Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Οι ευρωπαίοι έχουν δίκιο να βλέπουν την Ελλάδα με μισό μάτι

tags :
Οι ευρωπαίοι έχουν δίκιο να βλέπουν την Ελλάδα με μισό μάτι
Τα ομόλογα μας δείχνουν το πόσο πραγματικά απέτυχε η Ελλάδα, το σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας, πόσο απέτυχαν τα μνημόνια και πόσο απέτυχε η ελληνική οικονομία.

Οι ευρωπαίοι έχουν δίκιο να βλέπουν την Ελλάδα με μισό μάτι. Μας δάνεισαν όχι 1 ή 10 αλλά 245 δισεκ. ευρώ και αντί να έχουμε πετύχει ακόμη παλεύουμε με την χρεοκοπία και πως θα την αποφύγουμε.

Τα παραδείγματα προς μίμηση της Ελλάδος είναι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Η Ιρλανδία πέτυχε να ορθοποδήσει γρήγορα γιατί η κρίση που ξέσπασε ήταν τραπεζική. 

Άμεσα έδρασε το κράτος δημιούργησε την ΝΑΜΑ μεταφέροντας 72 δισ. προβληματικά δάνεια, έλαβε στήριξη από την ΕΕ και σε σύντομο χρονικό διάστημα επειδή η οικονομία της είχε δομές όταν οι τράπεζες άρχισαν να ανακάμπτουν…η Ιρλανδική οικονομία πήρε πάλι εμπρός.

Το Πορτογαλικό σενάριο είναι πιο κοντά στην Ελλάδα. Μερικώς προβληματική οικονομία που μετεξελίχτηκε σε τραπεζική κρίση και το όλο πρόβλημα σε αυτοτροφοδοτούμενο.

Η Πορτογαλία παρ΄ όλα αυτά τα κατάφερε. Η Πορτογαλία είναι πληθυσμιακά οριακά μικρότερη από την Ελλάδα, έχει ΑΕΠ 192 δισ. και χρέος περίπου 126%.Δανείστηκε από τον μηχανισμό στήριξης ενώ υποβλήθηκε και σε μνημόνια που πέτυχαν.


Το ερώτημα είναι γιατί στην Ελλάδα τα μνημόνια απέτυχαν;


1) Γιατί το χρέος είναι στο 178% του ΑΕΠ και παραμένει ως το πιο παθογενές πρόβλημα της Ελλάδος

2) Γιατί το PSI+ ανέκοψε την αλματώδη αύξηση του χρέους, αλλά δεν μείωσε το χρέος.

Το haircut είναι εργαλείο για να επιλύεις προβλήματα, όχι για να ανακόπτεις για να μην γιγαντωθούν. Αποδείχθηκε ότι το κούρεμα 105 δισ. του PSI+ είχαν όχι λογιστικό αλλά πραγματικό όφελος 24 δισ. Δηλαδή κουρέψαμε 105 δισ. για να ωφεληθούμε 24 δισ.

3) Οι τράπεζες χρεοκόπησαν λόγω PSI+ και εν συνεχεία υπερδανειστήκαμε για να τις διασώσουμε. Δηλαδή χρεοκοπήσαμε τις τράπεζες μας και εν συνεχεία δανειστήκαμε για να τις διασώσουμε κεφαλαιακά. Οι τράπεζες είναι όμηρος δανεικών κεφαλαίων και δανεικής ρευστότητας.

4) Η Ελλάδα έδωσε λογιστική μάχη. Δώσαμε μάχη για να εμφανίζουμε λογιστικά πρωτογενή πλεονάσματα ενώ η Ευρώπη μας έθετε σκληρά μέτρα λιτότητας υπό τον φόβο ότι αν αποτύχουν ορισμένα μέτρα να υπάρχουν πάντα δικλείδες ασφαλείας.

Το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα ήταν υπέρμετρο και αποτυχημένο καθώς από ένα λαό που φτωχοποιήθηκε ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

5) Στις μεταρρυθμίσεις πατώσαμε στην κυριολεξία. 6) Η ανεργία έπληττε κάθε προσπάθεια ανασύνταξης της οικονομίας όπως και ο αποπληθωρισμός.

7) Στην Πορτογαλία οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 556 χιλιάδες ενώ στην Ελλάδα αγγίζουν τους 775 χιλιάδες οι διαφορές δεν είναι εντυπωσιακές αλλά η απόδοση μεταξύ ελλήνων και πορτογάλων είναι πολύ μεγάλη.

8) Η φορολογική πολιτική στην Ελλάδα εξαντλεί κάθε επιχείρηση. Αν η Apple ήταν στην Ελλάδα είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα είχε το 1/1000 της σημερινής της κεφαλαιοποίησης.

Και πολλά άλλα που θα μπορούσε κανείς να απαριθμήσει. Γιατί τα αναφέρουμε πάλι όλα αυτά; Απλούστατα, τα ομόλογα είναι ο πιο ποιοτικός δείκτης του ρίσκου και της τιμολόγησης κινδύνου ενός κράτους.

Στην Ελλάδα τα ομόλογα μας δείχνουν ότι είμαστε ένα αποτυχημένο κράτος ενώ η Ιρλανδία και η Πορτογαλία απλά πέρασαν μια ίωση και αναρρώνουν.

Η Ελλάδα συγκρούστηκε με τοιχίο και βρέθηκε στην εντατική...

Π.Λ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης