Τελευταία Νέα

Το ρίσκο τοποθέτησης κεφαλαίων στη μοναδική Χώρα της ΕΕ με ταυτόχρονα μνημόνιο και Cr.C.αυξάνεται

tags :
Το ρίσκο τοποθέτησης κεφαλαίων στη μοναδική Χώρα της ΕΕ με ταυτόχρονα μνημόνιο και Cr.C.αυξάνεται


  • Πέτρος Στεριώτης/Nuntius Sec
ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Την ψυχραιμία τους επιδεικνύουν οι επενδυτές στη Λεωφόρο Αθηνών με τις τιμές να βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από τα υψηλά ενός και πλέον έτους. Από την άλλη, η εικόνα του τζίρου στο Χ.Α. είναι απαξιωτική και τα μακροοικονομικά της Χώρας δεν εμφανίζουν βελτίωση.
Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, οι δύο Πλευρές “παίζουν” το παιχνίδι της αναμονής και των καθυστερήσεων, προσβλέποντας, ίσως, στην επιτυχία μέσω της στρατηγικής του “ώριμου φρούτου”. Βέβαια, το ζήτημα είναι ότι οι Ξένοι φαίνεται να κρατούν το “μαχαίρι”, όπως έχουν δείξει οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, με την ασκούμενη πίεση να αναμένεται να αυξηθεί όσο θα πλησιάζουμε στην ανάγκη κάλυψης χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου.
Σημαντικός παράγοντας που περιπλέκει τις εξελίξεις είναι οι “κάλπες” που θα στηθούν σε μεγάλες Ευρωπαϊκές Χώρες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα “παιχνίδια εντυπώσεων” που θα θελήσουν να παίξουν οι Ξένοι Ηγέτες, αποσκοπώντας στην επανεκλογή, την εκλογή, ή την υστεροφημία τους.
Αυτά συμβαίνουν “εντός των τειχών”, τη στιγμή που τα σημαντικότερα Ξένα Χρηματιστήρια παραμένουν κοντά στα υψηλά τους και τα διεθνή μακροοικονομικά (λόγω προγραμμάτων “QE”, ή όχι, αυτό δεν είναι σαφές) εμφανίζουν γενικώς αρκετά ικανοποιητική εικόνα, παρά τα όποια ερωτηματικά θέτουν πολλοί αναλυτές σχετικά με τον τρόπο συλλογής και παρουσίασης των στοιχείων.
Η “ρηχή” Ελληνική Αγορά δεν θα χρειαζόταν μεγάλο όγκο κεφαλαίων για να ξεπεράσει τις επόμενες διαγραμματικές αντιστάσεις, αλλά φαίνεται πως 8 χρόνια μετά την έναρξη του εν εξελίξει χρηματιστηριακού ράλι στις ΗΠΑ, κάθε μέρα που περνά, το ρίσκο τοποθέτησης κεφαλαίων στη μοναδική Χώρα της ΕΕ που βρίσκεται σε ταυτόχρονο καθεστώς μνημονίου και “capital controls” αυξάνεται.
Ο υψηλός ανταγωνισμός των επενδυτικών εταιρειών για την προσέλκυση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τις προοπτικές που προσφέρονται στους Ιδιώτες Επενδυτές για ίδιες τοποθετήσεις (πλατφόρμες συναλλαγών κ.λ.π.) δυσκολεύουν τη ροή κεφαλαίων προς την Αθήνα, ακόμη και προς τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση της τελευταίας.
Από άποψη διαγραμματικής ανάλυσης ο ΓΔ συναντά την μεγάλη αντίσταση της ζώνης 660 – 670 μονάδων, πριν το ενδιαφέρον στραφεί προς τις 700 μονάδες. Σημαντικό στήριγμα είναι οι 624 και οι 600 μονάδες…
Π.Σ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης