Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ... σήμερα ο κ. Δημήτρης Τζάνας

tags :
ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ... σήμερα ο κ. Δημήτρης Τζάνας

Είναι σοβαρό το θέμα της Ουκρανίας, έστω και αν οι εκεί εξελίξεις δεν "ακουμπάνε" άμεσα το Χ.Α., εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Αρκεί κανείς να λάβει υπ όψιν του ότι πάνω από το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης καλύπτονται από τη Ρωσία, εκ των οποίων το ήμισυ διοχετεύεται μέσω Ουκρανικών εδαφών.

Τυχόν οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας θα πλήξουν πρωτίστως την Ε.Ε. Ασφαλώς και τη
Ρωσία καθώς πετρέλαιο και φυσικό αέριο κυριαρχούν στις εξαγωγές της. Όμως, για την Ε.Ε. το πλήγμα θα είναι ισχυρότερο ελέω δημοκρατίας. Και λόγω ισχυρής εμπορικής σχέσης, στη συνέχεια θα πλήξει και τις ΗΠΑ.

Οψόμεθα για τη συνέχεια, καθώς η υψηλή αλληλεξάρτηση θα φέρει όλες τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης, που μοιάζει ότι θα περιλάβει την "de facto", ή και "de jure" διχοτόμηση της πολύπαθης Ουκρανίας.

Στα δικά μας, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά προεξοφλεί θετικές εξελίξεις όσον αφορά τις συζητήσεις Κυβέρνησης - τρόικας και "αποκλείει" τις αρνητικές εκπλήξεις όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων συστημικών Τραπεζών.

Επίσης η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων και των Ελληνικών spreads ενδυναμώνουν το σενάριο εξόδου της Χώρας στις Αγορές.

Καταληκτικά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο εναρμονίζει την κίνησή του με το σενάριο που προβλέπει αισιόδοξες εξελίξεις και κοντινή λήξη του πολύχρονου υφεσιακού κύκλου.

Εννοείται ότι αν κάποιοι από τους παραπάνω παράγοντες δεν επιβεβαιωθούν, δεν αποκλείεται το Χ.Α. να αναζητήσει στηρίξεις σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

"Ας έχουμε κατά νου ότι οι διαταρακτικοί παράγοντες που μπορεί να μην επιβεβαιώσουν το θετικό σενάριο, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό (πέραν της Ουκρανίας) είναι πολλοί, προκαλώντας αναπόφευκτες και πολλαπλές αναταράξεις, στο πλαίσιο των οποίων όμως, πάντα δημιουργούνται ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες" αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης