Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Χ.Α.: Πολλά και ενδιαφέροντα - σχόλια - εκτιμήσεις - παρατηρήσεις και επισημάνσεις...

tags :
Χ.Α.: Πολλά και ενδιαφέροντα - σχόλια - εκτιμήσεις - παρατηρήσεις και επισημάνσεις...
Χ.Α. - αγορά: Από την αρχή του χρόνου, ο γ.δ. ενισχύεται 7,39%, ενώ Τραπεζικός υποχωρεί 1,17%. Ενισχυμένη κατά 30% η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών, διαμορφώθηκε στα 224 εκατ. ευρώ. Και παρά τις τέσσερις συνεδριάσεις, ήταν η καλύτερη (συναλλακτικά) εβδομάδα, από τις 25/10/2013 έως 3/11/2013, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec. ΤΩΡΑ μένει να φανεί αν το εγχείρημα των τελευταίων δύο συνεδριάσεων ήταν αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, ή κάτι παραπάνω.

ΔΕΗ - ΟΠΑΠ - ΟΤΕ: Με τόσους φανατικούς φίλους στο πλευρό τους λογικό ήταν να ξεσηκωθούν και να πλακώσουν τις αγορές με το που πλησίαζαν προς τα... 10,00 ευρώ. Στα 10,30 η ΔΕΗ την Τετάρτη στα... 11,35 ευρώ χθες. Στα... 10,00 ο ΟΤΕ στα... 11,22 τώρα και ο ΟΠΑΠ από τα δικά του 10,10 στα 11,35...

MIDCAP: Κάτω των 1,8 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών των (20) μετοχών του, με την Eurobank να καλύπτει τα 0,8 εκατ. ευρώ. Στο ΠΛΑΙΣΙΟ ο τζίρος ανήλθε σε 834 ευρώ, στην Ελβάλ σε 8000 ευρώ...

ΕΝΩ ο ΟΛΘ δεν έκανε πράξη (αλλά τουλάχιστον εδώ ζητούσαν πολλές χιλ. τμχ, λίγα σεντς κάτω των 25,00 ευρώ, χωρίς να πουλάνε όμως τεμάχιο). Τίποτα το αξιοσημείωτο, ενώ είχε και (6) μτχ στο μείον.

ΤΑΜΠΛΟ: Οδυνηρή έκπληξη για τους μετόχους της ΚΟΥΕΣ το -6,74%, μιας και η μετοχή δεν το συνηθίζει στο να τους αιφνιδιάζει δυσάρεστα. Αλλά σε τέτοιες ημέρες όταν βγει κάποιος πωλητής εύκολα μπορεί να τσακίσει η τιμή μίας μικρομεσαίας μετοχής.

Συνέχισε την κατηφόρα η μτχ της ΦΟΡΘ, που πλησιάζει προς το 1,0 ευρώ (από τα προ διμήνου 2,0 ευρώ της), μικρός ο όγκος αλλά βγήκαν αγοραστές στο χαμηλό του 1,05 ευρώ.

Το πρόβλημα με τις μετοχές της Επιτήρησης είναι ότι οι αγορές πρέπει να γίνονται τοις μετρητοίς... Ενώ στο Χ.Α. κυριαρχούν τα ''βερεσέδια''...

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ: Μόλις μία θετική παρουσία για τα ΕΛΚΑ στις τελευταίες (10) και η τιμή από τα 2,00 ευρώ βρέθηκε στα 1,7200. Μικρός και ο όγκος, μόλις 40.000 τεμάχια στις τελευταίες (6) συνεδριάσεις, με την κφση στα 50,8 εκατ. ευρώ.

ΚΑΡΤΖ: Με την κφση στα 55,8 εκατ. ευρώ βλέπει να τον φθάνει η ΕΦΤΖΙ(!!!) να τον πλησιάζει η ΜΛΣ(!!!), να υπολείπεται 25% της Χαλκόρ(!!!), να αποτιμάται στο 50% της ΦΟΡΘ κοκ. Μία σκέτη ''αηδία'' έχει καταντήσει το ταμπλό... Γιατί τέτοιες ανακολουθίες υπάρχουν κατά πολλές, πολλές δεκάδες... Δεν σου κάνει όρεξη να το κοιτάς...

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: Το 1/3 των εργαζομένων  των εισηγμένων εταιριών απασχολείται στον τραπεζικό κλάδο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 103 χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται στα τραπεζικά  δίκτυα εντός και εκτός Ελλάδος... Με την Εθνική Τράπεζα να αποτελεί τον μεγαλύτερο εισηγμένο εργοδότη απασχολώντας 34.881 υπαλλήλους, μέγεθος μειωμένο από το ιστορικό υψηλό των 36.866 υπαλλήλων του 2010. Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση προσωπικού λόγω της συνένωσης των 7 τραπεζών και είναι ο δεύτερος μεγαλύτεροςεργοδότης του κλάδου με 22.718 υπαλλήλους (2007: 12.357).

ΠΛΑΘ: Βάζουν ξανά τα γνωστά τουβλάκια στο 1,29-1,31 ευρώ, αλλά το πρώτο τρίμηνο -απότι μαθαίνουμε- πήγε πολύ καλά. Αποτιμάται σε 57,7 εκατ. και φυσικά ''βάζεις τα γέλια\\, όταν παρατηρείς ταυτόχρονα και τις τόσον ανεκδιήγητες αποτιμήσεις πολλών ανεκδιήγητων εταιρειών.

ΕΤΕ ΒΑΝΚ: Το βιβλίο προσφορών προς τους ξένους επενδυτές θα ανοίξει μάλλον στις 6 Μαΐου. Στις 10 Μαΐου θα γίνει η γ.σ. των μετόχων και εντός του Μαΐου, το αργότερο μέχρι τις 15, θα έχει ολοκληρωθεί και η ΑΜΚ των 2,5 δισ. ευρώ. Όσο για την τιμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα βρίσκεται κοντά στην περιοχή των 2,50 ευρώ με 2,60. Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs και HSBC πήραν την εντολή για παρουσιάσεις την επόμενη εβδομάδα που θα αποσκοπούν στην έκδοση senior unsecured ομολόγου. Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στο Λονδίνο. Το ομόλογο θα είναι τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ και πιθανότατα πενταετούς διάρκειας.

ΝΗΡΕΑΣ: Σε νέο ιστορικό χαμηλό και στη τιμή του 0,2350 ευρώ μετά και το -4,08% της Μεγ. Πέμπτης που συνοδεύτηκε από όγκο 50.000 τεμαχίων περίπου αξίας... 11.724 ευρώ. Αποτιμάται σε 15 εκατ. ευρώ και το ερώτημα είναι πόσο πιο κάτω έχει... Αρχίζει και αποκτά ενδιαφέρον, για τους σκληρούς παίκτες του ταμπλό...

ΕΚΘΕΣΗ - UBS: Για τα ΕΛΠΕ θέτει τιμή-στόχο τα 6,25 ευρώ και ΟΥΔΕΤΕΡΗ σύσταση. Προβλέπει πως το α΄ τρίμηνο τα EBITDA θα κινηθούν στα 57 εκατ. ευρώ και τα κέρδη ανά μετοχή στα -0,04 ευρώ (ζημιές 13 εκατ.) και αναφέρει πως η εταιρεία εξετάζει την πιθανότητα έκδοσης ενός νέου ομολόγου ώστε να περιορίσει τα κόστη.

Σε ότι αφορά την ΜΟΗ διατηρεί την τιμή-στόχο των 9 ευρώ και την ΟΥΔΕΤΕΡΗ σύσταση τονίζοντας ότι παραμένει κορυφαία επιλογή της στον κλάδο. Προβλέπει ότι τα EBITDA θα ανέλθουν στα 49 εκατ. και τα κέρδη ανά μετοχή στα 0,06 ευρώ (καθαρή κερδοφορία 7 εκατ.). Επισημαίνει ότι η εταιρεία κερδίζει μερίδιο Αγοράς στα μεταφορικά καύσιμα, ενώ δεν αποκλείει την διανομή ενδιάμεσου μερίσματος.

ΕΚΘΕΣΗ - IBG: Σε "Αγορά" από "Διακράτηση" αναβαθμίζει την σύσταση για την μετοχή του ΟΤΕ διατηρώντας την τιμή-στόχο των 14 ευρώ. Ως καταλύτες για την μετοχή η IBG ξεχωρίζει την σταθεροποίηση των εγχώριων δραστηριοτήτων, την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, αλλά και τις όποιες θετικές εξελίξεις από το ρυθμιστικό μέτωπο.

ΟΜΟΛΟΓΑ: Νέα βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα. Στην 10ετία λήξης 2024 το εύρος τιμών αγοράς και πώλησης διαμορφώνεται στις 79,70 με 80,50 μονάδες βάσης ή απόδοση 6,1% από 6,2% προχθές. Το spread - η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων - διαμορφώνεται στις 471 από 481 μονάδες βάσης. Η Γερμανική 10ετία εμφανίζει απόδοση 1,39%. Η νέα ελληνική 5ετία διαπραγματεύεται σε τιμές υψηλότερες σε σχέση με την τιμή έκδοσης. Εκδόθηκε το ομόλογο λήξης 2019 στις 99,13 μονάδες βάσης και σήμερα βρίσκεται στις 99,65 με 99,70 μονάδες βάσης ή απόδοση 4,85% από 4,95% που εκδόθηκε. Όσον αφορά την ευρωπεριφέρεια, οι αποδόσεις των ομολόγων βελτιώνονται,  με την Ιρλανδική 10ετία στο 2,83%, την Πορτογαλία 3,6%, την Ισπανία 3,07% και την Ιταλία 3,11%.

TO ΣΧΟΛΙΟ (του Μάνου Χατζηδάκη): Αντίδραση εντός των ορίων του τεχνικού χαρακτήρα, παρατηρήθηκε κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α. και μετά την σημαντική υποχώρηση των τιμών που είχε προηγηθεί. Υψηλότερα των 1280 μονάδων, η Αγορά επιστρέφει σε κύρια ανοδική τάση, αλλιώς η όλη προσπάθεια θα είναι διόρθωση στη διόρθωση και το Χ.Α. θα παραμείνει στην "ζώνη της ταλαιπωρίας". Άκρως ενθαρρυντική κρίνεται η συμπεριφορά του τίτλου της Πειραιώς, μετά την είσοδο των νέων μετοχών που προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ, έστω και αν υπήρξαν σημαντικές "βοήθειες" από το rebalancing που προηγήθηκε και ακολούθησε. Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, η αντίδραση στις μετοχές του FTSE25 ήταν διευρυμένη, ένδειξη επιστροφής των αγοραστών με στόχο να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος. Η ενθαρρυντική εικόνα από τα πρόσφατα placements Ελληνικών μετοχών, υποδηλώνει ότι είμαστε, ακόμα, στην αρχή της ανόδου (!). Αυτά από τον φίλτατο Μάνο, τα οποία και συνυπογράφουμε.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ (ξανά...): Για όσους βλέπουν το δάσος και όχι το δέντρο, τα πολλά και σημαντικά για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και το Χ.Α. είναι μπροστά! Καλώς ή... κακώς, η κατανόηση των αγορών δεν είναι εύκολη υπόθεση, η "ανάγνωση" του momentum δεν είναι προσόν των πολλών! Επαναλαμβάνουμε: Τίποτα δεν άλλαξε σε δημοσιονομικό, πολιτικό ή άλλο επίπεδο που να δικαιολογούσε το ξεπούλημα των προηγούμενων ημερών!

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης