Τελευταία Νέα

Πολλά μικρά και ενδιαφέροντα(;) από και για τον κόσμο της αγοράς...

tags :
Πολλά μικρά και ενδιαφέροντα(;) από και για τον κόσμο της αγοράς...
Το κλίμα αβεβαιότητας ενισχύεται και από την εικόνα οριακής ρευστότητας του Δημοσίου, καθώς η μεταφορά αποθεματικών Νοσοκομείων και άλλων Δημοσίων Οργανισμών σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ, καίτοι προβλέπεται νομικά, συνέβη το περασμένο Καλοκαίρι, το οποίο είχε “capital controls”, δημοψήφισμα και στη συνέχεια νέες Εθνικές εκλογές το Φθινόπωρο.
Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς και τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος από το βήμα της Βουλής τον Φεβρουάριο είπε ότι “Αν η αξιολόγηση πάει για το Μάιο, ή τον Ιούνιο καήκαμε”.

Η ανατροπή των θετικών προσδοκιών που διατηρούσαν ένα αισιόδοξο κλίμα όλο αυτό το διάστημα στην αγορά, οδήγησε τους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις ειδικά στον τραπεζικό κλάδο.

___________

ΕΛΠΕ: Η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών που καλύπτουν την μετοχή τους βρίσκεται στα 5,76 ευρώ ανά μετοχή και δίνει υψηλό περιθώριο ανόδου (51%), ενώ η τιμή απέχει μόλις 30% από το ιστορικό χαμηλό της.

Το περιβάλλον των περιθωρίων διύλισης στο πρώτο τρίμηνο δεν ήταν τόσο ευνοϊκό όσο στο 2015, ενώ και η λήξη ομολόγου τον Μάιο επηρεάζεται αρνητικά από την συνεχή διαπραγμάτευση.

EΛΠE(I):Από την άλλη, η συμφωνία με την ιρανική NIOC αποτελεί θετική εξέλιξη τόσο για την παραγωγική διαδικασία όσο και για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της εταιρείας όπως επίσης και η πώληση του ΔΕΣΦΑ.

Ο τίτλος των ΕΛΠΕ είναι επίσης διαπραγματεύσιμος με σημαντικά discount έναντι των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων…

___________

ΠΠΑΚ: Η εταιρεία αποτιμάται από την… αγορά σε 4,6 εκατ. ευρώ, όταν στο 2015 έχει σημειώσει καθαρή κερδοφορία σχεδόν 1,25 εκατ. ευρώ. Εμφανίζει πολλαπλασιαστή κερδών 3,7 (!!!!!!!!) και σε διπλασιασμό τιμής της θα έχει P/e 7,5. Η εταιρεία εμφανίζει λίαν ικανοποιητικούς δείκτες ρευστότητας και διαθέτει ταμείο που καλύπτει το 55% της κφση της.

ΠΠΑΚ(ΙΙ): Ο δείκτης ταμειακής μόχλευσης συνεχίζει την…κατηφόρα έχοντας κατέλθει στο 0,63 όταν πριν μερικά χρόνια βρισκόταν στο…3!! Θα προχωρήσει σύντομα σε καταβολή μερίσματος ποσού 0,11 ευρώ ανά μετοχή (απόδοση καθαρά 10% περίπου). Στο +19,71% εφέτος…

___________

ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ: Αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά ότι μόνον αυτά δεν μετράνε στη διαμόρφωση του γενικού και όχι μόνον δείκτη. Πάλι καλά που επανέφεραν τον ΣΑΡΑΝΤΗ στον ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΦΣΗΣ (κάτι είναι κι αυτό από το τίποτα…) απόπου τον είχαν αφαιρέσει προηγουμένως… Σε δουλειά να βρίσκονται δηλαδή…

___________

ΑΠΟΨΗ: Το πιθανότερο σενάριο είναι οι εξελίξεις να μετατεθούν περί τα μέσα Μαΐου για την πρώτη τουλάχιστον συμφωνία, όχι μόνο για να υπάρξει επαρκές περιθώριο έως την εκταμίευση δόσεων πριν πιάσει Ιούνιος, αλλά και γιατί μετά συντελείται η στροφή στο θέμα Brexit σε επίπεδο ενδιαφέροντος της ΕΕ. Και όλα αυτά όταν η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου για να πληρώσει τις δαπάνες της.

Αλλά ο χρόνος τελειώνει και η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει να μην χρεοκοπήσει μόνο έως το τέλος του Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου εάν χρειαστεί. Δηλαδή έχει ένα μήνα “προθεσμία” πριν πυροδοτηθούν δυσάρεστες εξελίξεις.

__________

ΣΧΟΛΙΟ (Θαν. Σταυρόπουλος): 

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία και η τελευταία ανοδική κίνηση στο Χ.Α., δεν ήταν τίποτα άλλο από προσδοκίες και σε καμία περίπτωση δεν είχε την “υποστήριξη” από την τρέχουσα εικόνα της πραγματικής Οικονομίας.

Αρκετοί από τους θεωρούμενους συντηρητικούς επαγγελματίες του χώρου, συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι εξαιρουμένου του ΟΛΠ, ελάχιστα έχουν γίνει στο κομμάτι της προσέλκυσης επενδυτών (αύξηση της φορολογίας των εταιρικών κερδών από 26% σε 29% και των μερισμάτων από 10% σε 15%, ενώ τον τελευταίο καιρό και επί καθημερινής βάσεως “εφευρίσκονται” και νέοι φόροι), ενώ με την νέα μεταφορά των διαθεσίμων στην Τρ. Ελλάδος, προκειμένου να πληρωθούν συντάξεις και μισθοί, η Οικονομία φοβάται ότι θα ξαναζήσει φαινόμενα από το Καλοκαίρι του 2015, αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τον Ιούνιο.

Από την άλλη, υπάρχει και πιο “προχωρημένη” σχολή σκέψης, η οποία υποστηρίζει πως σε περίπτωση οριστικού “ναυαγίου”, όσον αφορά την πρώτη Αξιολόγηση της Χώρας, οι επόμενες πολιτικές εξελίξεις έρχονται πιο κοντά και θα “είναι θέμα χειρισμού και διατύπωσης”!

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης