Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% φαντάζει πολύ μακρινός- Πάντα έρμαιο των εξελίξεων το Χ.Α.

tags :
Ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% φαντάζει πολύ μακρινός- Πάντα έρμαιο των εξελίξεων το Χ.Α.
Βαγγέλης Σιούτης- υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παλεύει για το πρόσημο της τρέχουσας. 

Πέντε εβδομάδες συμπληρώνονται με τον Γενικό Δείκτη να ταλαντεύεται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 630 και 660 μονάδων με χαμηλούς τζίρους, δείγμα της επιφυλακτικότητας των επενδυτών ενόψει των εξελίξεων γύρω από την αξιολόγηση. Μόνο που αυτές τις εξελίξεις τις περιμένει εδώ και πολύ καιρό η Αγορά και η οποία έχει αρχίσει να προβληματίζεται από τις επιπτώσεις αυτής της καθυστέρησης.

Ήδη έχουν αρχίσει οι εκθέσεις Ξένων Οίκων για μείωση των προσδοκιών για την ανάπτυξη του 2017 και πια ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% φαντάζει πολύ μακρινός. Η μείωση της ρευστότητας στη πραγματική Οικονομία, η μη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους στους Ιδιώτες, η μείωση των καταθέσεων, η αύξηση του ELA, είναι μόνο κάποιες από τις πολλές επιπτώσεις της αβεβαιότητας και της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.

Η έκβαση των συναντήσεων που λήγουν στις Βρυξέλλες αναμένεται με αυξημένο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, για την χάραξη των επόμενων κινήσεών τους. Στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης με δυσκολία προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τον απλό ΚΜΟ 30 ημερών στις 640,6 μονάδες καθώς οριστική διάσπαση του θα οδηγούσε τον Δείκτη στην επόμενη στήριξη των 619 μονάδων στον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών.

Ο "αδύναμος κρίκος" του Χρηματιστηρίου (Τραπεζικός κλάδος) πλησίασε το χαμηλό του έτους στις 670 μονάδες και αντέδρασε προσωρινά, αλλά απαιτείται άμεση επαναφορά πάνω από τις 738 μονάδες και τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών για να αντιστραφεί η πτωτική του τάση. Σε αντίθετη περίπτωση θα καταγραφούν τιμές κάτω από τις 650 μονάδες.

Παρόλη την αδυναμία του Τραπεζικού δείκτη, το Χρηματιστήριο μπόρεσε να κρατηθεί, προς το παρόν, πάνω από τις 640 μονάδες, χάρη στην καλή συμπεριφορά των υπόλοιπων μετοχών του FTSE Large Cap, αλλά και επιμέρους μετοχών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης που έχουν καταφέρει να δώσουν σημαντικά κέρδη στους επενδυτές που τις εμπιστεύτηκαν.

Κέρδη που στηρίζονται είτε στα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα, είτε σε επιχειρηματικές ειδήσεις, είτε στο ενδιαφέρον των βασικών μετόχων με αγορές μετοχών.

Σε περίπτωση θετικών εξελίξεων στις Βρυξέλες, ο Γενικός Δείκτης θα προσπαθήσει να διασπάσει το άνω εύρος της συσσώρευσης (660 μονάδες) και να κινηθεί προς τις 700 μονάδες. Θετική εξέλιξη θα είναι μια καταρχήν συμφωνία για να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των Θεσμών και ολοκλήρωση του SLA, ώστε με ενδιάμεσο σταθμό την Εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (21 - 23/4), να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για συνολική συμφωνία και εκταμίευση της δόσης με απόφαση στο Eurogroup του Μαΐου .

Την επόμενη εβδομάδα έχουμε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων έτους 2016 για πληθώρα εισηγμένων. Χαρακτηριστικά: 27/3 ΕΧΑΕ, 28/3 ΜΥΤΙΛ, ΜΕΤΚ, 29/3 ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ και 30/3 ΕΤΕ και ΑΛΦΑ... .

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης