Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Δημ.Τζάνας: Η αβεβαιότητα καλά κρατεί, με εμφανείς πλέον παρενέργειες στην Οικονομία

tags :
Δημ.Τζάνας: Η αβεβαιότητα καλά κρατεί, με εμφανείς πλέον παρενέργειες στην Οικονομία
Η αβεβαιότητα καλά κρατεί, με εμφανείς πλέον παρενέργειες στην Οικονομία

Την πεπατημένη οδό φαίνεται να επιλέγει και πάλι η Κυβέρνηση στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους Δανειστές…

Οδηγεί, δηλαδή, τη διαδικασία σε συνεχή παράταση, είτε επειδή κρίνει ότι αυτό συνιστά την ενδεδειγμένη τακτική, είτε επειδή αδυνατεί να διαχειριστεί το κόστος των επιλογών που συνεπάγεται το κλείσιμο της συμφωνίας, με δεδομένα τα ζητούμενα στα Δημοσιονομικά, το Ασφαλιστικό, το Εργασιακό και την Ενέργεια.

Έτσι, η προοπτική να κλείσει η αξιολόγηση μετατίθεται για το Eurogroup του Απριλίου, χωρίς αυτό να συνιστά μια προοπτική με μετρήσιμη προοπτική υλοποίησής της. Η αβεβαιότητα δηλαδή καλά κρατεί, με εμφανείς πλέον παρενέργειες στην Οικονομία που ήδη καταγράφει την αρνητική επίδοση στο τελευταίο 4μηνο του 2016, καθώς οι προσδοκίες για κλείσιμο συμφωνίας το Δεκέμβριο είχαν ακυρωθεί.

Το σκηνικό, δε, του 1ου διμήνου με αιχμή την καταγραφόμενη μείωση εμπιστοσύνης προς το Τραπεζικό Σύστημα που ήδη οδηγούν σε επισημάνσεις τη Moody’s και την J.P.Morgan στις εκθέσεις τους, οδηγεί στην εκτίμηση για ακόμη και για συνέχιση της ύφεσης και για το 2017, διαψεύδοντάς τις αισιόδοξες προβλέψεις που έχουν διατυπωθεί.

Αναπόφευκτα, η εικόνα του Χρηματιστηρίου συνεχίζει να είναι αρνητική με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλές. Αντιθέτως, έξαρση σημειώνεται στα συμβόλαια Παραγώγων (+51,30% έναντι του Ιανουαρίου) καθώς οι συμμετέχοντες επενδυτές κινούνται με αποκλειστικά βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα στις τοποθετήσεις τους.

Όμως, μια Αγορά από την οποία έχουν κηρύξει ουσιαστική αποχή οι επενδυτές μακράς πνοής και τα επενδυτικά κεφάλαια, δύσκολα μπορεί να διεκδικήσει προϋποθέσεις μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και ούτε την οργανική σύνδεσή της με την πραγματική Οικονομία, καθώς αγνοείται ακόμη και η αντικειμενική διαπίστωση ότι πλειάδα καλών εταιρειών καταγράφουν θετικές αποδόσεις τα τελευταία 5 – 7 έτη!

Πάντως, η στάση των επενδυτών εξωτερικού δεν έχει ουσιωδώς αλλάξει, με τις ρευστοποιήσεις να είναι μάλλον ελεγχόμενες και τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε οριοθετημένο εύρος, αδυνατώντας ωστόσο να υπερβεί το όριο των 660 μονάδων που είχε καταγραφεί στις αρχές του περσινού Ιουνίου, οπότε είχε ολοκληρωθεί η 1η αξιολόγηση!

Ομολογουμένως, η υπομονή τους, είτε γιατί τελικώς πιστεύουν ότι τελικά θα συντελεστεί και η 2η αξιολόγηση είτε γιατί είναι εγκλωβισμένοι, είναι ανεξάντλητη…

Στο μεταξύ, οι Διεθνείς Αγορές διαφαίνεται ότι αδυνατούν να συνεχίσουν την καταγραφή των συνεχόμενων ρεκόρ, ιδιαίτερα στην Wall Street. Η Federal Reserve ανήγγειλε, ουσιαστικά, την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή επιτοκίων το Μάρτιο, ενώ οι Αγορές θα περιμένουν πλέον την εξειδίκευση των μέτρων του Προέδρου Trump σε συνέχεια της ομιλίας του Κογκρέσο.

“Η στάση αναμονής είναι εκείνη που επιλέγεται από τους πλέον συνετούς επενδυτές, που ευλόγως δεν έχουν ξεχάσει το πρόσωπο του Αμερικανού Προέδρου κατά το πρώτες ημέρες της Προεδρίας, ανησυχώντας δηλαδή για την διατήρηση της κανονικότητας στην Παγκόσμια Οικονομία

Δημήτρης Τζάνας

Διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης