Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Επιλεκτική συνέχεια μετά τις αναδιαρθρώσεις (Το εβδομαδιαίο σχόλιό του για την αγορά του Χ.Α.)

tags :
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Επιλεκτική συνέχεια μετά τις αναδιαρθρώσεις (Το εβδομαδιαίο σχόλιό του για την αγορά του Χ.Α.)
Τα ραντεβού των εισηγμένων εταιρειών παρά το μεγάλο τους πλήθος δεν στάθηκαν ικανά να συγκινήσουν τους επενδυτές και να δημιουργήσουν κάποια θετική εικόνα στην εγχώρια αγορά την εβδομάδα που πέρασε αφού ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες 1,09% .

Παρά την σημαντική άνοδο της Παρασκευής η αίσθηση που μεταφέρεται από το Λονδίνο είναι μάλλον μετριοπαθής καθώς τα ρίσκα που αναγνωρίζονται δεν φαίνεται να αναχαιτίζονται τουλάχιστον άμεσα. Τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια προβληματίζονται για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα καθώς και για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών τον προσεχή Οκτώβριο.

Οι δηλώσεις πολλών εγχώριων στελεχών εισηγμένων εταιριών αλλά και θεσμικών φορέων είχαν αρκετές αναφορές στον πολιτικό παράγοντα καθώς η ρευστή εικόνα φαίνεται να εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς στην επενδυτική προσέγγιση της χώρας.

Όπως και να έχει η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στο τέλος τη εβδομάδας σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών από την προηγούμενη Παρασκευή παρά το θετικό διεθνές κλίμα δείχνει ότι Ελληνική αγορά έχει εισέλθει σε μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας η οποία έχει τις ρίζες της στο ασαφές τοπίο το οποίο διαμορφώνει κατά κύριο λόγο η προεδρική εκλογή.

Από εκεί και πέρα η διοργάνωση μπορεί να θεωρηθεί ότι επιτέλεσε το στόχο της ενημέρωσης καθώς οι συναντήσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, νέα ονόματα και ενδιαφερόμενοι συμμετείχαν στις παρουσιάσεις και αυτό είναι κάτι που η ελληνική αγορά θα μπορούσε να το κεφαλαιοποιήσει τουλάχιστον σε επίπεδο αναγνωρισιμότητας και συναλλακτικής δραστηριότητας.


Τεχνικά η Αγορά κατά την διάρκεια της εβδομάδας έχασε τοπικές στηρίξεις ενεργοποιώντας σήματα πωλήσεων από τον MACDκαι τον κινητό μέσο των 50 ημερών. Η άνοδος της Παρασκευής έφερε μεν τον Γενικό Δείκτη και πάλι στα όρια αλλαγής τάσης του κινητού μέσου των 30 ημερών αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για να ανακτηθεί το οχυρό των 1.150 μονάδων. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι στην άνοδο της Παρασκευής η κίνηση  «χτίστηκε» με τον καλύτερο τζίρο (303,6 εκατ. ευρώ) από τις 10 Ιουνίου που παραπέμπει σε κάτι καλύτερο από μια ανοδική βραχυπρόθεσμη διόρθωση. 

Μετά την ολοκλήρωση των αναβαθμίσεων και των αναδιαρθρώσεων των δεικτών η αγορά εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να κάνει μια επιλεκτική κίνηση σε μετοχές που βρέθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών λόγω της συμμετοχής τους ή της διαγραφής τους από δείκτες διατηρώντας ένα σχετικό ενδιαφέρον σε ένα τμήμα της αγοράς. Κατά τα άλλα η εστίαση θα παραμείνει στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την διατύπωση των όρων των τεστ αντοχής οι οποίες αναμένονται εντός της άλλης εβδομάδας. 


Η ατζέντα σαφώς πιο χαλαρή από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά όχι αδιάφορη από οικονομικές εξελίξεις. Την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά στο Βερολίνο. Την ίδια ημέρα η μετοχή της FF Group θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,75 λεπτών ανά μετοχή. Την Τετάρτη οι μέτοχοι της ΕΤΕΜ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την προστασία των μετόχων της μειοψηφίας από την επικείμενη συγχώνευση της εταιρίας με την ΕΛΒΑΛ καθώς και την επικύρωση εκλογής προσωρινού Συμβούλου ενώ την προσεχή Πέμπτη αναμένονται τα αποτελέσματα της Jumbo για την χρήση 2013/1014.

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης