Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

X.A: Η µη ύπαρξη νέων στην παρούσα φάση δεν είναι καλός οιωνός για την αγορά

tags :
X.A: Η µη ύπαρξη νέων στην παρούσα φάση δεν είναι καλός οιωνός για την αγορά

Με σχετικά περιορισµένο ενδιαφέρον αλλά µε επιφυλακτικά θετική διάθεση ξεκίνησε το 2017 καθώς τα βασικά οικονοµικά και πολιτικά µέτωπα παραµένουν ακόµα ανοικτά. Η συνάντηση των κλιµακίων των οικονοµικών υπουργείων της Ευρωζώνης δεν έβγαλε είδηση ούτε ηµεροµηνία επιστροφής των θεσµών στην Ελλάδα µε αποτέλεσµα το κλείσιµο της αξιολόγησης να µετατίθεται για τον Φεβρουάριο.

Η νέα καθυστέρηση ήταν αναµενόµενο να φέρει ρευστοποιήσεις ανακόπτοντας ένα σερί θετικών διακυµάνσεων που είχε παρατηρηθεί από το ξεκίνηµα του 2017. Στις πρώτες δύο εβδοµάδες της χρονιάς ξεχώρισαν για τις αποδόσεις τους µετοχές που είχαν πιεστεί ιδιαίτερα πέρυσι καθώς και ποιοτικές περιπτώσεις της µεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν προϋποθέσεις να κινηθούν αυξητικά στα οικονοµικά τους αποτελέσµατα.

Οι τζίροι ωστόσο ήταν ιδιαίτερα χαµηλοί γεγονός που δείχνει ότι το θετικό ξεκίνηµα ήταν περισσότερο αποτέλεσµα κινήσεων της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας. Η µη ύπαρξη νέων στην παρούσα φάση δεν είναι καλός οιωνός για την αγορά. Ο ορίζοντας παραµένει ασαφής ως προς το χρονοδιάγραµµα των όσων έχουν τιµολογηθεί στις µετοχές µε αποτέλεσµα η κόπωση των τιµών να έρχεται γρηγορότερα. Ακόµα και τα εταιρικά αποτελέσµατα του δ’ τριµήνου που θα µπορούσαν να δώσουν κάποιο τόνο στην αγορά θα αργήσουν να δηµοσιευθούν δεδοµένου ότι φέτος οι εισηγµένες εταιρίες έχουν ένα επιπλέον µήνα (τέλος Απριλίου) στην διάθεση τους για να δηµοσιεύσουν τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις τους ενώ και η υποχρεωτική σύνταξη του ετήσιου δελτίου για την κοινωνική ευθύνη αποτελεί ένα επιπλέον λόγο καθυστέρησης.

Εποµένως, η εσωστρέφεια µετά από ένα διάλλειµα µερικών εβδοµάδων φαίνεται να επιστρέφει αφού οι εσωτερικοί καταλύτες θα παραµείνουν στην καλύτερη περίπτωση σε αδράνεια τουλάχιστον έως το τέλος του µήνα. Τεχνικά οι 670 µονάδες αποτέλεσαν το πέρας των αλκυονίδων ηµερών του ΧΑ, επίπεδο το οποίο έφερε το Γενικό ∆είκτη σε υψηλά 14 µηνών και οριακά υψηλότερα από την ηµεροµηνία ορόσηµο του Brexit (10/6/2016).

Παρά την έντονη πτώση της Παρασκευής οι βασικοί τεχνικοί δείκτες παραµένουν αγορασµένοι τα περιθώρια ωστόσο έχουν στενέψει αφού πλέον η ζώνη τιµών µεταξύ 638 και 622 µονάδων αποτελεί το οχυρό στήριξης των αγοραστών. Η διάσπαση αυτής της περιοχής θα βάλει την αγορά σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι. Από την άλλη πλευρά η δυναµική της ανόδου έδειξε ακόµα και στις ανοδικές συνεδριάσεις να έχει περιορισθεί αισθητά καθώς τα ενδοσυνεδριακά υψηλά δεν διατηρήθηκαν στα κλεισίµατα υποβόσκουσα ένδειξη της υποχώρησης που ακολούθησε.

Συµπερασµατικά η τεχνική εικόνα δείχνει κορεσµό της ανόδου, η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι σε αρχικό στάδιο και ενδεχοµένως µια γρήγορη κίνηση των ταλαντωτών στην υποτιµηµένη ζώνη ωθώντας τον ∆είκτη προς τα «δουλεµένα» επίπεδα της συσσώρευσης των 630 µονάδων να αποτελούσε το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόµενη εβδοµάδα.

Το ηµερολόγιο αρχίζει να γεµίζει µε γεγονότα τα οποία θα έχουν τις προβολές τους στις αγορές. Στην Αµερική η αυλαία των αποτελεσµάτων τετάρτου τριµήνου έχει ανοίξει και συνεχίζεται την προσεχή εβδοµάδα µε κυριότερες αυτές των Morgan Stanley (17/1), Goldman Sachs, Citigroup (18/1), IBM (19/1) και General Electric (20/1) ενώ την ∆ευτέρα η Αµερικανική αγορά θα παραµείνει κλειστή λόγω εθνικής αργίας (Luther King).

Ωστόσο το κυριότερο γεγονός στην Αµερική την ερχόµενη εβδοµάδα είναι η επίσηµη ανάληψη της προεδρίας την Παρασκευή από τον Donald Trump ο οποίος θα απευθύνει το πρώτο διάγγελµα προς τον Αµερικανικό λαό ως πρόεδρος. Τέλος επισηµαίνεται ότι την ερχόµενη Παρασκευή λήγει η πρώτη σειρά παραγώγων για το 2017 ενώ είναι προγραµµατισµένη η πρώτη για φέτος πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από τον S&P. Ο οίκος αξιολόγησης έχει την Ελλάδα στο Β- µε σταθερή προοπτική από τις 22 Ιανουαρίου του 2016.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπ. Τμήματος Ανάλυσης

Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Λεωφ. Αλεξάνδρας 29

Τ.Κ. 114 73, Αθήνα

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης