωτερικής καύσης, καθώς και βενζίνη για κινητήρες), φρούτα και χημικά.


Σύµφωνα µε τα ίδια στοιχεία, κατά το 2012, οι ελληνικές εισαγωγές από την Ουκρανία ακολούθησαν την υφιστάµενη ελαφρά καθοδική τάση, µειούµενες κατά -5,7% α̟πό 202,6 εκατ. σε 191 εκατ. ευρώ.

Γενικά, όπως σημειώνεται, κατά την τελευταία δεκαετία, ο όγκος των ελληνο-ουκρανικών εμπορικών συναλλαγών κινείται σε χαµηλά επίπεδα.

Οι ελληνικές επενδύσεις στην περιοχή, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Επιτροπής της Ουκρανίας, αντιστοιχούσαν το 2012 σε 467,7 εκατ. δολάρια.

Μεταξύ των 52 ελληνικών εταιρειών που έχουν καταγραφεί στο Γραφείο Ο.Ε.Υ. Κιέβου ως δραστηριοποιούµενες στην ουκρανική αγορά συγκαταλέγονται οι: Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, Coca Cola Hellenic, Ηφαιστος, Alumil, Balkan, Etem, Profilco, Yioula, Chipita, Sunlight, Printec κ.ά.

Ως επί το πλείστον οι επενδύσεις επικεντρώνονται στις τράπεζες Η Eurobank εξαγόρασε την ουκρανική Universal Bank και, στις αρχές Ιουλίου 2007, έθεσε σε λειτουργία δίκτυο καταστηµάτων στη χώρα. 

Eπίσης, η Τράπεζα Πειραιώς εξαγόρασε τον Μάιο 2007 ̟ποσοστό 78% της ουκρανικής International Commerce Bank, και η Alpha Bank, τον Μάρτιο του 2008, το 90% της ουκρανικής τράπεζας OJSC Astra Bank.

Ιδιαίτερη δυναμική πάντως έχει το τουρισμός. Συνολικά 121.000 Ουκρανοί επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2012, αριθμός διπλάσιος απότι δυο χρόνια πριν.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης