Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

S&P΄s: ''Χαμπάρι'' δεν είχαν πάρει τα... μοντέλα και τα... μοντελάκια τους!

tags :
S&P΄s: ''Χαμπάρι'' δεν είχαν πάρει τα... μοντέλα και τα... μοντελάκια τους!
Α μ ά σ η τ η   τ ρ ο φ ή!

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά ανέμενε κάτι παραπάνω από την έκθεση του S&P's, προεξοφλώντας εδώ και αρκετές ημέρες ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έβγαινε στις αγορές με το χαρτί της αναβάθμισης ανά χείρας. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε, επιδεινώνοντας ένα ήδη ευμετάβλητο κλίμα λόγω της λήξης των σειρών των παραγώγων.

Παράλληλα, ένα άλλο σημείο προβληματισμού ήταν και οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, με τον S&P να θεωρεί ότι θα χρειαστεί πολύ μεγάλο μέρος, αν όχι όλο, του αποθέματος των 11,5 δισ. ευρώ που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής ΣΤαθερότητας.


ΟΜΩΣ εδώ αξίζει να επισημανθεί ότι τα μοντέλα αξιολόγησης που εφαρμόζουν οι οίκοι βασίζονται στην τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, τον κλάδο ή την εταιρεία που αξιολογούν.

Δηλαδή δεν λαμβάνονται υπόψιν μελλοντικές προβλέπεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τα τμήματα αναλύσεων, κυρίως των τραπεζών.

Γι' αυτό άλλωστε στο παρελθόν, οι τρεις οίκοι έχουν αποτύχει να προβλέψουν με επιτυχία κρίσιμες εξελίξεις που έκριναν ακόμη και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Με χαρακτηριστικότερη απόδειξη της αδυναμία έγκαιρης πρόβλεψης της κρίσης του 2008, όπου... ''Χαμπάρι δεν είχαν πάρει τα μοντέλα και τα μοντελάκια τους''...

Υπό αυτό το πρίσμα, η (στατική) έκθεση της Standard & Poor's δεν αποτυπώνει παρά μόνον την τρέχουσα κατάσταση με τις εν εξελίξει διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και την αναμονή της οριστικοποίησης του αποτελέσματος του προϋπολογισμού του 2013..


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης