Τελευταία Νέα

Πολλά και ενδιαφέροντα από και για τον... κόσμο της Αγοράς

tags :
Πολλά και ενδιαφέροντα από και για τον... κόσμο της Αγοράς
ΧΑ-ΑΓΟΡΑ: Aς μην ξύνουμε πληγές... Και να άνοιγε... πάλι όλος ο κόσμος στο...looking θα ήταν. Το κλείσιμο έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα που δεν επουλώνονται... Υπάρχουν εγκλωβισμένα χαρτοφυλάκια με τραπεζόχαρτα, μηδαμινής αξίας πλέον... [ και πότε δεν ήταν...]... Και το χειρότερο είναι, ότι αρκετοί επενδυτές που είχαν αρκετή ρευστότητα φοβούμενοι capital controls και κούρεμα τάβαλαν στο Μαγαζί... Με λίγα λόγια, δεν θα υπάρχει ΧΑ όπως το ξέραμε... Από τον Μάιο του 2016 όμως θα αρχίσει η Ελλάδα να παίρνει την πάνω βόλτα... και για πολλά χρόνια...


ΤΟ ΣΧΟΛΙ-άκι: Πόσο μπορεί να πάει αυτή η… ιστορία δεν το ξέρουμε, αν και τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει σε βαθμό δραματικό πλέον. Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του κ. Βαρουφάκη δείχνει ότι θέλει να επιτύχει – επιτέλους – συμφωνία. Από εκεί και πέρα, οι ευρωπαίοι δε θα στρώσουν… χαλί στον κ. Τσίπρα, θα κρατήσουν την ίδια… θεσμική στάση, χωρίς να αποκλείονται μικρές παραχωρήσεις καλής θέλησης, ίσως με υπόσχεση για τακτοποίηση ζητημάτων στο χρέος σε εύλογο διάστημα.

Αν όμως υπάρξει εμπλοκή, δεν αποκλείεται να έχουμε δυσμενείς εξελίξεις και περαιτέρω απομόνωση της Ελλάδας από την Ε.Ε., που για άλλους βεβαίως ήταν και ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης εξ αρχής. 
Μια ρήξη τώρα, εύλογα θα «στέγνωνε» την αγορά εντελώς από ευρώ και σχεδόν νομοτελειακά θα έφερνε τα ανταλλακτικά «χαρτιά», τα λεγόμενα IOU που θα ήταν το πρόκριμα της δραχμής. Αυτό θα σήμαινε την περαιτέρω κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος με αποτέλεσμα την πτώχευση του συνόλου των τραπεζών με πιθανό μεγάλο κούρεμα καταθέσεων και απαξίωση του κόπου πολλών ετών όλων των αποταμιευτών.


Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ - κόντρα: Σε αντίθεση με τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ευρώπη, που ακολουθούν σταθερά πτωτική πορεία της τελευταίες ημέρες, το ευρώ παραμένει σε μία γενικότερη σταθερότητα, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προστατέψουν τις μετοχές τους, αγοράζοντας προσωρινά το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ώστε να είναι καλυμμένοι, σε μία περίπτωση σημαντικού οικονομικού συμβάντος, στην Ευρωζώνη. Πρόκειται δηλαδή, για το λεγόμενο «εμπόριο ζεύγους», το οποίο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των hedge funds σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς προσφέρει άμεση αντιστάθμιση συναλλαγματικού κινδύνου. Υπογραμμίζεται όμως, ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή, θεωρείται βραχυπρόθεσμη επιλογή, η δύναμη της οποίας εξασθενεί σε μία πιο μεγάλη περίοδο συναλλαγών.


Η εν λόγω πρακτική καταγράφεται και από το ειδησεογραφικό πρακτορείο 
Reuters, το οποίο μάλιστα, κάνει λόγο για αρχική «έκπληξη» από τη σταθερότητα των αγορών και του ίδιου του ευρώ, έναντι των πολιτικών εξελίξεων και των αυξημένων πιθανοτήτων εξόδου της Ελλάδας από το νομισματικό μπλοκ. Ειδικά δε, από τη στιγμή, που αντίστοιχη σταθερότητα καταγράφουν και τα «επικίνδυνα» ομόλογα στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, με την πτώση τους να είναι οριακή και να μην ξεπερνά καν το 1%.
 


ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ μεταξύ άλλων... Μικρή μείωση στο 58,4% σημείωσε τον Ιούνιο η συμμετοχή των ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ*** στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς έναντι 59,2% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 1,3%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Χ.Α.  ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ*** Απλά, δεν πρόκειται ουσιαστικά περί ξένων επενδυτών στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και σε κάθε περίπτωση όχι πάνω από το 50% του 58,4%. Είναι κεφάλαια που ανήκουν σε έλληνες μεγαλοπενδυτές, σε έλληνες εφοπλιστές, σε έλληνες μεγαλοεισηγμένους… 


Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη για την Πορτογαλία, όχι τόσο λόγω της άμεσης έκθεσής της στο ελληνικό χρέος, όσο λόγω των έμμεσων επιπτώσεων στην πορτογαλική οικονομία. Σύμφωνα με μελέτη 12 οικονομολόγων, οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος εν όψει της κατάρτισης του προεκλογικού του προγράμματος και δημοσιεύθηκε στα μέσα του Ιουνίου, εκτιμάται ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδος από την ευρωζώνη θα έθετε ζήτημα παραμονής της Πορτογαλίας σε αυτήν και σε τελική ανάλυση θα διακύβευε την ίδια την ύπαρξη του ευρώ.


ΟXI-NAI [με λίγα λόγια]: Η πλευρά του «ΝΑΙ» και του Μένουμε Ευρώπη ήταν η ομάδα εκείνη που πρωτίστως ζύγιζε την ψήφο και την προτίμησή της εκτιμώντας τα οικονομικά – τεχνοκρατικά δεδομένα, επιλέγοντας το μη χείρον βέλτιστον. Η πλευρά του «ΟΧΙ» δεν μπήκε καθόλου στη διαδικασία να εκτιμήσει του τι έχει να χάσει, δεν μπήκε καθόλου στη διαδικασία τεχνοκρατικής ερμηνείας της ψήφου! Κινήθηκε από… καρδιάς, εξέφρασε απύθμενη οργή, έδειξε αγανάκτηση, ιδιότητες που είναι κυρίαρχες και δεν αφήνουν περιθώριο για… κοντρολαρισμένη ψήφο!

Ήταν μια ψήφος οργής και τιμωρίας καθώς το δημοψήφισμα έδωσε την ευκαιρία να καταδικαστούν - συλλήβδην και μια κι έξω - όλες οι πολιτικές της τελευταίας 5ετίας, όλα τα μνημόνια, οι περικοπές του 2010 επί Γ. Παπαντρέου και εντεύθεν. 
Στο δημοψήφισμα η πλευρά του «ΟΧΙ» κινήθηκε στη λογική του… ή ταν ή επί τας, βρήκε την ευκαιρία να καταδικάσει όλα τα μέτρα λιτότητας που έχουν παρθεί από το 2010, όλες τις περικοπές συντάξεων, όλες τις απώλειες θέσεων εργασίες. 

Ήταν μια… εκδίκηση για τις στρατιές των ανέργων που έχασαν τις εργασίες τους αυτά τα χρόνια, για το κλείσιμο των χιλιάδων επιχειρήσεων, για όλη τη δυστυχία που έχει επέλθει. 


ΕΚΤ: Tο δ.σ. αποφάσισε την αναπροσαρμογή του «κουρέματος» των εγγυήσεων που δύνανται να γίνουν αποδεκτά από την ΤτΕ για τη χρήση του ΕLA. Σε μια προειδοποιητική κίνηση λοιπόν, προχώρησε η ΕΚΤ αυξάνοντας τα collaterals των ελληνικών τραπεζών κατά 5% με 10%...Η κίνηση της ΕΚΤ δεν οδηγεί στη χρεοκοπία τις ελληνικές τράπεζες καθώς διαθέτουν απόθεμα εγγυήσεων 18 δισεκ. ευρώ για ρευστότητα μέσω ELA. Καθησυχάζει η Αθήνα – Η αύξηση τoυ haircut στα collaterals δεν θα επηρεάσει άμεσα τις ελληνικές τράπεζες... Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται νέα χρηματοδότηση έως και την Τετάρτη, καθώς επαρκούν τα επίπεδα ρευστότητάς τους.


Η ΕΚΤ θεωρεί πως η Ελλάδα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορούν να καταφέρουν, χωρίς νέα χρηματοδότηση, έως και την Τετάρτη, 8 Ιουλίου, όπως ανέφερε και το Bloomberg. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται νέα χρηματοδότηση έως και την Τετάρτη, καθώς επαρκούν τα επίπεδα ρευστότητάς τους. Η ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής, μέχρις ότου ληφθούν - και αν ληφθούν - αποφάσεις για την Ελλάδα σε επίπεδο Eurogroup και Συνόδου Κορυφής. 


Αυξάνει λοιπόν κατακόρυφα την πίεση η ΕΚΤ για την επίτευξη συμφωνίας κατά την Σύνοδο Κορυφής καθώς με την απόφασή της για την αύξηση της απομείωσης (haircut) στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών τις οδηγεί ένα βήμα πριν το αδιέξοδο. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών με την αύξηση του haircut το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που μπορεί να αμφισβητηθεί η φερεγγυότητά του και να ενεργοποιηθούν ακόμα και διαδικασίες εκκαθάρισης. Με την αύξηση του haircut οι τράπεζες χάνουν περίπου τα 2/3 των εγγυήσεων με τα οποία μπορούν να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα μέσω του ELA, ενώ η απόφαση θα τεθεί σε ισχύει από αύριο Τετάρτη.


ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Υπό συνεχή ψυχολογική πίεση βρίσκονται οι καταθέτες, καθώς πέραν της διάχυτης ανησυχίας για τον κίνδυνο «κουρέματος» των καταθέσεων, η αβεβαιότητα έχει πυροδοτήσει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο κάποια τράπεζα να βρεθεί γρηγορότερα σε αδιέξοδο. 


Ξεμένουν από δημοσιογραφικό χαρτί για την εκτύπωσή τους οι εφημερίδες στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το Spiegel. Ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού στην Αθήνα, μετέδωσε ότι τα σχετικά αποθέματα εξαντλούνται, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει από εκδότες στην Ελλάδα, υπάρχει αρκετό χαρτί για τις εφημερίδες μέχρι και την Κυριακή.Μάλιστα, όπως τονίζει το δημοσίευμα, ένας εκδότης πρότεινε ακόμη και να σταματήσει η εκτύπωση βιβλίων, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.


Ελάχιστες ώρες πριν σημάνει το τέλος του χρόνου για λύση απομένουν για την κυβέρνηση και τους δανειστές, που δίνουν σήμερα το βράδυ το καθοριστικής σημασίας ραντεβού στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Ο Αλ. Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με διακομματική ομπρέλα, μετά τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών χθες, ενώ Μέρκελ και Ολάντ διεμήνυσαν μετά τη συνάντησή τους ότι περιμένουν συγκεκριμένες και αξιόπιστες προτάσεις για συμφωνία.


Η χορήγηση χρηματοδότησης-γέφυρας ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είναι μια πιθανότητα, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης