Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Δεν υπέγραψε και δεν κατέθεσε υπακούοντας σε… ποιούς άραγε ο Τσακαλώτος

tags :
Δεν υπέγραψε και δεν κατέθεσε υπακούοντας σε… ποιούς άραγε ο Τσακαλώτος
Πανηγυρίζουν τα κυκλώματα των μεγαλοφοροφυγάδων, τα οποία κάθε χρόνο κλέβουν φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, είτε με το να μην εκδίδουν αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν ή τις υπηρεσίες παρέχουν είτε με το να εκδίδουν τις αποδείξεις μέσω ταμειακών μηχανών-μαϊμού είτε με το να διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Το μέτρο που θα τους εμπόδιζε να συνεχίσουν την δράση τους αυτή – η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών μηχανισμών με το σύστημα TAXIS – παρέμεινε στον «πάγο» από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, υπακούοντας σε… ποιούς άραγε, δεν υπέγραψε και δεν κατέθεσε χθες στο συζητηθέν νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων την έτοιμη εδώ και 7 μήνες από το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη τροπολογία με την οποία προβλέπεται η υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα όλων των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ των άλλων και μέσω της on line διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών φορολογικών μηχανισμών με τις πληροφοριακές υποδομές της ΓΓΠΣ.

Η τροπολογία αυτή είναι έτοιμη από τον Ιανουάριο, δηλαδή εδώ και 7 μήνες! Μέχρι και τις αρχές Ιουλίου παρέμενε στον “πάγο” από τον κ. Τσακαλώτο, καθώς δεν είχε κατατεθεί σε κανένα από τα φορολογικά νομοσχέδια που πέρασαν από τη Βουλή. Τις τελευταίες εβδομάδες, αρμόδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι η συγκεκριμένη τροπολογία θα κατετίθετο τελικά στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων! Τελικά, η τροπολογία δεν κατατέθηκε ούτε σ’ αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή!

Η τροπολογία-φάντασμα, την οποία έχουν ήδη αποκαλύψει τα dikaiologitika.gr προβλέπει την υποχρεωτική on line διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα στοιχεία των αποδείξεων και των τιμολογίων που εκδίδονται από τους μηχανισμούς αυτούς να διαβιβάζονται αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο στον server της Γ.Γ.Π.Σ.και να είναι άμεσα προσβάσιμα και επεξεργάσιμα από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες (τα Ελεγκτικά Κέντρα, την Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων και τις Δ.Ο.Υ.) για τον αυτόματο προσδιορισμό των φορολογητέων ακαθαρίστων εσόδων και καθαρών εισοδημάτων όλων των επιτηδευματιών.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η υποχρέωση των επιχειρηματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών που εκδίδουν χειρόγραφα αποδείξεις και τιμολόγια να διαβιβάζουν κι αυτοί ηλεκτρονικά στη Γ.Γ.Π.Σ. του υπουργείου Οικονομικών τα δεδομένα των φορολογικών αυτών στοιχείων.

Η ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων όλων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων θεωρείται ως ένα πολύ σημαντικό διαρθρωτικό μέτρο κατά της φοροδιαφυγής το οποίο εκτιμάται ότι, αν είχε ήδη ψηφιστεί και είχε γίνει νόμος του κράτους από τις αρχές του 2016 που είχε ήδη προετοιμαστεί σε νομοθετικό επίπεδο, θα μπορούσε να διασφαλίσει την είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό τόσο του τρέχοντος όσο και των επομένων ετών, καθώς θα έθετε τέλος στα φαινόμενα χρησιμοποίησης αδήλωτων ή «πειραγμένων» ταμειακών μηχανών και άλλων φορολογικών μηχανισμών, ενώ ταυτόχρονα θα περιόριζε σημαντικά τα φαινόμενα μη έκδοσης αποδείξεων και έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης