Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Μάνος Χατζηδάκης: Μεταβλητότητα = Ευκαιρία (το εβδομαδιαίο σχόλιό του για την αγορά του Χ.Α.)

tags :
Μάνος Χατζηδάκης: Μεταβλητότητα = Ευκαιρία (το εβδομαδιαίο σχόλιό του για την αγορά του Χ.Α.)
Μετά και τα νέα υψηλά 34 μηνών την περασμένη Τετάρτη η αγορά έδειξε μια άκρως φυσιολογική κόπωση η οποία με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία βρήκε την κατάλληλη αφορμή και εκτονώθηκε σε διόρθωση.

Χωρίς να υποτιμάται η σημασία των γεωπολιτικών εξελίξεων το περιεχόμενο νέων της Ελληνικής Αγοράς φαίνεται να υπερτερεί έναντι άλλων εξωτερικών καταλυτών οι οποίοι μπορεί να αναστείλουν την δυναμική των εισροών που συνεχίζονται επί 16 συνεχόμενους μήνες χωρίς να αλλοιώσουν ωστόσο την οπτική των επενδυτών η οποία καθημερινά κερδίζει σε μέγεθος. Απόδειξη αυτού της διευρυνόμενου ενδιαφέροντος εκτός από την σταθεροποίηση στην αύξηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκ. ευρώ σε ημερήσια βάση, είναι η αύξηση του βαθμού κάλυψης των ελληνικών εταιριών από ανάλυση τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

Η ανάλυση είναι ο δείκτης «marketing» μιας Αγοράς καθώς η αύξηση στην έντυπη διατύπωση άποψης δημιουργεί μεγαλύτερο πλήθος εν δυνάμει ενδιαφερομένων προερχόμενους κυρίως από το θεσμικό χώρο. Είναι ενδεικτικό ότι για τον τραπεζικό κλάδο υπάρχουν 14 οίκοι που παρακολουθούν επίσημα τα μεγέθη των εταιριών όταν πριν από δύο χρόνια ο αριθμός τους είχε περιοριστεί σε λιγότερες από πέντε. Μια άλλη παράπλευρη θετική ωφέλεια αυτής της εξέλιξης είναι το άνοιγμα σε νέες ιδέες, σε μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων αλλά θεωρητικά υψηλότερης αξίας που σταδιακά αποκτούν μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα στο ταμπλό.

Το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται αφορά τις καλές μεσαίες εταιρίες του Χρηματιστηρίου οι οποίες εκτός από την απόδειξη της αντοχής τους σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς  έχουν πλέον την δυνατότητα να επανέλθουν στο προσκήνιο και να κεφαλαιοποιήσουν την θετική τους πορεία μέσα από πιο θεσμικές διαδικασίες. Σταδιακά εκτιμούμε ότι η τάση προς αυτό το πεδίο των εταιριών θα ενισχυθεί καθώς πολλές από τις εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν προεξοφλήσει θετικές εξελίξεις επόμενων χρήσεων.

Τεχνικά η αντίσταση των 1350 μονάδων αν και διασπάστηκε προσωρινά έδειξε ότι θα χρειαστεί περισσότερα νέα, συναλλαγές και συμμετοχή για να κατοχυρωθεί σαν επίπεδο. Στο όριο των 1360 μονάδων η αγορά «άκουσε» τις υπερτιμημένες ζώνες των ταλαντωτών και παρά την διαφοροποίηση που παρατηρήθηκε στην απόδοση μεταξύ των τραπεζικών και των άλλων δεικτοβαρών τίτλων οι πωλητές υπερίσχυσαν επαναφέροντας την αγορά χαμηλότερα.

Ο Γενικός Δείκτης έως και τις 1280 μονάδες δεν μεταβάλλει την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση ενώ πέριξ των 1300 εκτιμούμε ότι τα υπάρξει αντίδραση σε πρώτη φάση τουλάχιστον οριοθετώντας το άμεσο πεδίο στήριξης της αγοράς. Συμπερασματικά η επόμενη εβδομάδα θα έχει μεγαλύτερο εύρος κίνησης καθώς οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις σε μίκρο και μάκρο επίπεδο θα δώσουν περισσότερες αφορμές δραστηριοποίησης στην αγορά.

Επιπλέον ο εξωτερικός παράγοντας ο οποίος έδωσε και το έναυσμα για την διόρθωση μπορεί να εξακολουθήσει να λειτουργεί ανασταλτικά επιτείνοντας τις διακυμάνσεις. Μια ενδεχόμενη πίεση προς τα επίπεδα των 1260 – 1280 μονάδων θα αποφόρτιζε σημαντικά την ανοδική εικόνα της αγοράς και πιθανότατα να αποτελούσε ένα καλό σημείο εισόδου σε χαρτοφυλάκια που έχουν βρεθεί υποεπενδεδυμένα ή βρίσκονται με ρευστότητα μετά την καταγραφή κάποιων γρήγορων κερδών.

Ο ΟΔΔΗΧ την προσεχή Τρίτη έχει προγραμματισμένη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων αρχικού ύψους 1 δις ευρώ. Από πλευράς αποτελεσμάτων ο Σαράντης ανακοινώνει το τέταρτο τρίμηνο στις 19 Μαρτίου ενώ η Εθνική Τράπεζα και η ΕΧΑΕ -μετά την αλλαγή της ημερομηνίας- ανακοινώνει αποτελέσματα την ερχόμενη ημέρα μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Την ερχόμενη Παρασκευή τέλος λήγουν οι σειρές παραγώγων σε δείκτες και μετοχές για τον μήνα Μάρτιο ενώ αναμένονται και οι ανακατατάξεις των Ευρωπαϊκών δεικτών του FTSEμε ελληνικό ενδιαφέρον σε τρεις τραπεζικές μετοχές. Την ίδια ημέρα το απόγευμα αναμένεται και η πρώτη προγραμματισμένη ανακοίνωση της S&P αναφορικά με την πιστοληπτική αξιολόγηση και τις προοπτικές της Ελλάδας.


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης