Ενδεχόμενο GREXIT θα έθετε ζήτημα παραμονής της Πορτογαλίας

tags :
Ενδεχόμενο GREXIT θα έθετε ζήτημα παραμονής της Πορτογαλίας

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη για την Πορτογαλία, όχι τόσο λόγω της άμεσης έκθεσής της στο ελληνικό χρέος, όσο λόγω των έμμεσων επιπτώσεων στην πορτογαλική οικονομία.

Σύμφωνα με μελέτη 12 οικονομολόγων, οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος εν όψει της κατάρτισης του προεκλογικού του προγράμματος και δημοσιεύθηκε στα μέσα του Ιουνίου, εκτιμάται ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδος από την ευρωζώνη θα έθετε ζήτημα παραμονής της Πορτογαλίας σε αυτήν και σε τελική ανάλυση θα διακύβευε την ίδια την ύπαρξη του ευρώ.

Η εν λόγω μελέτη προβλέπει ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδος από την ευρωζώνη θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας, κατά την προσεχή τετραετία, από 2,6% σε 0,5%. Το κόστος για την πορτογαλική οικονομία θα ανερχόταν, σε αυτήν την περίπτωση, σε άνω των 15 δισ. ευρώ, η ανεργία δεν θα υποχωρούσε κάτω του 13%, το δημόσιο χρέος θα ξεπερνούσε το 135% επί του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανερχόταν το 2019 σε 4,6% επί του ΑΕΠ.

Επισημαίνεται ότι η άμεση έκθεση της Πορτογαλίας στο ελληνικό χρέος υπολογίζεται σε 4,6δις ευρώ, ήτοι 2,6% επί του πορτογαλικού ΑΕΠ. Εξ αυτών, το 1,1δις ευρώ προέρχεται από διμερή δάνεια, 2,8δις ευρώ προέρχονται από υποχρεώσεις εντός του Ευρωσυστήματος (intra-eurosystem liabilities) και 0,7δις ευρώ από το Πρόγραμμα Αγοράς Κρατικών Ομολόγων της ΕΚΤ (Securities Market Programme). Εξάλλου, η έκθεση των πορτογαλικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα έχει περιορισθεί σημαντικά τα τελευταία έτη, από 6,8δις ευρώ το 2009, σε 300 εκ.ευρώ τον Ιούνιο 2014.


Την ίδια ώρα σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Πορτογαλίας, οι ελληνικές εξαγωγές στην Πορτογαλία κατά το πρώτο τετράμηνο 2015 αυξήθηκαν κατά 11%, ανερχόμενες σε 41 εκατ. ευρώ.

Ξεχωρίζει η κατηγορία των ιχθυηρών, που είναι και η σημαντικότερη κατ’ αξία κατηγορία ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία, με αύξηση της τάξης του 23%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2014. Επίσης, υπερδιπλασιάσθηκαν οι εξαγωγές καπνών και προϊόντων αυτού (+148%) που ανήλθαν σε 2 εκατ. ευρώ. Περαιτέρω ξεχωρίζει ο κλάδος παρασκευασμάτων λαχανικών, καρπών, φρούτων, με κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών, αν και η συνολική αξία μόλις ξεπέρασε το 1,1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αύξηση κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές χημικών (+13%) και ειδών κλωστοϋφαντουργίας (+7%). Μείωση των εξαγωγών εμφανίζεται στις ευρύτερες κατηγορίες πλαστικών (-13%), τεχνουργημάτων κοινών μετάλλων (-13%), μηχανών και συσκευών ηλεκτρικών (-13%).

Μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 25%, κατέγραψαν οι πορτογαλικές εξαγωγές προς την Ελλάδα, χάρις στην αύξηση των εξαγωγών μετάλλων και τεχνουργημάτων αυτών (+423%), μηχανών & συσκευών ηλεκτρικών (+32%), αγροτικών προϊόντων, τροφίμων, προϊόντων ξυλείας, υποδημάτων, κλπ..

Οι ανωτέρω εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα, παρά την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία, την επιδείνωση του ελλείμματος στο διμερές ισοζύγιο εις βάρος της Ελλάδας σε 5 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 260,8 χιλ ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2014.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης