Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Η εικόνα της Αγοράς μας επαναφέρει μνήμες από το δίμηνο Μαίου – Ιουνίου 2012

tags :
Η εικόνα της Αγοράς μας επαναφέρει μνήμες από το δίμηνο Μαίου – Ιουνίου 2012


“Η απογοητευτική εικόνα της Αγοράς μας επαναφέρει μνήμες από το δίμηνο Μαίου – Ιουνίου 2012, χρόνο στον οποίο η πολιτική αβεβαιότητα και ο κίνδυνος ‘Grexit’ κυριαρχούσε” υπενθυμίζει ο Νίκος Σακαρέλης.

Η σύνθεση του Δείκτη τότε ήταν διαφορετική καθώς, όσοι θυμούνται, οι Τράπεζες ήταν σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ άλλες Δεικτοβαρείς μετοχές όπως ο ΟΤΕ, η JUMBO, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και άλλες ήταν ακόμα και 60% κάτω, σε σχέση με τις σημερινές τιμές.

Οι σχετικές αποτιμήσεις των μη Τραπεζικών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως ο ΟΤΕ, ή η AEGEAN, σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους Ανταγωνιστές τους είναι αρκετά ελκυστικές καθώς διαπραγματεύονται με discount 35-40%.

Το πολιτικό ρίσκο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αλλά και το ρίσκο εφαρμογής – υλοποίησης των μέτρων είναι αυτό που καθηλώνει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές. 

Παράλληλα η ανησυχία της Αγοράς είναι ότι η υπερφορολόγηση Φυσικών και Νομικών προσώπων θα πλήξει τα εισοδήματα, τις επενδύσεις και κατ΄επέκταση την ανάπτυξη αλλά και τους στόχους του προγράμματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικού ρίσκου ο ΟΛΠ, στον οποίο η COSCO έχει συμφωνήσει να αγοράσει το 67,70% σε τιμή που αντιστοιχεί σε 22,00 ευρώ ανά μετοχή και να προχωρήσει σε επενδύσεις και ο ΟΛΠ διαπραγματεύεται σχεδόν 45% χαμηλότερα. 

Όσο και το premium να δικαιολογείται από την ανάληψη του management, η διαφορά είναι αρκετά σημαντική.

Αν ολοκληρωθεί θετικά η αξιολόγηση, τότε ανοίγει ο δρόμος για να είναι επιλέξιμα τα Ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πιθανότατα να υπάρξουν αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ θα υπάρχει και μείωση του “κινδύνου Χώρας”.

Αυτό από μόνο του θα αναπροσαρμόσει ανοδικά όλες τις τιμές – στόχους για τις Ελληνικές εταιρείες…

Βραχυπρόθεσμα, η Αγορά αναμένει την ανακοίνωση της τακτικής αναθεώρησης των δεικτών του MSCI, την επόμενη εβδομάδα και προς το τέλος του μήνα τις ανακοινώσεις ετήσιων αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αναλυτή της Wealth Financial Services, στηρίξεις εμφανίζονται στις 495 μονάδες και στις 475 μονάδες, ενώ αντιστάσεις τοποθετούνται στις 530 μονάδες και στις 550 μονάδες. 

Σε περιόδους βέβαια παρόμοιας “αναταραχής” η Αγορά ισορροπεί σε νέα επίπεδα που δημιουργούνται από την ροή των ειδήσεων.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης