Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Αποκρατικοποιήσεις: Σαν να προσπαθεί επιθετικός να σκοράρει, ενώ μετακινούνται συνεχώς τα γκολπόστ...

tags :
Αποκρατικοποιήσεις: Σαν να προσπαθεί επιθετικός να σκοράρει, ενώ μετακινούνται συνεχώς τα γκολπόστ...

 

  • Αποκρατικοποιήσεις: Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνει λόγο και για την αδύναμη πορεία των εσόδων των αποκρατικοποιήσεων.
  • Πράγματι ενώ κάθε χρονιά ξεκινάει με μεγάλες υποσχέσεις εσόδων το τελικό αποτέλεσμα μάλλον κρίνεται κατώτερο των προσδοκιών.
  • Η μεγάλη αναβλητικότητα και το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην ελληνική οικονομία από το 2012 και μετά έχουν σε σημαντικό βαθμό επηρεάσει τα τιμήματα αλλά και το πλήθος των ενδιαφερόμενων.
  • Related image
  • Έτσι εγχειρήματα που είχαν φθάσει σε τελικό στάδιο ακυρώθηκαν (ΔΕΣΦΑ) ή βρίσκονται σε καθυστέρηση (Ελληνικό).
  • Οι χαμηλές  τιμές αποτελούν ένα καλό λόγο αναβλητικότητας που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και χρήσιμο να διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει η επιλογή του «όσο-όσο».
  • Από την άλλη πλευρά μια πώληση της οποίας η διαγωνιστική διαδικασία αλλάζει συνεχώς όρους ή επιβάλλονται ειδικοί φόροι είναι βέβαιο ότι λειτουργούν αποτρεπτικά στο να ολοκληρωθεί ένας διαγωνισμός.
  • Είναι σαν να προσπαθεί ένας επιθετικός να σκοράρει ενώ μετακινούνται συνεχώς τα γκολπόστ του τέρματος.
Όπως και να έχει το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 κάνει λόγο για έσοδα της τάξης του 1,7 δις ευρώ τα οποία θα προέρχονται κυρίως από την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης των περιφερειακών αεροδρομίων, την Τραινοσέ, τον ΑΔΜΗΕ και το Ελληνικό.
Η έκθεση του ΔΝΤ ωστόσο κάνει λόγο για διπλάσια έσοδα αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2017 οι αποκρατικοποιήσεις των ΟΛΘ (24 Μαρτίου Δεσμευτικές προσφορές), η πώληση πιθανόν του 5% του ΟΤΕ και η ΔΕΣΦΑ, έργα δηλαδή τα οποία θεωρούνται ότι βρίσκονται σε ώριμο στάδιο.
Πως εξελίσσονται τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων από το 2011 (σε εκατ. ευρώ)
Ενσωματωμένη εικόνα 1
Πηγή: Έκθεση PWC για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα το 2016

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης